Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання та методичні рекомендації .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Львівська державна фінансова академія

Кафедра фінансів

суб’єктів господарювання

ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для виконання контрольних робіт

з навчальної дисципліни

«СТРАХУВАННЯ»

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки

6.030508 «Фінанси і кредит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

заочна форма навчання

Львів- 2011

УКЛАДАЧ: к.е.н., доцент Дудяк Р.П.

Розглянуто і схвалено

на засіданні кафедри фінансів суб’єктів господарювання

суб’єктів господарювання

Протокол №1 від _________ 2011 р.

Зав. кафедри фінансів суб’єктів господарювання

д.е.н., професор Васьківська К.В.

__________________________

РЕЦЕНЗЕНТ: завідувач кафедри статистики і аналізу

Львівського національного аграрного університету

доктор економічних наук, професор Липчук В.В.

1. Пояснювальна записка

В умовах становлення ринкової економіки особливе значення набувають питання страхування підприємницької діяльності, адже дана сфера фінансових відносин є важливим фактором оздоровлення економіки, забезпечення відтворення національного виробництва, створення необхідних умов для здійснення підприємницької діяльності. Світовий досвід показує, що добре налагоджена страхова справа активно сприяє розвитку бізнесу та вирішенню соціальних проблем. Ступінь розвитку страхування є індикатором зрілості ринкових відносин.

Страхування — не лише перспективний, а й дуже складний вид діяльності. Однією з найважливіших передумов успішного розвитку страхової справи є забезпечення її висококваліфікованими кадрами. Ідеться, насамперед, про персонал страхових організацій, страхових брокерських контор, експертних, навчальних, консультаційних, контролюючих та інших організацій, котрі причетні до забезпечення високоякісного страхового сервісу.

Специфічність економічних відносин при страхуванні виділяє їх в самостійну сферу фінансових відносин, які є об'єктом дослідження дисципліни "Страхування".

Для підвищення теоретичного і практичного рівня підготовки студентів заочної форми навчання програмою курсу передбачено виконання домашньої контрольної роботи. Контрольна робота є обов'язковою складовою навчальної програми.

Письмова контрольна робота з курсу «Страхування» допоможе закріпити теоретико-методологічні основи проведення фінансового аналізу, розкрити його сутність та організацію, методи і показники, сформувати практичні навики проведення фінансового аналізу.

Контрольна робота передбачає відповіді на теоретичні питання курсу і виконання практичного завдання. Відповіді на теоретичні питання повинні даватись в лаконічній формі, виконання практичного завдання повинно супроводжуватися розрахунками та відповідними висновками за результатами аналізу.

При написанні контрольної роботи потрібно дотримуватись загальних вимог:

1) завдання повинні бути виконані акуратно, розбірливо, без виправлень, у повному обсязі;

2)не допускати скорочень, які не є загальноприйнятими;

3) якщо необхідно внести виправлення, то викреслюється невірна інформація і поруч подається правильна інформація.

Варіант теоретичної частини контрольної роботи студент обирає за порядковим номером студента у заліковій відомості.

Виконуючи теоретичну частину роботи студент повинен вказати номер варіанту, за яким виконується ця частина, написати повністю питання і дати повні відповіді. При виконанні практичного завдання студент повинен теж вказати номер варіанту.

На початку контрольної роботи потрібно вказати номер залікової книжки, в кінці подається список використаної літератури, дата, підпис.

На початку розділу слід вказати кількість контрольних робіт за планом, загальні вимоги щодо виконання контрольних робіт, наприклад:

  • до виконання контрольної роботи студент повинен приступати тільки після вивчення чинного законодавства, рекомендованої літератури, а також виконання завдань для самостійної роботи і передбачених практичних завдань;

  • літературними джерелами можуть бути підручники, навчальні посібники, монографії, журнальні та газетні статті, матеріали з практичної діяльності;

  • робота виконується в окремому зошиті або на окремих аркушах (формат А4); титульна сторінку оформляється відповідно до вказівок заочного факультету;

  • текст може бути написаний від руки чорними або синіми чорнилами (пастою) (в тому числі графіки і таблиці) або набрані на комп'ютері через 1,5 інтервали, розбірливо, акуратно, грамотно, не допускаючи скорочень (крім загальноприйнятих) і залишаючи поля для зауважень викладача-рецензента;

  • сторінки повинні бути пронумеровані в правому верхньому куті, починаючи зі сторінки, наступної за титульною. Об'єм робити визначається по кожному предмету, по кожній контрольній роботі конкретно;

  • в кінці роботи повинен бути наведений список використаної літератури;

  • студент вказує дату виконання роботи, свої прізвище і ставить підпис;

  • у визначені заочним факультетом терміни контрольні роботи здаються в деканат для подальшої передачі їх викладачам на рецензію; студенти, які вчасно не здали контрольну роботу, або студенти, чиї роботи не зараховані, не допускаються до заліково-екзаменаційної сесії.

Контрольні можуть містити як теоретичні, так і практичні завдання. Викладач повинен чітко визначити вимоги щодо виконання теоретичної частини та практичних завдань. Слід обов'язково вказати порядок визначення варіантів для виконання контрольної роботи.

Після методичних вказівок з виконання контрольної роботи слід вказати завдання за усіма варіантами та критерії оцінки контрольної роботи.