Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операцiйнi системи та середовища6.05.07(Антонов...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

4.1.5 Диспетчер драйверів wdm

Диспетчер драйверів WDM (WDM Driver Manager) забезпечує доступ до драйверів WDM, розроблених для ОС Windows NT та включених у Windows 98SE, й тим самим сумісність з новою системою.

4.1.6 Ядро Windows 98se

Ядро Windows 98SE зреалізовує АРІ-інтерфейс прикладного програмування й забезпечує додаткам дістання від ОС необхідних послуг. Ядро вміщує два АРІ: 32- та 16-розрядні, які взаємодіють один з одним за допомогою трансляторів на рівні відповідних модулів. 16-розрядні модулі не лише забезпечують сумісність 16-розрядного програмного забезпечення, але й можуть діяти як повноправні, наприклад для забезпечення роботи клавіатури, миші. Вони перевірені часом, займають мало місця в оперативній пам‘яті. Модулі виконано у вигляді DLL й вони не дублюють один одного.

Модуль USER (користувач) забезпечує введення/виведення в межах АРІ, звуковий драйвер, порти, 16-розрядний модуль керує вікнами, позначками, меню.

Модуль GDI (Graphic Device Interface) керує монітором, сканером, принтером, кольорами, підмиканням цифрових камер, 16-розрядний модуль керує принтером.

Модуль Kernel (ядро) зреалізовує базові функції: файлове введення/виведення, керування віртуальною пам‘яттю, завантаженням EXE- та DLL-файлів, керування процесами, опрацьовування переривань та виключень. На рис. 4.3 подано архітектуру ядра.

Рисунок 4.3 – Ядро ОС Windows 98SE

4.1.7 Реєстр

Реєстр – це база даних, яка вміщує інформацію, необхідну для керування комп‘ютером. Реєстр зберігає дані про параметри обладнання, інстальовані програми, динамічно компоновані бібліотеки та драйвери, про зв’язки поміж документами та програмами, в яких вони розроблювались, про привілеї користувачів. Дані реєстру зберігаються у файлах System.dat, User.dat та Policies.dat. System.dat вміщує дані про апаратне забезпечення конкретного комп‘ютера і має розміщувантись на цьому комп‘ютері. User.dat та Policies.dat зберігають інформацію про роботу додатків та алгоритм розподілу, що їх задає адміністратор мережі. Їх може бути розміщено як на локальному комп’ютері, так і на мережному сервері. Усі ці файли є двійкові. Для редагування реєстру використовується редактор (Regedit).

Реєстр зберігає інформацію в шести кореневих ключах:

  • HKEY CLASSES ROOT, вміщує підключи двох типів:

– avi та mpg, які підтримують мультимедійність, та запускаючі – bat;

– асоціюючі файли даних з додатками або виконувані файли з їхніми функціями.

  • HKEY CARRENT USER, вміщує імена всіх користувачів локального комп’ютера, налаштування робочого столу, звукових сигналів, кольорів, принтерів, додатків мережі.

  • HKEY USERS, вміщує інформацію про конфігурування користувачів у багатокористувацькому режимі.

  • HKEY LOKAL MACHINE, зберігає інформацію, стосовну локального комп’ютера: відомості про склад технічних засобів, регєстраційні дані про встановлені додатки, використовувані драйвери, перелік типів файлів та прив’язаних до них додатків, усі створені конфігурації обладнання.

  • HKEY DYN DATA, вміщує динамічну інформацію про пристрої Plug and Play і доповнює розділ HKEY LOKAL MACHINE.

  • HKEY CURRENT CONFIG, вміщує інформацію про поточне конфігурування обладнання, розділи Display, Software, System.

Реєстр – надто чутлива база даних, найменше втручання в яку може призвести до руйнування операційної системи.