Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операцiйнi системи та середовища6.05.07(Антонов...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

4.1.3 Встановлювані файлові системи

Файлом називається іменована структура даних. Файлова система – це система керування файлами. Програмні частки файлових систем вміщують такі компоненти:

  • засоби взаємодії і запитами користувачів: приймання, інтерпретування запитів та повідомляння про результати опрацьовування;

  • засоби, котрі реалізовують методи доступу до файла та окремих його часток. На підставі аналізу обмінної інформації про файли та пристрої визначається, де вони зберігаються. Ці засоби забезпечують синхронізацію роботи з підсистемою введення/виведення та керування нею;

  • засоби обліку розташування файлів та окремих їхніх складових частин.

У багатозадачних ОС одним з найважливіших завдань є забезпечення захисту файлів від несанкціонованого доступу, а також приховування від програмістів реального розташування інформації на зовнішній пам’яті. Має бути також стандартна реакція на помилки, які виникають при обміні поміж рівнями пам’яті.

Самі файли мають таку логічну структуру:

1 послідовну;

2 індексно-послідовну;

3 бібліотечну – DLL.

Windows 98SE одночасно підтримує функціонування кількох файлових систем, які забезпечують доступ до різних зовнішніх пристроїв. Існує три вбудованих системи, і є можливість встановлення файлових систем інших фірм, тому такі файлові системи називають встановлюваними (Installable). За спільне використання файлових систем відповідає диспетчер встановлюваних систем (Installable File System Manager – IFS).

Файлова система VFAT (Virtual File Allocation Table) призначена для керування файлами на магнітних дисках. Її варіанти – VFAT-16 та VFAT-32. FAT-16 було вбудовано ще в попередні версії Windows. FAT-32 підтримує 32-розрядні елементи таблиць розміщування файлів. Це дозволяє працювати з логічними твердими дисками великого обсягу (2 Гбайти) за меншого розміру кластера. Приміром, на диску 2 Гбайти FAT-16 дає кластер розміром 32 Кбайти, а FAT-32 – до 4 Кбайтів, що зменшує фрагментування твердого диска. Система VFAT тісно взаємодіє з кешем (VCACHE), компонентами ОС, що вони здійснюють буферізування при згладжуванні різниці у швидкодії дисків та оперативної пам’яті.

Файлова система CDFS (CD-ROM File System) призначена для читання з CD, має свій кеш на 1088 або 1238 Кбайти, який користувач може обрати залежно від швидкісних характеристик накопичувача CD-ROM.

Файлова система UDF (Universal Disk Format) забезпечує читання даних з DVD.

Мережні редиректори (Network Redirector) призначені для доступу до файлів, що місцяться на мережних дисках. Кожний тип локальної мережі має свого редиректора. Мережний редиректор розпізнає, до якого файла, віддаленого чи локального, йде звертання клієнта, і в разі необхідності переспрямовує (Redirect) запит до сервера.

4.1.4 Диспетчер конфігурування

Диспетчер конфігурування (Configuration Manager) – компонент ОС, призначений для керування процесами встановлення та налагодження пристроїв з метою підтримки технології Plug and Play. Він формує дерево пристроїв, яке відображається на вкладці Пристрої (Device Manager) діалогового вікна Властивості: Система (System Properties), що відкривається за допомогою об‘єкта Система з теки Панель керування (Control Panel).