Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Судова влада и прав органи (2008).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Тема 18. Органи державної контрольно-ревізійної служби Методичні рекомендації

При засвоєнні матеріалів з даної теми студентам, насамперед, потрібно ознайомитись із Законом України „Про Державну контрольно-ревізійну службу в Україні” від 26.01.1993 р. із наступними змінами та доповненнями. Зокрема, державна контрольно-ревізійна служба є органом державної виконавчої влади, що здійснює контроль у формі ревізій і перевірок за витраченням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом і достовірність бухгалтерського обліку і звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, державних фондах, бюджетних установах, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів і державних валютних фондів. Державна контрольно-ревізійна служба складається з Головного контрольно-ревізійного управління України і територіальних контрольно-ревізійних управлінь, відділів, груп. На державну контрольно-ревізійну службу покладено здійснення таких повноважень: проведення ревізії та перевірок фінансової діяльності, стану збереження коштів матеріальних цінностей, достовірності обліку та звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах, а також на підприємствах і в організаціях, які отримали кошти з бюджету та з державних валютних фондів; розгляд листів, заяв скарг громадян про факти порушення законодавства з фінансових питань, інформування про факти крадіжок, розтрат, нецільового використання бюджетних коштів органів прокуратури та податкової міліції; стягнення в доход держави коштів, одержаних міністерствами, відомствами, державними комітетами, державними фондами, підприємствами, установами й організаціями за незаконними угодами, без установлених законом підстав і з порушенням чинного законодавства; накладання у випадках, передбачених законодавчими актами, на керівників та інших службових осіб підприємств, установ і організацій адміністративних стягнень і фінансових санкцій.

К л ю ч о в і с л о в а: Правове регулювання діяльності органів контрольно-ревізійної служби. Структура державної контрольно-ревізійної служби. Підпорядкованість державної контрольно-ревізійної служби та координація її діяльності з іншими правоохоронними органами. Статус державної контрольно-ревізійної служби. Основні функції контрольно-ревізійної служби. Права, обов’язки і відповідальність державної контрольно-ревізійної служби. Правовий захист службових осіб державної контрольно-ревізійної служби.

Питання для самоконтролю:

1. Охарактеризуйте систему органів державної контрольно-ревізійної служби України.

2. Які повноваження має державна контрольна-ревізійна служба України?

3. Як взаємодіють органи державної контрольно-ревізійної служби з органами МВС та прокуратури?

4. Назвіть правовий захист посадових осіб державної контрольно-ревізійної служби України.

Основна література

Закон України „Про державну контрольно-ревізійну службу України”.

Закон України „Про державну службу”.

Закон України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання зобов’язань”.

Закон України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”.

Положення про Головне контрольне-ревізійне управління України від 28.11.2000 № 1265/2000.

Інструкція про порядок проведення ревізій і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні, від 03.11.1997 № 121.

Наказ ГоловКРУ України від 26.11.1999 „Про затвердження Інструкції про організацію проведення ревізій і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні за зверненнями правоохоронних органів”.

Інструкції про організацію проведення ревізій і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні за зверненнями правоохоронних органів. (від 26.11.1999 № 107).

Методичні рекомендації працівникам державної контрольно-ревізійної служби в Україні при залученні їх до процесуальних дій як свідків, експертів або спеціалістів. (від 31.03.2000 № 31).

Вказівка МВС, Генпрокуратури і Головку „Про порядок передачі державним підрозділам державної контрольно-ревізійної служби в Україні ревізійних матеріалів щодо порушень бюджетного законодавства правоохоронним органам та їх розгляд”. (від 28.05.1999 № 4 (4-4).

Бурлаков Р. Про систему державного фінансового контролю // Право України. – 1999. – №3. – С. 69-72.

Довідник працівника державної контрольно-ревізійної служби. Том 1. –К.: Дія, 2001. – 431 с.

Довідник працівника державної контрольно-ревізійної служби. Том 2. –К.: Дія, 2001. – 370 с.

Стефанюк І. Пред’явлення позовів на відшкодування збитків, виявлених ревізіями і перевірками // Право України. – 1999. – № 1. – С. 81.