Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prav_reg_strahov_d.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

2.2.2. Навчально-методичні матеріали до вивчення дисципліни «правове регулювання страхової діяльності»

Укладач

І. Б. Мачуська, старший викладач

кафедри цивільного та трудового права

Рецензент

В. В. Мачуський, старший викладач

кафедри теорії та історії держави і права

ВСТУП

Згідно з вимогами Міністерства освіти і науки України, навчальними планами КНЕУ з підготовки фахівців — юристів студенти юридичного факультету всіх форм навчання за магістерською програмою «Правове регулювання економіки» вивчають навчальну дисципліну «Правове регулювання страхової діяльності».

Метою дисципліни є опанування майбутніми працівниками сфери правового регулювання економіки основних правових засад регулювання страхової діяльності; формування самостійного мислення та власної оцінки норм нормативно-правових актів, здатності застосовувати їх до конкретних ситуацій майбутньої професійної діяльності.

Завданням навчальної дисципліни є засвоєння студентами комплексу знань з правового регулювання майнових і особистих немайнових відносин, які виникають унаслідок страхування. Оволодіння нормативним матеріалом передбачає набуття вмінь і навичок в застосуванні норм законодавства, яке регулює страхову діяльність.

Місце навчальної дисципліни у навчальному процесі визначається її інтегральним характером, міждисциплінарним дискурсом: тісний зв’язок з комплексом базових та гуманітарних, а також фахових спеціальних економічних дисциплін.

Форми навчання: застосування компаративної методики для аналізу нормативно-правових актів, виконання рефератів, вирішення конкретних ситуацій, підготовка проектів документів юридичного змісту (договорів, правил страхування) тощо.

Методи навчання: пропедевтичні лекції, самостійна робота студентів, індивідуальні заняття, практичні заняття у різних формах (запитально-відповідальній, обговорення конкретних ситуацій, підготовлених документів, тестового опитування тощо).

Засоби навчання: робота з рекомендованими літературними джерелами (підручниками, навчальними посібниками), норматив­но-правовими актами, використання комп’ютерних технологій.

Компетенції, які мають бути сформовані в результаті вивчення дисципліни: складати кваліфіковані юридичні висновки та надавати кваліфіковані правові консультації з питань, пов’язаних зі страховою діяльністю; надавати усні і письмові довідки щодо законодавства у сфері страхової діяльності; надавати кваліфіковану юридичну допомогу щодо реалізації страхових правовідносин; готувати проекти договорів у сфері страхових послуг; коректно складати юридичні документи, пов’язані з діяльністю на ринку страхових послуг; виступати представником фізичних та юридичних осіб при вчиненні юридично значимих дій у сфері страхування; представляти та юридично забезпечувати інтереси учасників страхових правовідносин за їх дорученням у державних органах, установах, інших організаціях, перед іншими особами. Здійснювати систематизацію нормативно-правового матеріалу у сфері страхування; формулювати юридичні норми для подальшого вдосконалення законодавства України про страхову діяльність; критично аналізувати сучасний стан законодавства України про страхування та прогнозувати перспективи його розвитку, вільно орієнтуватись у системі механізмів державного регулювання ринку страхових послуг в Україні; визначати правовий статус та повноваження органів, що здійснюють державний нагляд за страховою діяльністю, формулювати пропозиції щодо їх удосконалення; здійснювати аналіз правових норм, що забезпечують надання страхових послуг; виявляти прогалини й колізії у відповідному законодавстві та праві; здійснювати аналіз та узагальнення правозастосовчої практики на ринку страхових послуг в Україні; визначати актуальну, теоретично та практично значущу тематику наукового пошуку у сфері правового регулювання економіки; формулювати та вирішувати завдання науково-дослідного характеру з метою вироблення обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення правового регулювання економіки та розв’язання актуальних проблем у цій сфері; опрацьовувати одержані результати наукових пошуків, аналізувати їх, осмислювати з урахуванням останніх наукових досліджень у галузі страхового права; реалізовувати інші професійні компетенції щодо виконання класу науково-дослідних завдань з урахуванням специфіки предмета дослідження (правове регулювання економіки).

Контроль знань студентів з навчальної дисципліни «Правове регулювання страхової діяльності» здійснюється у вигляді поточно-модульного контролю. Підсумковою формою контролю знань з даної дисципліни є ПМК (для студентів денної форми навчання, студенти вечірньої та заочної форм навчання складають іспит).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]