Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт=копія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
8.45 Mб
Скачать

6. Науково-дослідна робота

Весною 2006 року лідери громади Рівного погодилися, що необхідно створити стратегію економічного розвитку міста. Наприкінці червня міський голова Віктор Чайка запросив близько 30 представників місцевих підприємств, приватних підприємців, представників навчальних закладів, органів місцевого самоврядування та інших установ спільно утворити в місті Експертний комітет (ЕК). Перед ЕК було поставлене завдання, дотримуючись певного структурованого процесу, розробити план стратегічного розвитку економіки міста. Очолював роботу комітету міський голова Віктор Чайка. Стратегічний план створювався у співпраці з проектом «Економічний розвиток міст» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), радники якого виконували функції консультантів ЕК.

На першій стадії проекту було здійснено «сканування середовища». Співробітники міської ради за підтримки консультантів проекту «Економічний розвиток міст» підготували Профіль громади, який містить демографічну інформацію про місцеве населення, інформацію про місцеву економічну базу, комунальну та технічну інфраструктуру, основні параметри бюджету міста, стан довкілля та умови життя. Дані та першоджерела були надані багатьма виконавчими органами міської ради, Центром зайнятості, відділом статистики та іншими установами.

Деякі члени ЕК особисто брали участь в опитуванні «Вивчення думки підприємців». Вони інтерв’ювали представників найбільших роботодавців Рівного, малих і середніх підприємств, які працюють як у промисловому секторі, так і у сфері торгівлі та послуг. Опитування мало на меті дізнатися про ставлення респондентів до міста, про проблеми, які вони вважають найбільш серйозними, про їхні очікування та плани на майбутнє.

Існування такої фундаментальної бази знань відіграло важливу роль, коли члени ЕК визначали сьогоднішні та майбутні вирішальні чинники (критичні питання) економічного розвитку міста, на яких зосередиться Стратегічний план, а саме: (1) розвиток малого, середнього підприємництва та інфраструктури бізнесу; (2) залучення інвестицій.

У серпні 2006 р. ЕК провів так званий SWOT-аналіз. Одним із завдань комітету було проаналізувати сильні та слабкі сторони міста (аналіз внутрішніх чинників) й оцінити позицію міста порівняно з іншими містами України, з якими Рівне конкурує за робочі місця та інвестиції. Конкурентоспроможність Рівного також розглядалася в контексті аналізу зовнішніх чинників: сприятливих можливостей і загроз.

Наступний крок ЕК – сформулювати стратегічне бачення – яким, на одностайну думку членів комітету, має бути місто в майбутньому. Стратегічне бачення є вступом до Стратегічного плану економічного розвитку. Результати SWOT - аналізу та формулювання стратегічного бачення були обговорені й схвалені експертним комітетом 7 серпня 2006 р.

Експертний комітет обговорив поточний стан стосовно кожного з вищезгаданих критичних питань і досягнув консенсусу щодо кроків, які має зробити місто, підприємства та інші партнери, щоб досягти покращень у цих питаннях. Крім членів ЕК у засіданнях приймали участь працівники виконавчих органів міської ради, підприємств, органів державного управління, а також інші особи – спеціалісти, які забезпечували наявність необхідного досвіду і спеціальних знань.

У період з серпня 2006р. по вересень 2006 р. силами членів ЕК були підготовлені Плани дій, які складаються зі стратегічних та оперативних цілей і завдань, спрямованих на вирішення проблем кожного критичного питання. Саме Плани дій є стрижнем Стратегічного плану.

Стратегічний план економічного розвитку Рівного є амбітним, і в його впровадженні братимуть участь багато організацій та окремих осіб. План визначає кроки на покращення бізнесового та інвестиційного клімату в місті, розширення інвестиційних можливостей, проведення системної роботи з розвитку людських ресурсів, поліпшення комунальних послуг і розвитку бізнесової та комунальної інфраструктури.

У плані робиться наголос на створенні постійного партнерства між міською владою та підприємцями і на реалізації комплексного плану економічного розвитку міста. У процесі його впровадження буде розроблено багато матеріалів, створюватимуться бази даних, виникатимуть спільні проекти, здійснюватиметься інша діяльність. Усе це вестиме до поліпшення бізнесового середовища, кращої підтримки малих і середніх підприємств. Одна з цілей проекту – полегшити доступ до інформації та сприяти ефективній комунікації.

З процесу планування в Рівному в цілому та з остаточного Стратегічного плану зокрема випливає кілька важливих висновків.

По-перше, і представники міської ради, і місцеві підприємці відчувають свою відповідальність за майбутнє міста та готові присвятити свій час, інші ресурси досягненню такого майбутнього, яке вони разом визначили й окреслили в Стратегічному плані.

По-друге, в Рівному та поза ним існують ресурси, які, за належної організації, можна використати таким чином, щоб вирішити найбільші проблеми міста. Реальне досягнення стратегічних цілей плану вимагатиме співпраці, волі та відданості всіх лідерів громади.

По-третє, питання бізнесу-клімату, людських ресурсів та комунальної інфраструктури є взаємопов’язаними, а отже ефективна робота над ними можлива лише за умови, що ми розуміємо їх у цілому. Звичайно, покращення в одному з питань сприятиме покращенням в інших.

Для того, щоб Стратегічний план був впроваджений в місті створений комітет з управління впровадженням, до якого ввійшли найбільш активні члени експертного комітету та керівництва Рівненської міської ради. До складу цього комітету також увійшли всі голови постійних комісій та голови депутатських фракцій у міській раді.

Моніторинг Стратегічного плану покладений на комітет з управління впровадженням. Двічі на рік хід виконання СП заслуховується на засіданні виконкому та сесії міської ради.

Що зроблено?

Розроблені та впроваджені заходи щодо підвищення кваліфікації трудових ресурсів: налагоджені система профорієнтації шкільної молоді, постійно підвищується професійний потенціал органів місцевого самоврядування щодо співпраці з бізнесом.

Запроваджена політика стимулювання малого та середнього бізнесу: спрощений процес надання дозволів (з 11 червня 2009 року в місті Рівне розпочав роботу Єдиний дозвільний офіс), розроблена програма розвитку малого підприємництва на довгострокову перспективу, малий та середній бізнес забезпечений доступом до вільних приміщень – вся інформація про вільні площі є повністю доступною для бізнесу.

Покращений інвестиційний клімат: в Рівному розроблені та діє ефективна система маркетингу та промоції міста, створений офіційний веб-сайт управління економіки міста (www.economy.rv.ua), вийшли з друку презентаційні матеріали про місто Рівне українською та англійською мовами за підтримки Рівненської агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів “ІнвестІнРівне”. Буклет має назву „Рівне – вдалий вибір для бізнесу та життя” та вийшов тиражем 4 тис. примірників.

У вересні 2009 року підготовлений та схвалений на засіданні виконкому профіль громади Рівного, який містить історичну, демографічну, економічну інформацію, дані про комунальну та технічну інфраструктуру, основні параметри бюджету міста, а також про стан довкілля та умови життя.

Місто використовує різноманітні механізми залучення додаткових коштів. Так, в 2008 році реалізований проект “Жива річка – здорові люди, квітуче місто”, який направлений на розробку та реалізацію заходів з покращення санітарного і гідрологічного режиму на одній із ділянок р.Устя в межах м. Рівне між вулицями Князя Володимира та Ж.Кюрі. Проект здобув перемогу на Всеукраїнському конкурсі проектів та програм місцевого самоврядування, в V-ій категорії проектів, з обсягом субвенції 500 тис.грн. за рахунок коштів державного бюджету України 2008 року. Освоєно 1008,8 тис.грн. за рахунок співфінансування з бюджетів усіх рівнів та спонсорських внесків інших учасників проекту.

Крім того, з 2004 року в Рівному впроваджується Муніципальна програма врядування та сталого розвитку Програми розвитку ООН в Україні.

В лютому 2010 року поновлено Угоду про партнерство між Програмою розвитку ООН в Україні та муніципалітетом м. Рівного і підписано Угоду про співфінансування з наступним розподілом витрат: 75% - муніципалітет; 25% - ПРООН/МПВСР. При цьому, обов’язковою умовою співфінансування залишається внесок громади не менше 10% від вартості проекту.

З метою створення сприятливого середовища для сталого соціально-економічного та екологічного розвитку м. Рівного розроблено Муніципальну програму сталого розвитку на 2009 – 2012 роки (далі МПСР) та затверджено рішенням сесії міської ради №2278 від 15.04.2009. На реалізацію заходів Програми в 2009 році освоєно 712,2 тис.грн.

Поступово покращується комунальна інфраструктура: проведений аудит житлово-комунальних підприємств міста (колишні Жеки), поступово демонополізується ринок надання житлово-комунальних послуг у місті.

Діє Ефективна система маркетингу та промоції міста:

- оновлена та суттєво модернізована веб-сторінка міської ради;

- створений новий веб-сайт економічного спрямування www.economy.rv.ua ;

- вийшло з друку презентаційне видання про м.Рівне українською та англійською мовами;

- спільно з облдержадміністрацією виданий до друку збірник “Рівненщина туристична”;

- вийшов з друку фотоальбом про пам’ятки історії Рівного;

- інформація про місто та його можливості активно розповсюджується Рівненською торгово-промисловою палатою (РТПП) через іноземні посольства, фірми, представництва;

реконструйовані найбільші готелі міста “Мир” та “Турист”;

- активізована робота координаційної ради з розвитку туризму;

- здійснений аналіз подій та заходів, які традиційно проводяться в місті та збирають велику аудиторію:

- міжнародний слов'янський фольклорний фестиваль "Коляда",

- мистецький фестиваль "Різдвяні піснеспіви",

- міжнародний молодіжний фестиваль традиційної народної культури "Древлянські джерела",

- міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв,

- міжнародні фото та мистецькі пленери,

- Всеукраїнський конкурс молодих естрадних виконавців "Прем'єр Ліга",

- міжнародний Салон художньої фотографії "Фотовернісаж

розроблена концепція програми розвитку МСП на довгострокову перспективу;

- розроблена та затверджена міською радою програма розвитку малого підприємництва на 2009-2013 роки;

- порядок відшкодування за рахунок місцевого бюджету плати за користування  позиками (у тому числі фінансовими кредитами) банків й інших вітчизняних та зарубіжних фінансових установ, залученими суб'єктами малого та середнього підприємництва  для реалізації інвестиційних проектів:

Оголошений конкурс на відбір інвестиційних проектів, які передбачають залучення коштів місцевого бюджету  на відшкодування плати за користування  позиками.

Участь у конкурсі  можуть прийняти суб'єкти малого та середнього підприємництва, які розробили інвестиційні проекти, що передбачають:

- впровадження енергозберігаючих та екологічно чистих технологій;

- освоєння виробництва продукції (товарів, робіт, послуг) експортного та імпортозамінного спрямування;

- модернізацію, оновлення та придбання основних фондів для розширення та збільшення обсягів виробництва товарів (надання послуг, виконання робіт).

Рівненською агенцією із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів “ІнвестІнРівне” ”розроблені методичні матеріали з питань інвестиційної діяльності. Мета методичних матеріалів – професійна підготовка фахівців підрозділів із залучення інвестицій в структурі ОМС у сфері залучення прямих іноземних інвестицій;

- міською радою прийняті нові правила забудови;

- створений реєстр комунального майна;

- активізована робота інвестиційної комісії міської ради, інвестор визначається на підставі конкурсу;

- підготовлений перелік вільних земельних ділянок для житлового будівництва та будівництва об’єктів соціальної сфери тощо.

- створений реєстр регуляторних актів;

- здійснюється робота щодо оптимізації роботи єдиного дозвільного офісу (ЄДО);

- підписаний Меморандум про співпрацю дозвільних органів Однією з переваг у конкурентній боротьбі за інвестиції, за рахунок яких будуть створюватись нові робочі місця, є існування земельних ділянок – не надто дорогих та обладнаних відповідною інфраструктурою. Рівне має певний потенціал для підготовки привабливої пропозиції промислових ділянок.

Проте, місто потребує більше вільних земельних площ, а для цього потрібно вишукати можливості для розширення меж міста.

Розширення меж міста дозволить облаштувати нові сучасні промислові зони за всіма світовими стандартами, що відкриє широку дорогу як внутрішнім, так і зовнішнім інвестиціям, створивши тисячі робочих місць та забезпечить місту можливість динамічного поступального розвитку не на одне десятиліття.

Проте, ряд заходів не виконані через певні перепони. Зокрема, через брак вільних земельних ділянок, недосконалу законодавчу базу у сфері ЖКГ.

У зв’язку з цим за рекомендацією Комітету з управління впровадженням Стратегічного плану економічного розвитку міста Рівного до СП були внесені зміни та доповнення, які затверджені міською радою (рішення від 01.10.2009 №2773). Зокрема, переглянуті та встановлені нові терміни реалізації тих заходів, які з різних причин не виконані та затверджені нові заходи.

Успіх упровадження залежатиме від тривалої відповідальності за нього людей, які були членами ЕК, а також усіх інших, хто матиме нагоду взяти участь у реалізації сформульованого бачення майбутнього їхнього міста.