Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ЗЕДП ПРАКТ - МАГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

Практичні завдання

Задача 1

Визначити ціну чоловічих черевик „FARO” артикул 527, що експортується при встановленому розмірі рентабельності 25%. Відомо, що повна собівартість одної пари виробу при заданому об’ємі продажу буде становити 18,0 дол. США.

Задача 2

Колективному малому науково-виробничому підприємству „Адіоз”, м. Київ, що спеціалізується на випуску анамегаторів, потрібно вияснити, на який розмір прибутку воно може розраховувати, експортуючи анамегатори моторних мастил в Чехію, якщо за даними аналізу кон’юнктури ринку і цін конкурентів для успішної реалізації роздрібна ціна на анамегатор G10 (14) не повинна перевищувати 18,0 дол. США. Було проведено маркетингове дослідження зовнішнього ринку із врахуванням очікуваного обсягу продажу розрахована планова собівартість експортного анамегатора моторного мастила G10 (14) – 7,5 дол. США в перерахунку за курсом національного банка.

Визначити, чи буде ефективним для фірми вихід на ринок Чехії при встановленій нормі рентабельності товару на підприємстві „Адіоз” – 30%. Встановлено, що середній розмір прибутку і витрат (націнка) роздрібних підприємств в Чехії складають близько 35%, для гуртовиків – 25%.

Задача 3

Розрахувати максимальний рівень витрат виробництва фірми «ТСЛ» (собівартість), які забезпечили б їй вихід на зовнішній ринок Польщі з конкурентоспроможною ціною 579 дол. США за одиницю продукції. Відомо, що націнка магазинів, які спеціалізуються на продажу подібних товарів на ринку Польщі становить в середньому 30% від ціни, 25% націнка гуртових торговельників. Нормативний рівень рентабельності фірми «ТСЛ» для товару – 15%.

Задача 4

Поточні витрати обігу українського підприємства, пов’язані з експортом партії з двадцяти виробів складають 10 тис. грн. Нормативна рентабельність товару – 40%. Поточний курс, за яким валютні надходження можуть бути конвертовані в гривні – 5,6 грн/дол. США.

Визначте зовнішньоторговельну ціну товару в доларах США за методом „поточні витрати плюс прибуток.

Задача 5

Прокалькулюйте ціну експортного товару, якщо відомо, що прямі витрати на виробництво одиниці товару складають 500 дол. США, витрати на заробітну плату основних виробничих робітників – 30 дол. США/ од. Товар виготовляється тільки на експорт, при чому покупець замовив 500 штук даного виробу. Крім того, підприємство в плановому періоді буде виготовляти ще один вид продукції, для якого витрати на матеріали будуть складати 10 дол. на одиницю, на заробітну плату основних робітників – 100 дол./од., програма випуску – 1000 штук.

Згідно кошторисів накладні витрати будуть складати 150000 дол.

Всі витрати подані в іноземній валюті за курсом національного банку. Нормативний рівень рентабельності – 20%.

Питання для самостійного опрацювання та самоперевірки:

  1. Поясніть механізм ринкового ціноутворення.

  2. Якою є роль ринку у формуванні ціни?

  3. Перерахуйте існуючі види цін, назвіть ті блоки, з яких вони складаються.

  4. Які фактори вливають на рівень ринкових цін? Поясніть механізм їх впливу.

  5. Які існують основні види цінових політик? Дайте їх характеристику.

Завдання для індивідуальної роботи:

Теми реферативних робіт:

  1. Ціноутворення у зовнішньоекономічній діяльності

  2. Ціноутворення та регулювання цін у закордонних країнах