Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР ЕОЕ та ХУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Попередня підготовка

Студенти повинні знати основні теоретичні положення та порядок виконання роботи і вміти розповісти по схемі дослідної установки (рис. 2.4), яким чином знімається експериментально та чи інша характеристика і як вона повинна виглядати теоретично. Потрібно підготувати робочий лист з таблицями для внесення експериментальних даних (табл. 2.1), виходячи з того, що по кожному досліду знімається 5 точок.

Таблиця 2.1

Номер виміру

Дані вимірів

Дані розрахунку

n, об/хв

Iя, A

Iс, A

, рад/с

М, Нм

1

..

5

Для режиму, по якому будується енергетична діаграма, (табл.2.2) знімаються показання усіх вимірювальних приладів, що є в схемі.

Таблиця 2.2

Бригада

1

2

3

4

Rп, Ом

Клеми Rп

3,9

4; 10

4,7

3; 10

4,3

2; 10

5,1

1; 10

Rш, Ом

Положення реостата Rш

18,0

1

15,6

2

12,7

3

9,4

4

Дослід, для якого будується енергетична діаграма

2

3

4

5

3. Порядок виконання роботи

В лабораторії перед виконанням експериментів потрібно визначити розташування елементів схеми (рис. 2.4) на стенді і зібрати або, якщо вона вже зібрана, перевірити схему. При цьому слід установити вказані в табл. 2.2 значення Rп та Rш. Включати стенд у роботу можна тільки з дозволу викладача! Будь які зміни схеми виконувати при вимкнутому живленні!

Для обмеження пускового струму використовується реостатний пуск виконавчого двигуна, для чого в коло якоря вимикачем Q1 (положення П) вмикається водяний реостат Rв.п. Розгін двигуна відбувається при поступовому зануренні пластин у воду. Після повного занурення пластин реостат відключають, переключивши вимикач Q1 в положення Р, і повертають в початкове становище.

Момент навантаження на валу виконавчого двигуна створюється за допомогою навантажувальної машини НМ, в якості чого використано двигун постійного струму незалежного збудження, в коло якоря якого увімкнуто водяний навантажувальний реостат Rв.н. По мірі занурення пластин реостата у воду зменшується загальний опір кола якоря НМ і відповідно зростають струм якоря та момент, створюваний навантажувальною машиною на валу виконавчого двигуна.

Перед кожним вмиканням стенда та перед кожним наступним дослідом пластини водяних реостатів повинні бути виведені!

Величина струму в колах двигуна не повинна перевищувати

1,3 Ія ном!

Досліджувати режими та знімати характеристики краще в наступному порядку:

  1. Природна характеристика. В цьому випадку, а також при дослідженні інших рушійних режимів виконавчого двигуна, навантажувальна машина вмикається на зустрічне обертання встановленням перемикача Q3 в положення Зс і працює в режимі гальмування проти включенням. Для зняття характеристики запустити виконавчий двигун у вказаному вище порядку, після чого перемкнути опір Rп вимикачем Q2. Навантажуючи ВД поступовим зануренням пластин водяного реостата Rв.н, зняти показання приладів. Першу точку зняти при реальному режимі холостого ходу, коли пластини водяного реостата повністю виведені (Rв.н = ∞) і НМ не створює електромагнітного моменту, а навантаження визначається лише моментом тертя в двигунах. Після закінчення досліду повернути реостат Rв.н у вихідне положення.

  2. Реостатна характеристика. Не вимикаючи ВД після попереднього досліду, розімкнути вимикач Q2, включивши послідовно з двигуном додатковий опір Rп. Навантажуючи двигун, зняти характеристику аналогічно природній.

  3. Характеристика в режимі шунтування якоря. В колі якоря ВД з’єднати контакти 1, 2 та 3, включивши паралельно якорю реостат Rш. Запустити двигун з наступним переключенням його на резистор Rп (вимикач Q2 – розімкнутий) та зняти характеристику, занурюючи пластини водяного реостата Rв.н.

  4. Характеристика в режимі шунтування двигуна. Для зняття характеристики з’єднати контакт 2 з контактом 3, а контакт 1 з контактом 4, включивши реостат Rш паралельно двигуну. Запустити двигун та зняти характеристику аналогічно попередньому досліду.

  5. Характеристика при паралельному з’єднані обмоток збудження і якоря. Для зняття характеристики з’єднати контакт 1 з контактом 3, а контакт 2 з контактом 4. Експеримент виконується аналогічно попередньому.

  6. Характеристика динамічного гальмування. Характеристику динамічного гальмування знімають при відключеній послідовній обмотці збудження, для чого потрібно з’єднати контакти 1 і 2, замкнувши якір на гальмівний резистор Rш. Паралельну обмотку збудження включити автоматичним вимикачем QF1. Включити автоматичним вимикачем QF2 навантажувальну машину, яка в цьому випадку працюватиме у рушійному режимі, і, занурюючи пластин водяного реостата Rв.н, зняти не менше чотирьох точок характеристики. В залежності від положення перемикача Q3, характеристика буде знаходитись у другому або у четвертому квадранті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]