Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛПЗ 7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

ЛПЗ 7

Тема 7: Видові особливості м’язів, шкіри та її похідних.

Мета роботи: вивчити видові особливості м’язів різних видів свійських тварин, навчитися препарувати м’язи.

Студенти повинні знати:

‑ видові особливості м’язів різних видів свійських тварин, їх топографію і видові особливості, латинську термінологію.

Студенти повинні уміти:

‑ знаходити на препараті м’язи різних груп, точки їх прикріплення,визначати їх функцію.

Прилади і препарати: скелети і окремі кістки свійських тварин (коня, великої рогатої худоби, свині, дрібної рогатої худоби), свійські тварини (живі) усіх видів (кінь, велика рогата худоба, свині, дрібна рогата худоба), крейда, лінійка, пінцет, скальпель.

Завдання роботи: розібрати прояв основних закономірностей в будові даного відділу, найти на препараті, точки їх прикріплення, визначити їх функцію, навчитися визначати видові особливості м’язів та намалювати їх.

Фасції і підшкірна мускулатура.

М'язова система складається з м'язів та їх допоміжних пристосувань: фасцій, синовіальних сумок, синовіальних піхв, сезамовидних кісток, потовщень на кінцях кісток.

М'язи, в головними органами м'язової системи. Їх форма, будова і функції різноманітні і залежать від місцеположення в тілі тварин.

Серед допоміжних пристосувань слід у першу чергу вивчати фасції. Вони діляться на поверхневі, глибокі та власні. В глибоких та поверхневих фасціях виділяють зовнішні та внутрішні листки. В окремих місцях тіла між листками поверхневої /підшкірної/ фасції розміщуються підшкірні м'язи.

Особливе розташування мають листка глибокої фасції. Зовнішній листок знаходиться під поверхневою фасцією, а внутрішній вкриває групи м'язів з боку кісток і великих порожнин тіла. В зв'язку з цим деякі ділянки глибокої фасції мають спеціальні назви: щічноглоткова, жувальна, шийна, вискова, грудноперекова, поперечна черевна, внутрішньогрудна, сіднична та інші.

Власні фасції обкутують кожен м'яз окремо.

Синовіальні піхви легко знаходити на дистальних ділянках кінцівок навколо сухожиль пальцевих згиначів, особливо в копитних тварин.

М'язи плечового поясу.

Слід звернути увагу на те, що м'язи цієї групи з'єднують кістки грудної кінцівки /лопатку та плечову кістку/ з кістками тулуба, шиї та голови, а тому вони мають у переважній більшості випадків пластинчату форму, порівняно широкі і довгі.

1.Трапецієподібний м'яз ‑ m. Trapezius

Розташований під шкірою, трикутної форми. Бере початок на ості лопатки. Шийна частина віялоподібно розходиться в дорсокраніальному напрямі, закріплюючись на канатикові каркової зв'язки від рівня 2 ‑ 3-го шийного хребця до 2-го грудного хребця. Грудна частина від ості лопатки спрямовується віялоподібно назад і вверх і закінчується на надостистій зв'язці від 3-го до 9 – І0-го грудних хребців.

Функція: сприяє виносу грудної кінцівки вперед та закріплює лопатку на тулубі.

2. Ромбовидний м'язm. rhomboideus

Має дві частини /шийну та грудну/, які беруть початок на медіальній поверхні лопаткового хряща та лопатки і закінчується відповідно на канатикові, каркової зв'язки і надостистій зв'язці. У свиней та собак є ще головна частина м'язу.

Функція: допомагає виносити грудну кінцівку вперед.

3. Плечеатлантий м'яз ‑ m. omothransversarius

Добре розвинений у собак. У коней він відсутній. Розташовується між крилом атланта і акроміоном /або фасцією лопатки у свиней/.

Функція: допомагає м'язам, які виносять грудну кінцівку вперед, опускає голову і повертає шию при однобічному скороченні.

4. Зубчастий вентральний м'яз ‑ m. serratus ventralis

Верхнім кінцем кріпиться на зубчастій поверхні лопатки. Віялоподібно розходиться і шийною частиною закінчується на поперечнореберних відростках шийних хребців, а грудною - на латеральній поверхні перших дев'яти ребер.

Функція: підвішує тулуб між грудними кінцівками.

5. Плечеголовний м'яз – m. brachiocephalicus

Довгий стрічкоподібний, закріплюється одним кінцем на гребні великого бугра плечової кістки, а другим - на висковій та потиличній кістках.

Функція: виносить грудну кінцівку вперед під час руху тварини, опускає голову та згинає шию, при однобічному скороченню повертає голову та шию у свій бік.

6. Найширший м'яз спини – m. latissimиs dorsi

Починається на горбистості більшого круглого м’яза плечової кістки, розходиться віялоподібно в каудодорсальному напрямі і закріплюється на останніх двох ребрах, та грудочеревній фасції на рівні 3-5 грудних хребців до останнього поперекового хребця.

Функція: відтягує вільний відділ грудної кінцівки назад, а при стоянні підтягує тіло тварини вперед.

7. Поверхневий грудний м'яз – m. pectoralis superficialis

Складається в двох частин. Бере початок від передньої частини грудної кістки /рівень 1 ‑ 6-го реберних хрящів/ закінчується на гребні великого бугра плечової кістки, і фасції передпліччя.

Функція: аддуктор грудної кінцівки, а також сприяє виносу грудної кінцівки вперед.

8. Глибокий грудній м'язm.pectoralis profundus

Maє дві частини. Починається на грудній кістці, черевній фасції та реберних хрящах. Закінчується на великому та малому буграх плечової кістки.

Функці: аддуктор грудної кінцівки, допомагає м'язам, які відтягують кінцівку назад.

З А Н Я Т Т Я 2 /2 години/.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]