Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОС_Конспект.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

7.5.5. Використання асоціативної пам’яті

Під час роботи з асоціативною пам’яттю основне завдання ядра полягає у зменшенні потреби її очищення. Для цього вживають таких заходів.

  • Під час планування невелику перевагу має процес, який використовує той самий набір таблиць сторінок, що й процес, який повертає керування (під час перемикання між такими процесами очищення кеша трансляції не відбувається).

  • Реалізація потоків ядра, котрі використовують таблиці сторінок останнього процесу, теж призводить до того, що під час перемикання між процесом і потоком ядра очищення не відбувається.

Розділ 8 Логічна організація файлових систем

Файлові системи можна розглядати на двох рівнях: логічному і фізичному. Логічний визначає відображення файлової системи, призначене для прикладних програм і користувачів, фізичний – особливості розташування структур даних систем на диску й алгоритми, які використовують під час доступу до інформації.

У цьому розділі ми зупинимося на логічному відображенні і програмному інтерфейсі файлової системи, а в наступному – на її фізичній реалізації.

8. 1. Поняття файла і файлової системи

У цьому розділі охарактеризуємо базові поняття, що лежать в основі всієї концепції файлових систем.

8.1.1. Поняття файла

Файл – це набір даних, до якого можна звертатися за іменем. Файли організовані у файлові системи. З погляду користувача файл є мінімальним обсягом даних файлової системи, з яким можна працювати незалежно. Наприклад, користувач не може зберегти дані на зовнішньому носії, не звернувшися при цьому до файла. Розглянемо особливості використання файлів.

  • Файли є найпоширенішим засобом зберігання інформації в енергонезалежній пам’яті. Така пам’ять надійніша, й інформація на ній може зберігатися так довго, як це необхідно. Зазначимо, що більшість збоїв у роботі ОС не руйнує інформації, що зберігається у файлах на диску. Для забезпечення збереження даних підвищеної цінності вживають додаткових заходів (гаряче резервування, резервне копіювання тощо).

  • Файли забезпечують найпростіший варіант спільного використання даних різними застосуваннями. Це пов’язано з тим, що файли відокремлені від програм, які їх використовують: будь-яка програма, якій відоме ім’я файла, може отримати доступ до його вмісту. Якщо одна програма запише у файл, а інша його потім прочитає, то ці дві програми виконують обмін даними.

8.1.2. Поняття файлової системи

Файлова система – це підсистема ОС, що підтримує організований набір файлів, здебільшого у конкретній ділянці дискового простору (логічну структуру); низькорівневі структури даних, використовувані для організації цього простору у вигляді набору файлів (фізичну структуру); програмний інтерфейс файлової системи (набір системних викликів, що реалізують операції над файлами).

Файлова система надає прикладним програмам абстракцію файла. Прикладні програми не мають інформації про те, як організовані дані файла, як знаходять відповідність міх ім’ям файла і його даними, як пересилають дані із диска у пам’ять тощо – усі ці операції забезпечує файлова система.

Важливо зазначити, що файлові системи можуть надавати інтерфейс доступу не тільки до диска, але й до інших пристроїв. Є навіть файлові системи, які не зберігають інформацію, а генерують її динамічно за запитом. Втім, для прикладних програм усі такі системи мають однаковий вигляд.

До головних задач файлової системи можна віднести: організацію її логічної структури та її відображення на фізичну організацію розміщення даних на диску; підтримку програмного інтерфейсу файлової системи; забезпечення стійкості проти збоїв; забезпечення розподілу файлових ресурсів за умов багатозадачності та захисту даних від несанкціонованого доступу.