Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ ЯКОСТІ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
56.36 Кб
Скачать

Не 2.4. Кримінально-правова кваліфікація злочинів у сфері обслуговування споживачів та у сфері приватизації державного та комунального майна.

І. ЗАДАЧІ:

  1. Майстер телерадіоательє Іванцов брав у ремонт від громадян радіоприймачі, не виписуючи квитанцій. Гроші за виконану роботу він обертав на свою користь.

Варіант 1. Іванцов, виписував квитанцію у двох примірниках, один - видавав замовнику, а другий - знищував, обертаючи оплату на свою користь.

Варіант 2. Іванцов брав від замовників гроші у більшій кількості, для бухгалтерії виписував квитанції із зазначенням справжньої вартості виконаних робіт, а різницю обертав на свою користь.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

  1. Гр. Колиняк постійно відвідував родичів у Польщі. За домовленістю з ними вирішив перевести до них власні 70 тис. доларів, не декларуючи їх. Не бажаючи ризикувати першого разу, він намагався провести 20 тис. доларів, але був затриманий.

Варіант 1. Колиняк намагався провести через митний кордон 1 тис. доларів.

Варіант 2. Колиняк їхав у відрядження за кордон і його знайомий Чепіль попросив перевезти через кордон 10 тис. доларів своїм друзям. Колиняк погодився. При перетинанні кордону він був затриманий. У суді Колиняк пояснив, що гроші не декларував, бо Чепіль просив його цього не робити, що жодного зиску з цього він не мав.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

  1. Гр. Вавринів у себе вдома обладнав майстерню по ремонту радіотелевізійної апаратури, в якій тривалий час надавав послуги клієнтам. Пізніше він почав займатися гуртовим продажем компакт-дискіз для комп’ютерів. Крім того, частину продукції Вавринів продав на ринку, де тримав два торгових кіоска. Під час обшуку працівники міліції вилучили у Вавринів понад 20 тис. контрафактних компакт-дисків.

Варіант. Біля 5 тис. дисків були підробками під комп’ютерні ігри та програми компанії «Microsoft».

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

  1. Художник-оформлювач Гребінка у вільний від роботи на комбінаті монументально-декоративного мистецтва час вдома займався на замовлення клієнтів виготовленням з їх матеріалів виробів із золота, срібла, а також виготовленням і ремонтом виробів із застосуванням топазів, олександритів, перлів і бурштину. Протягом року він одержав від своїх клієнтів 240 тис. грн. Свою діяльність Гребінка не реєстрував і податків не платив.

Питання до модуль-контролю модуЛь і

  1. Поняття та ознаки кримінально-правової кваліфікації.

  2. Процес кримінально-правової кваліфікації та її результати.

  3. Структура кримінально-правової кваліфікації.

  4. Значення кримінально-правової кваліфікації.

  5. Зміна кримінально-правової кваліфікації.

  6. Загальна характеристика злочинів у сфері господарської діяльності, змін характеру та змісту їх родового та безпосередніх об’єктів.

  7. Співвідношення понять ”господарська діяльність” та ”підприємницька діяльність”.

  8. Характерні тенденції змін кримінального законодавства України дев’яностих років, що передбачало відповідальність за господарські злочини (злочини у сфері підприємницької діяльності).

  9. Вдосконалення механізму кримінально-правової охорони господарської (підприємницької) діяльності за кримінальним кодексом України 2001 р.

  10. Проблеми систематизації юридичних складів злочинів у сфері господарської діяльності за чинним кримінальним законодавством. Загальні та спеціальні склади злочинів у сфері господарської діяльності.

  11. Співвідношення злочинів у сфері господарської діяльності з іншими злочинами, що посягають на економічні відносини, та з окремими злочинами проти власності.

  12. Проблеми тлумачення злочинів у сфері господарської діяльності у зв’язку із прийняттям закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності»

  13. Наукові основи та значення правильної кваліфікації злочинів у сфері господарської діяльності.

  14. Особливості кваліфікації злочинів у сфері господарської діяльності при наявності конкуренції їх юридичних складів.

  15. Проблеми перекваліфікації злочинів у сфері господарської діяльності у зв’язку із прийняттям закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

  16. Злочинний наслідок – як елемент складу злочину.

  17. Зміст, різновиди наслідків та обчислення їхніх розмірів.

  18. Загальна характеристика матеріальних критеріїв визначення (обчислення) розмірів наслідків у складах злочинів господарської діяльності.

  19. Типові форми, за допомогою яких у кримінальному законі відбувається відображення проявів результату (наслідку) вчиненого злочинного діяння (дій чи бездіяльності).

  20. Види підстав за якими розрізняються типові форми за допомогою яких у кримінальному законі відбувається відображення проявів результату (наслідку) вчиненого злочинного діяння (дій чи бездіяльності).

  21. «Дохід», як елемент складу злочину у сфері господарської діяльності.

  22. Критерії визначення розмірів отриманого доходу, заподіяної шкоди та інших наслідків у злочинах у сфері господарської діяльності та їх етапи.

  23. Нормативно-правове обґрунтування поняття «дохід».

  24. Складові елементи поняття «дохід» і їх співвідношення з поняттям «прибуток» та «виручка».

  25. Типи доходів та їх значення для кваліфікації злочинів у сфері господарської діяльності.