Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ ЯКОСТІ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
56.36 Кб
Скачать

Засоби діагностики якості знань студентів не 1.1. Поняття, підстави і принципи кримінально-правової кваліфікації.

І. Усне фронтальне опитування.

  1. Поняття та ознаки кримінально-правової кваліфікації.

  2. Процес кримінально-правової кваліфікації та її результати.

  3. Структура кримінально-правової кваліфікації.

  4. Значення кримінально-правової кваліфікації.

  5. Стадії та етапи кваліфікації: поняття, загальні засади.

  6. Стадія вибору правової норми: поняття, етапи, характеристика.

  7. Стадія встановлення відповідності між ознаками діяння та нормою: поняття, етапи, характеристика.

  8. Стадія юридичного закріплення результатів кваліфікації: поняття, етапи, характеристика.

  9. Формула кваліфікації: поняття, вимоги щодо неї висуваються, відмінність від формулювання обвинувачення.

Не 1. 2. Актуальні проблеми злочинів у сфері господарської діяльності.

І. Усне фронтальне опитування:

1. Загальна характеристика злочинів у сфері господарської діяльності, змін характеру та змісту їх родового та безпосередніх об’єктів.

2. Співвідношення понять ”господарська діяльність” та ”підприємницька діяльність”.

3. Характерні тенденції змін кримінального законодавства України дев’яностих років, що передбачало відповідальність за господарські злочини (злочини у сфері підприємницької діяльності).

4. Вдосконалення механізму кримінально-правової охорони господарської (підприємницької) діяльності за КК 2001р.

5. Співвідношення злочинів у сфері господарської діяльності з іншими злочинами, що посягають на економічні відносини, та з окремими злочинами проти власності.

6. Аналіз закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності»

ІІ. ЗАДАЧІ:

1. Гришин і Федоров за вкраденими паспортами на ім’я їх власників зареєстрували кілька приватних підприємств, через які здійснювали незаконні конвертаційні операції. З легально діючими суб’єктами господарської діяльності від імені створе­них підприємств укладались удавані угоди на поставки товарів чи надання послуг, за якими такі суб’єкти перераховували без­ готівкові кошти на рахунки створених приватних підприємств, а взамін їх керівники отримували готівкові кошти в національній чи іноземній валюті. Безготівкові кошти за удаваними угодами перераховувалися на рахунки інших суб’єктів господарської діяльності, від яких Гришин і Федоров отримували готівкові кошти, отримані цими суб’єктами від незаконної реалізації кон­трабандно ввезених чи виготовлених підпільно товарів.

Дайте кримінально-правову оцінку дій Гришина, Федорова та їх клієнтів.

2. Сторожук у себе вдома обладнав майстерню з ремонту ра­діотелевізійної апаратури, в якій тривалий час надавав послуги клієнтам за договірними цінами. Пізніше він почав також широ­ко практикувати записи пісень у виконанні популярних зарубіж­них і вітчизняних співаків (не питаючи в них дозволу): чисті диски купував у магазинах, а, записавши з допомогою наявної у нього апаратури пісні, продавав диски на речовому ринку.

Чи є дії Сторожука кримінально караними?

3. Працівник поліграфічного підприємства Степовий у «вільний від роботи час» неодноразово виготовляв підроблені марки акцизного збору, а також етикетки та контретикетки го­рілчаних виробів відомих виробників таких виробів, які прода­вав особам, що займалися незаконним виготовленням і збутом фальсифікованих алкогольних напоїв.

Дайте кримінально-правову оцінку дій Степового.

Варіант. Степовий виготовляв зазначені предмети на замов­лення осіб, які займалися незаконним виготовленням алкоголь­них напоїв.

4. Будівельний трест одержав від одного з цементних заводів 674 т бракованого цементу. Розслідуванням встановлено, що за ініціативою головного інженера заводу Горбачевського було зап­роваджено практику відвантаження цементу споживачам без лабораторного аналізу. Горбачевський умовив директора заво­ду Суського та завідувача лабораторії Кондратьєва не затриму­вати відвантаження цементу до одержання результатів лабора­торних аналізів. На цемент складали фіктивні паспорти. Керів­ники заводу пояснили свої дії прагненням достроково виконати замовлення.

Чи є в діях Горбачевського ознаки злочину?

5. Громадянин Німеччини Шульц при виїзді з України у митній декларації зазначив, що він вивозить 2000 євро, які він ввіз при в’їзді в Україну, але при проведенні огляду ручної по­клажі Шульца у ній було виявлено незадекларовані ним 10000 доларів США та ікону XVІІІ ст., яку йому подарував родич його дружини, колишньої громадянки України. За висновком екс­пертизи вартість ікони еквівалентна сумі 8000 євро.

Чи підлягає Шульц кримінальній відповідальності за ст. 201 КК. Якщо так, то які ознаки кримінально-караної контрабанди є в його діях?