Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodyczka.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Хід виконання роботи

На вазі ВЛТК-500 зважують порожній алюмінієвий бюкс з кришкою. Поміщають в нього приблизно 5 г підготовленого дрібнозему, зважують бюкс з повітряно-сухим ґрунтом. Ставлять цей бюкс з ґрунтом у сушильну шафу. Кришку бюкса потрібно відкрити і покласти її боком або поряд з ним. Ґрунт висушують протягом трьох-чотирьох годин при температурі 105ºС. У випадку засолених ґрунтів, які містять мінерали-солі з наявністю кристало­гідратної води у кристалічній ґратці (гіпс, мірабіліт), висушування проводять спочатку при температурі 60С, коли починає виділя­тися кристалогідратна вода. Втрати кристалогідратної води після висушування ґрунту фіксують шляхом різниці між вагою повітря­но-сухого ґрунту і ґрунту після висушування. Після цього ґрунт продовжують висушувати при температурі 105С. Після висушу­вання бюкс з ґрунтом виймають щипцями з гумовими наконечни­ками та переносять в ексикатор, закривши після цього кришку ексикатора. Зразки охолоджують в ексикаторі протягом 20–30 хвилин. Охолоджені бюкси з сухим ґрунтом зважують. При цьому кришка має бути закритою, бо сухий ґрунт інтенсивно вбирає вологу з повітря і знову стає повітряно-сухим.

Після зважування бюкс з ґрунтом знову ставлять у сушильну шафу для контрольного висушування на 30–60 хвилин при темпе­ратурі 105С, охолоджують в ексикаторі та знову зважують. Якщо результати першого та другого (контрольного) зважування збіга­ються, то гігроскопічна волога виділена повністю. В іншому випад­ку висушування виконують утретє ще протягом 30-ти хвилин. Допустимі розходження у вазі після контрольного сушіння – 0,03–0,05 г. Після висушування та зважування розраховують вміст гігроскопічної вологи і коефіцієнт гігроскопічності.

Гігроскопічну вологу (W) вираховують у відсотках від ваги сухої наважки за формулою:

,

де а – кількість води, яка випарувалась із взятої на аналіз наважки, г;

bвага сухого ґрунту (без гігроскопічної вологи), г.

Результати визначення гігроскопічної вологи заносять у таблицю за формою (див. табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Визначення гігроскопічної вологи ґрунту

№ розрізу, глибина відбо­ру зразка, см.

Назва ґрунту

№ бюкса

Вага порож­нього бюкса, г

Вага бюкса з ґрунтом до висушування, г

Вага бюкса з ґрунтом після висушування, г

Вага сухого ґрунту, г

Кількість води в наважці ґрунту, г

Гігроскопічна волога, %

Коефіцієнт гігроско­пічності

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Визначаючи вміст різних складових речовин у ґрунті, необ­хідно проводити розрахунки на сухий ґрунт. Для цього використо­вують коефіцієнт гігроскопічності, на який множать кількісний результат досліджень властивостей ґрунту.

Коефіцієнт гігроскопічності (К) розраховують за формулою:

,

де W – вміст гігроскопічної вологи, %.

Обладнання: ваги ВЛТК-500, картонна коробка або скляна банка з ґрунтом, сито, діаметр отворів якого – 1 мм, лист білого паперу, лопатка або шпатель, пінцет, фарфорова ступка з дерев’я­ним товкмачиком, алюмінієвий бюкс з кришкою, сушильна шафа, ексикатор, щипці з гумовими наконечниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]