Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
25.87 Кб
Скачать

Тема 15. Загальна характеристика глобальних проблем

Суть глобальних проблем і причини їхнього виникнення. Визначення суті глобальних проблем. Основні причини виникнення глобальних проблем. Проблеми взаємовідносин людини з природою. Основні положення глобалістики. Історичний ракурс виникнення глобальних проблем. Оптимістичні і песимістичні варіанти розвитку світової економіки. Двоїстий характер впливу НТП на існування глобальних проблем. НТП як одна з причин появи глобальних проблем. Досягнення НТП - набір інструментів, необхідних для розв’язання загальнолюдських проблем.

Структурний аналіз основних глобальних проблем. Характеристика структури глобальних проблем. Екологічні проблеми. Проблеми світового океану. Шкідливість дампінгу. Проблеми озонового шару. Мілітаризація національних економік і проблеми конверсії. Продовольча світова проблема. Глобальна енергетична проблема та її регіональні аспекти. Демографічна проблема. Економічне відставання і зовнішня заборгованість країн, що розвиваються. Глобальні масштаби екологічних проблем.

Тема 16. Роль мев у вирішенні проблем роззброєння і конверсії військового виробництва

Природа і причини гонки озброєнь. Економічна суть гонки озброєння. Причини озброювальницьких перегонів. Наявні та потенційні соціально-економічні й політичні наслідки мілітаризації окремих національних господарств і світового господарства загалом. Необхідність припинення гонки озброєння і конверсії військового виробництва.

Військово-промисловий комплекс країни. Визначення суті військово-промислового комплексу (ВПК) як економічного і політичного явища. Аналіз структурних елементів системи ВПК. Економічні інтереси суб’єктів ВПК. Фактори інтеграції оборонних комплексів ряду країн. Основні напрямки інтернаціоналізації військово-промислових зв’язків. Позитивна і негативна роль ВПК різних країн у розвитку їхніх національних економік зокрема і світового господарства загалом. Економічні інтереси суб’єктів ВПК. Тенденції розвитку світової оборонної промисловості. Регіональні конфлікти в системі міжнародних відносин.

Особливості процесів роззброєння та конверсії світового військового виробництва. Суть процесу роззброєння. Фактори демілітаризації економіки. Міжнародні економічні відносини у вирішенні проблем роззброєння. Суть процесу конверсії. Проблеми, що виникають в результаті конверсії. Роль МЕВ у розв’язанні проблем конверсії. Міжнародні організації миру.

Тема 17. Роль мев у подоланні світової проблеми економічного відставання країн, що розвиваються

Криза заборгованості у світі. Глобальна заборгованість як одна з характерних особливостей сучасної світової економіки. Фактори зростання величини заборгованості в світі. Еволюція глобальної заборгованості. Методи зниження боргів. Паризький та Лондонський клуби в боротьбі із заборгованістю. Реструктуризація боргів.

Продовольча проблема у світі. Глобальність продовольчих проблем. Завдання МЕВ щодо світового розподілу продовольчих ресурсів. Продовольча допомога. Роль ФАО та інших міжнародних організацій у подоланні проблеми голоду в деяких країнах, що розвиваються. Цілі діяльності ФАО в рамках глобальної продовольчої проблеми. Критерій розв’язання світової продовольчої проблеми. Наукові проблеми у сфері створення синтетичного продовольства.