Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по систематике растений (Таня Малкова....docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
326.2 Кб
Скачать

Клас Аскоміцети (сумчасті гриби) - Ascomycetes

Нараховує понад З0 тис. видів, що живуть повсюдно, на різних субстратах. Тіло багатоклітинне (за винятком одноклітинних дріжджів), із членистим міцелієм, зануреним у субстрат. Клітини 1-, 2- і багатоядерні, з центральними отворами в перегородках. Сапрофіти живуть у ґрунті, на деревах, а паразити - на рослинах (Claviceps purpurea), комахах, тваринах, людях (Candida albicans). У циклі розвитку домінує міцелій, що складається з гаплоїдних, гладеньких гіфів. На ньому є спеціалізовані вмістища із щільно сплетених гіфів - плодові тіла, в яких здійснюється статевий процес -гаметангіогамія, зрідка соматогамія без утворення диференційованих гамет. Плодові тіла поодинокі або згруповані, занурені в строму - щільне сплетення гіфів. Плодові тіла підрозділяються на клейстотеції - замкнуті, округлі; перитеції - напіввідкриті, колбовидні; апотеції- відкриті, чашо- або мископодібні.

Клавіцепс пурпуровий, ріжки пурпурові - Claviceps purpurea, родина клавіцепсові, ріжкові – Clavicepitaceae.

Паразитує головним чином на зав'язі злаків, що ростуть у північних та північно-західних районах Європи.

Цикл розвитку передбачає двох хазяїв і включає 3 стадії: склероціальну, сумчасту і сфацелія - конідіального спороношення. Склероціальна стадія спокою гриба являє собою щільну грибницю - склероцій у вигляді чорно-фіолетових ріжків, в яких розрізняється серцевина та кора із меланізованих товстостінних клітин. Склероції спостерігаються восени на суцвіттях злаків, а потім потрапляють до ґрунту. Взимку склероції у спокої, живляться накопиченими речовинами, а навесні "проростають". Починається сумчаста стадія статевого процесу, яка збігається за часом із цвітінням диких злаків - проміжних хозяїв гриба-паразита. На склероціях виростають строми, що мають тонку ніжку і кулясту, темно-рожеву головку, яка несе на периферії незамкнуті плодові тіла - перитеції. В них відбувається статевий процес з утворенням булавовидних сумок. Кожна сумка (аск) містить 8 нитковидних аскоспор, які за допомогою вітру, комах чи тварин попадають на волохаті приймочки ранньоквітучих злаків і проростають у грибницю із конідієносцями. Так починається конідіальна стадія: на конідієносцях грибниці утворюються спори конідії, а гіфи виробляють цукристу, клейку рідину - медвяну росу, що приваблює запилювачів. Разом з пилком вони розносять конідії гриба, заражаючи головних хазяїв - культурні та дикорослі злаки, які на цей час починають розквітати. У зав'язі розвиваються нові склероції паразита.

Ситуаційні завдання тема: Гриби

1. У досліджуваних клітинах відсутні хлоропласти, цитоплазма містить ядро, запасний вуглевод глікоген, а оболонка - хітин. Отже, це клітини ...

а) водорості

б) лишайника

в) вищої рослини

г) гриби

д) ціанобактерії

Правильна відповідь (Г).

2. До колекції рослинних організмів увійшли: вищі рослини, водорості, гриби, а також симбіотичні нижчі організми

а) мохи

б) ціанобактерії

в) лишайники

г) плауни

д) хвощі

Правильна відповідь (В). Лишайники - симбіотичні організми з унікальною будовою слані, яка складається з мікобіонта (сумчастого, рідше - базідіального гриба) і фікобіонта (зеленої чи синьозеленої водорості).

3. Антибіотики, ферменти та інші біологічно активні сполуки одержали із цвілевих дейтероміцетів роду...

а) Мисоr

б) Penicillium

в) Inonotus

г) Claviceps

д) Usnea.

Правильна відповідь (Б).

4. Досліджена аскогенна структура міцелію гриба класу...

а) Basidiomycetes

б)Zygomycetes

в) Chylridiomycetes

г) Ascomyceles. Правильна відповідь (Г).

5. Алкалоїди сильної дії на мускулатуру матки отримані із склероціїв гриба...

а) строчок звичайний

б)трутовик лікарський

в) клавіцепс пурпуровий

г) мухомор червоний

д)печериця звичайна

Правильна відповідь (В). Використовують склероції маткові ріжки.

6. Серед зібраних видів їстівних грибів лише один належав до Ascomycota, а саме, -...

а) трюфель літній

б) печериця звичайна

в) веселка звичайна

г) вешенка звичайна

д) білий гриб

Правильна відповідь (А). Трюфель літній - Tuber aestivum. Чайний гриб.

7. Промислову лікарську сировину отримано з плодового тіла ксилофітного березового гриба -

а) Phellinus ignarius

б) Lentinus edodes

в) Inonotus obliquus

г) Claviceps purpurea. Правильна відповідь (В).

8. На колосках жита виявлені склероції отруйного сумчастого гриба-паразита -...

а) Phellinus ignarius

б) Agaricus campestris

в) Amanita phalloides

г) Claviceps purpurea. Правильна відповідь (Г).

9. Досліджена коренева екзомікориза дуба, що являє собою симбіоз вищої рослини із ...

а) водоростями

б) грибами

в) ціанобактеріями

г) азотфіксуючими бактеріями. Правильна відповідь(Б).

10. Плодові тіла фітопатогенного базидіального гриба трутовика кос отру бчастого відділені від стовбурів...

а) робінії

б) сливи

в) сосни

г) берези

д) модрини.

Правильна відповідь (Г).

11. У складі клітинної оболонки вищих базидіальних грибів встановлена наявність пектинів, глюканів, білків, ліпідів, меланіну, а також ...

а) крохмалю

б) глікогену

в) хітину

г) кутину

Правильна відповідь (В).

12. Доведено, що глюкани грибів виявляють імуномоделюючу активність та...

а) антисклеротичну

б) послаблюючу

в) заспокійливу

г) протипухлинну

д) збуджуючу. Правильна відповідь (Г).

13. У якості протиалкогольного засобу використані плодові тіла гнойовика чорнильного, що належить до групи базидіальних агарикових грибів, у яких гіменофори...

а) трубчасті

б) шипуваті

в) пластинчасті. Правильна відповідь (В).

14. Методом штучного розмноження на відходах сільськогосподарської, виноробної і деревообробної промисловості вирощується цінний для фармації і медицини сапрофітний шапковий агариковий гриб -...

а) шіїтаке

б)губка

в) ріжки

г) мукор

д)дощовик.

Правильна відповідь (А).

15. В оранжерейній колекції рослин є лишайники, які поселяються на деревах, але живляться самостійно, що властиво...

а) епіфітам

б) паразитам

в) ксилотрофам

г) ефемерам

а) ефемероїдам.

Правильна відповідь (А).

МОХИ (BRYOPHYTA) - наземні або рідше прісноводі автотрофні рослини, що об'єднуються у відділ мохоподібних( налічуює близько 35000 видів), що включає найбільш примітивні вищі рослини. Мохи. підрозділяють на три класи: антоцеротові мохи (клас Anthocerotopsida), печіночники (клас Marchantiopsida) та листкостеблові мохи (клас Bryopsida). Всі вони порівняно просто організовані, багатоклітинні, переважно багатолітні (рідше — однорічні) рослини з частковим відособленням асиміляційної, водопровідної і механічної тканин; володіють єдиним життєвим циклом розвитку, в якому фаза гаметофіту переважає над спорофітом. Наука, що вивчає мохи, називається бріологією. В курсі фармацевтичної і медичної ботаніки основна увага приділяється листостебловим мохам.

Листостеблові МОХИ розподілені на три підкласи: Брієві мохи (BRYIDAE); Сфагнові мохи (SРНАGNIDAЕ); Андреєві мохи (ANDREAEIDАЕ). Пагін розчленований на стебло радіальної будови і листкоподібні філоїди (філідії). Зони почергові цілісні одношарові, з несправжніми жилками. Архегонії й антеридії шаходяться зазвичай на верхівці пагонів; сперматозоїди дводжгутикові. При наявності юлоги відбувається запліднення яйцеклітини. Спорофіт розвивається із зиготи на кіночому гаметофіті, складається із стеблоподібного спорогона, або ніжки, і спорангія у вигляді коробочки з кришечкою и волосистим ковпачком. Морфологічно однакові (+) і (-) спори проростають у жіночі та чоловіяі нитковидні або пластинчасті протонеми (передростки) з бруньками. З них розвиваються нові одностатеві гамето фіти.

Політріх – Polytrichum, у флорі України – 8 видів, із яких найбільш характерний політрих звичайний (зозулин льон звичайний) – Polytrichum commune. Стебло гаметофіта пряме (20-40 см), густо вкрите цупкими лінійно-ланцетними листками з дуже загостренною верхівкою, коробочка ребриста.