Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по систематике растений (Таня Малкова....docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
326.2 Кб
Скачать

5.7.«Лікарські рослини, поширені на території україни класи дводольні та однодольні»

Родина БУКОВІ - FAGACEAE

Об'єднує близько 900 видів, широко розповсюджених у тропічних, субтропічних і помірних областях, за винятком тропічної та Південної Африки і більшої частини Південної Америки.

Листопадні або вічнозелені дерева, рідше кущі з електокоризою. Квітки дрібні, різностатеві, з простою чотири-, восьмичленною оцвітиною, зібрані в складні сережчасті або головчасті суцвіття, рідше - у дво-, три- чи одноквіткові дихазії. Чоловічі квітки із 4-20 тичинками; жіночі - з ценокарпним гінецеєм, утвореним 3-6 плодолистками. Зав'язь верхня чи нижня, з двома-шістьма насінними зачатками, з яких розвивається тільки один. Плід - горіх, оточений цілком або частково пліскою, яка найчастіше вкрита лускуватими або голчастими виростами, розкривається чи не розкривається. Зрідка два-три плоди утворюють супліддя заглиблене, у спільну пліску .

До родини належать роди бук - Fagus, каштан -Castanea, дуб - Quercus.

Дуб пробковий - Quercus suber (Іспанія, Португалія, Марокко, Алжир; у культурі - в Криму, на Кавказі) дає високоякісний корок, що використовується для закупорки пляшок, як термоізолюючий матеріал, у моторо- та суднобудівництві, медицині тощо. Каштан їстівний - Castanea sativa (Європа, Середземномор'я, Південна Америка; у культурі - на Кавказі та в Криму), постачає їстівні плоди, сурогат кави; деревину для суднобудування; молоді пагони - корм для тварин. Застосовують також дуб пухнастий - Quercus риbescens (узлісся, схили та кам'янисті місця у Криму) та дуб скельний Quercus petraea (вапняки гірського Криму, південний захід Лісостепу, дуже рідко на Поліссі).

Бук лісовий - Fagus silvatica (скрізь у Західній Європі, подекуди в Криму) дає буковий дьоготь - дезінфікуючий засіб, деревину; плоди використовують для виробництва сурогату кави, а після термічної обробки - як ласощі.

Родина БЕРЕЗОВІ - BETULACEAE

Позатропічна родина, що об'єднує близько 200 видів, широко розповсюджених у помірній і холодній зонах Північної півкулі; але деякі представники зустрічаються в Чилі та Аргентині. Окремі види утворюють зарості на значних площах і входять до складу лісів.

Дерева і кущі з кореневими бульбочками азотфіксуючих бактерій. Листки прості, почергові, прилистки опадають рано. Квітки різностатеві, дрібні, у дихазіях, зібраних у сережчасті чи головчасті суцвіття, рідше квітки поодинокі. Тичинкові квітки більш або менш зрослі з покривним листком дихазію, без оцвітини або із зачатковою дво-, чотиричленною оцвітиною, 2-14 тичинками, які найчастіше розщеплені. Маточкові квітки з двох зрослих плодолистків; зав'язь нижня, двогнізда. У гнізді один обернений насінний зачаток, покритий одним покривом. Плід горіх міститься в пазусі три-, п'ятилопатевої луски, яка утворюється при зростанні оцвітини з покривним листком. Іноді горіхи мають біля основи пліску зі зрослих приквіток, утворюють сережко- чи шишкоподібні супліддя.

Родина ГОРІХОВІ - JUGLANDACEAE

Налічує до 70 видів, поширених у помірній зоні Північної півкулі. Дерева, рідше кущі з почерговими, непарно-перистими листками, що містять ароматичні речовини. Квітки різностатеві, в пазухах покривних лусок; оцвітина проста або її зовсім немає. Тичинкові квітки в сережках, тичинок 2-40; маточкові квітки поодинокі, скупчені або в китицях; зав'язь нижня, одногнізда зростається з оцвітиною і приквітками; насінний зачаток прямий, з одним покривом. Плід - псевдомонокарпна кістянка, яку найчастіше називають "горіхом". Позаоплодень спочатку соковитий, потім шкірястий, багатий на дубильні й ароматичні речовини; середоплодень дерев'янистий. Насіння без ендосперму, з великими зморшкуватими сім'ядолями, що містять олію, білки, вітаміни.

До родини належать дерева, які застосовуються у зеленому будівництві, харчовій, деревообробній та інших галузях промисловості. Горіх маньчжурський - J. mandshurica (Корея, Північно-Східний Китай, Далекий Схід, зрідка в Україні) має декоративну деревину, використовується у меблевому виробництві. В Україні вирощують також г. сірий -J. сіпerеа, г. чорний -J. nigra.

Родина КЛУЗІЄВІ - CLUSIACEAE

Об'єднує 360 видів, що розповсюджені в областях з тропічним, субтропічним та помірним кліматом.

Переважно багаторічні трави, іноді вічнозелені і листопадні кущі та напівкущі. Листки супротивні, прості, цілісні, без прилистків. Квітки актиноморфні, двостатеві, поодинокі або у суцвіттях. Чашечка глибоко п'ятироздільна, залишається при плоді. Віночок 5(4)-вільнопелюстковий. Тичинок багато, інколи зростаються у пучки основами тичинкових ниток. Маточка із 3-5 плодолистків, зав'язь верхня. Плід - багатонасінна коробочка чи ягода.

В Україні родина представлена 12 видами роду Hypericum.

Родина МАЛЬВОВІ - MALVACEAE

Налічують близько 1600 видів, поширених переважно в південних і помірних широтах. Серед представників є цінні прядильні, харчові, кормові, олійні, білкові, лікарські та декоративні рослини. Трави, кущі, дерева. Всі органи містять ідіобласти або лізигенні вмістища зі слизом чи пігментованим секретом. Стебла галузисті, зазвичай опушені. Листки прості, з опадаючими прилистками, цілісні або частіше пальчасто-лопатеві чи розділені. Квітки двостатеві, актиноморфні, з подвійною оцвітиною і під-чашею, утвореною вільними чи більш-менш зрослими приквітничками. Андроцей однобратній, оскільки 5 тичинок зовнішного кола редуковані до стамінодіїв, а тичинки внутрішнього кола розщеплені і зростаються нитками в циліндричну або п'ятигранну тичинкову трубку, яка основою спаяна з нігтиками п'яти пелюсток віночка. Плодолистків п'ять або багато, вони частково чи цілком зростаються. Плоди здебільшого сухі – ценокарпна коробочка чи схизокарпний калачик, що розпадається на окремі замкнені чи незамкнені плодики.

Родина КРОПИВОВІ - URTICACEAE

Налічує понад 850 видів, з яких декілька росте в північних широтах, а решта - в тропіках. Трави, рідше дерева або кущі. У багатьох видів епідерма з жалкими трихомами, а луб - з луб'яними волокнами. Листки почергові або супротивні, з прилистками. Квітки одностатеві, рослини однодомні, рідше дводомні; оцвітина чотиричленна; тичинки із загнутими всередину нитками; гінецей ценокарпний із двох плодолистків, зав'язь верхня. Плід псевдомонокарпний - сім'янка; насінний зачаток прямий.

На території України часто зустрічаються поблизу осель, у засмічених гаях, у занедбаних садах, на городах, біля садиб кропива дводомна та к. жалка.

Родина ГІРКОКАШТАНОВІ -HIPPOCASTANACEAE

Об'єднує лише два роди і 15 видів, поширених у районах з помірним і теплим кліматом північної півкулі. В Україні культивують п'ять видів. Дерева або кущі із супротивними пальчас-тоскладними листками на довгих черешках. Суцвіття - верхівкові конусовиді тирсоїдні китиці або волоті. Квітки зигоморфні, двостатеві або полігамні; чашолистків і пелюсток чотири-п'ять, неоднакових; тичинок — п'ять-дев'ять, вільних; зав'язь верхня, тригнізда. Плід - тристулкова шкіряста коробочка з дуже великою насіниною.

В культурі найбільш відомий гіркокаштан звичайний - Aesculus hippocastаnum, що має білувато-кремові квітки. Рідше зустрічається г. червоний - A.pаvia з червоними квітками і г. восьми-тичинковий - A. octandra - із жовтими квітками.

Родина РУТОВІ - RUTACEAE

Об'єднує близько 150 родів і 1600 видів, поширених у тропічних, субтропічних і помірних областях. Найбільша різноманітність видів характерна для Південної Африки і Австралії.

Дерева, кущі, рідше трави з почерговими, іноді супротивними або кільчастими, складними чи простими листками, без прилистків. У мезофілі листків, корі й плодах знаходяться ефіроолійні вмістища, а в серцевині, первинній корі і в серцевинних променях молодих пагонів - смоляні клітини. Квітки зібрані в суцвіття, рідше поодинокі, актиноморфні, іноді зигоморфні, двостатеві, з подвійною п'ятичленною, рідше дво- чотиричленною оцвітиною. Чашолистки вільні або зростаються основами. Пелюстки вільні (рідко відсутні). Тичинок удвічі більше, ніж пелюсток, або багато. Вони зростаються основами, перетворюються на нектарники або стамінодії. У квітці добре розвинутий нектарниковий диск, який може подовжуватись, утворюючи гінофор. Гінецей складається з чотирьох-п'яти (рідше з одного-трьох або більшої кількості) плодолистків, які можуть зростатися лише основами, стовпчиками або приймочками. Зав'язь багатогнізда, верхня. Плоди ценокарпні - коробочки, кістянки, ягоди або розпадаються на окремі членики. Насіння з ендоспермом чи без нього.

Найважливіший рід рутових - цитрус - Citrus. Медичне значення має листя деяких видів роду Pilocarpus. Вони містять отруйний алкалоїд пілокарпін, який спричиняє звуження зіниці ока.

Родина ЖОСТЕРОВІ -RHAMNACEAE

Налічує понад 900 видів, розповсюджених переважно в тропіках, субтропіках, помірних областях з жарким кліматом. В Україні росте 8 видів. Дерева або кущі (часто з колючками), інколи ліани, рідко кущики і трави. Листки почергові або супротивні, прості, цілісні, іноді дуже редуковані, в більшості з прилистками, жилкування перисте або дугове. Суцвіття різноманітні, іноді редуковані. Квітки дрібні, зеленуваті, актиноморфні, здебільшого двостатеві, п'яти- або чотиричленні, з більш чи менш чашепо-дібною квітковою трубкою (гіпантієм). Чашечка з трикутними опадаючими лопатями; пелюстки зазвичай дрібні, увігнуті, нерідко нігтикові, іноді пелюстки відсутні. Тичинки чергуються з чашолистками; нитки більш чи менш прирослі до основи пелюсток. Гінецей ценокарпний із 2-5 карпел, зі стилодіями, які зрослися в стовпчик. Зав'язь верхня або напівнижня, частково зросла з квітковою трубкою, з одним або рідко двома насінними зачатками в кожному гнізді. Під маточкою або навколо неї є нектароносний диск. Плоди - кістянко- і горіховидні ценокарпії або схизокарпії.

У Південному Криму на відкритих сухих щебенистих та кам'янистих схилах росте низький, дуже колючий кущ - держидерево звичайне - Paliurus spinachristi з сухими крилатими ценокарпіями. У тропіках і субтропіках розповсюджене плодове дерево - унабі, а у Китаї, Італії, Японії - конфетне дерево (говенія) - Hovenia dulcis.

Родина МАСЛИНКОВІ -ELAEAGNACEAE

Представники поширені у тропічній Азії, субтропічних та помірних областях північної півкулі. В Україні родина представлена трьома родами і чотирма видами кущів та невеликих дерев. Листки розвиваються до або під час цвітіння, вони почергові, прості, цілісні, без прилистків, більш чи менш сріблясті від густого опушення пельтатними лусочками або зірчастими волосками. Квітки ароматні, в рацемозних суцвіттях, іноді пазушні, актиноморфні, двостатеві, рідше полігамні чи одностатеві, переважно чотиричленні, з гіпантієм. Оцвітина проста, чотирилопатева, зовні срібляста, всередині жовта або бурувата, утворює квіткову трубку, яка залишається при плодах і зазвичай стає м'ясистою. Тичинки з дуже короткими нитками, чергуються з лопатями квіткової трубки, або тичинок вдвічі більше. Нектарники мають вигляд залозистих виростів на внутрішній поверхні оцвітини. Маточка із довгим тонким стилодієм, що закінчується головчастою або циліндричною приймочкою; сім'язачаток один, базальний. Плоди - кістянкоподібні горішки, оточені м'ясистим гіпантієм.

Найбільш поширена у дикому стані (Середня Азія, Кавказ) маслинка вузьколиста - Elaeagnus angustifolia. Вона широко використовується в Україні для закріплення пісків обабіч залізниць, крутосхилів, для живих огорож і у полезахисних смугах. Це деревце або кущ до 6-8 м заввишки, з колючками, сріблястими лінійно-ланцетними листками, жовтими квітами, гілочками та плодами. В ботанічних садах і парках України вирощується маслинка срібляста - Elaeagnus argentea родом з Північної Америки. Це кущ до 2-3 м заввишки з коричневими гілками та сріблястими плодами. У Західній Європі, на Кавказі, Алтаї, у країнах Балтії, в Азії, на півдні Молдови і Західного Сибіру поширена обліпиха крушиновидна, що культивується як плодова, лікарська, олійна, декоративна рослина.

Родина ПОДОРОЖНИКОВІ -PLANTAGINACEAE

Представлена 260 видами, більшість з яких належить до роду подорожник - Plantago. Поширені в помірній зоні північної півкулі. На території України зустрічається 15 видів. Багаторічні або однорічні трави, інколи галузисті напівкущики і кущики. Листки зазвичай у прикореневій розетці, мають дуговидне або паралельне жилкування. Квітки дрібні, правильні, двостатеві, зібрані у суцвіття головка, колос чи початок. Чашечка 4-лопатева або роздільна; віночок сухоплівчастий, зазвичай 4-лопатевий чи зубчастий, рідко 3-лопатевий. Зав'язь верхня. Плід - коробочка, яка розкривається кришечкою, рідше - горішковидний.

Родина КАЛИНОВІ - VIBURNACEAE

Налічує понад 100 видів одного роду калина. Розповсюджені в країнах Північної півкулі з помірним кліматом. Кущі або невеликі деревця. Листки цілісні, інколи лопатеві. Ценокарпна кістянка з однією кісточкою. Зустрічається у Прикарпатті, на Правобережжі Лісостепу, на заході Степу, рідко у західній частині Криму росте калина цілолиста (к. гордовина) - V. lantana. В садах і парках Південного Криму культивується калина вічнозелена - V. tinus (батьківщина - Середземномор'я).

Родина БУЗИНОВІ - SAMBUCACEAE

Монотипна родина, що включає 28 видів роду бузина - Sambucus, широко розповсюджених в Європі, Східній Азії і східній частині Північної Америки. Чагарники і трав'янисті рослини. Листки непарноперистоскладні, стебла з м'якою серцевиною та перициклічними волокнами, судини з простою перфорацією, соковиті ценокарпні кістянки з 5-3 кісточками. Квітки з неприємним аміачним запахом, колесовидним віночком, зібрані в різноманітні складні суцвіття. Зав'язь тригнізда, напівнижня. Медициною використовується три види, розповсюджені в Україні.

Родина ВАЛЕРІАНОВІ (МАУНОВІ) -VALER1ANACEAE

Об'єднує 13 родів і близько 400 видів, розповсюджених досить широко, особливо в Середземномор'ї та Західній Азії. Здебільшого трави, рідше напівкущі або кущі із супротивними, найчастіше перисто-розсіченими листками. Квітки асиметричні, звичайно двостатеві, чашечка під час цвітіння малопомітна, а при плодах розростається і має вигляд пучка волосків (летючки); віночок трубчасто-лійкоподібний, відгин із 3-4 нерівних лопатей, унизу трубочка віночка має мішкоподібний утвір (шпорку); тичинок 3-4 (1-2); зав'язь нижня, тригнізда, але розвивається тільки одне гніздо з одним оберненим висячим насінним зачатком.

Плід - сім'янка, часто з летючкою. Насіння без ендосперму або майже без нього.

Рід валеріана - Valeriana найбільший, охоплює близько 200 видів; флора України налічує 13 із них. Як офіційне джерело лікарської сировини використовується збірний цикл в. лікарської без диференціації на окремі дрібні види, а також в. Гроссгейма, в. бузинолиста, в. болотна, в. блискуча в.волзька, в.вузьколиста, в. пагононосна.

Ситуаційні завдання

1. Запропоновано визначити однодомне дерево з білою корою. Листки і гілочки всіяні смоляними залозками; суцвіття - сережки: чоловічі - довгі пухкі, жіночі - короткі щільні; плоди - дрібні горіхи із двома крильцями. Дані ознаки дозволяють віднести рослину до роду ...

A. Betula

B. Rhamnus

C. Frangula

D. Quercus

E. Viburnum

2. Чоловічі суцвіття Quercus robur тирсовидні. Головна вісь поникла, подовжена, тонка несе дихазії із декількох тичиночних квіток. Відповідно, суцвіття дубу -

А.Складна сережка

В. Китиця

С. Складний

D. Головка

Е. Початок

3.Екзомікоризу (поверхневі грибокорені) мають види родів липа, сосна, береза і....

A. Quercus

B. Datura

C. Verbascum

D. Convallaria

E. Triticum

4. Серед рослин листяного лісу переважали однодомні високі дерева, покриті товстою темно-сірою корою з глибокими тріщинами. Листя короткочерешкові, перистолопастеві. Плоди - жолуді. Отже, домінуючий вид:

A. Quercus robur

B. Тilia cordata

C. Robinia pseudoacacia

D. Betula verrucosa

E. Aesculus hippocastanum

5. Однодомне дерево, що має плід жолудь і кору з дубильними речовинами, належить до родини ...

A. Fagaceae

B. Caprifoliaceae

C. Betulaceae

D. Rhamnaceae

E. Rosaceae

6. Сережковидні чоловічі і жіночі тирси з головною віссю, що поникла, і дихазіями одностатевих квіток характерні для .

A. Betula verrucosa

B. Plantago major

C. Hippophae rhamnoides

D. Lavandula spica

E. Valeriana officinalis

7. Жовтогарячі продовгуваті псевдомонокарпні кістянки, багаті на вітаміни і жирні олії, зібрані з жіночих екземплярів колючого чагарника...

A. Hippophae rhamnoides

B.Rhamnus cathartica

C. Amygdalus communis

D. Prunus spinosa

E. Sambucus nigra

8. Досліджувана рослина – дерево, листя протилежні, довгочерешкові, пальчатоскладні без прилистків. Квітки зібрані в прямостоячі пірамідальні волоті. Плід – куляста коробочка з шипами і однією насіниною. Ці ознаки вказують на приналежність рослини до родини.

А. Hippocastanaceae

В. Rutaceae

С. Apiaceae

D. Rhamnaceae

Е. Fabaceae

9. При мікроскопії листа кропиви дводомної виявлені довгі живі ампулоподібні волоски з багатоклітиною підставкою і невеликою мінералізованою, легко відламуючою голівкою. Вакуоль містить мурашину кислоту. Це структура :

А. пекучий емергенць

В. залозистий волосок

С. ефіроолійна залозка

D. залозиста луска

Е. чіпкий волосок

10. При фітохімічному досліджені молодих і старих листків кропиви дводомної з метою використання в лікуванні було доведено, що використовувати необхідно тільки молоді листки, так як у старих листках клітини заповнені гроновидними кристалами екскреторних речовин, які називаються :

А. цистолітами

В. друзами

С. рафідами

D. клітинами-ідіобластами

Е. кристалічним піском

11. Деякі клітини епідерми кропиви дводомної містять зростки кристалів, які при додавані розчину хлористоводневої кислоти поступово зникають з виділенням пухирців газу. Відповідно клітини накопичують …

А. кальцію карбонат

В. кремнезем

С. кальцію оксалат

D. калію оксалат

Е. калію хлорид

12. Студенту запропонували знайти гербарний зразок рослин родини Rhamnaceae. яка має супротивні гілки, колючки, супротивне листкорозміщення …..

A. Rhamnus cathartica

B. Viburnum opulus

C. Frangula alnus

D. Sambucus nigrum

E. Prunus spinosa

13. Вкажіть особливості застосування лікарської свіжезібранної сировини Frangula alnus як послаблюючого …

А. використовується кора після зберігання протягом року

В. використовується у свіжому вигляді

С. використовуються сухі плоди

D. використовується тільки свіжа кора

Е. використовують відвар листя

14. На гербарному зразку рослин родини Rhamnaceae визначено, що листки розташовані почергово, цілокраї, жилкування перисте з 6-8 парами другорядних бокових жилок. Це …

A. Frangula alnus

B. Viburnum opulus

C. Rhamnus catharticа

D. Sambucus nigrum

E. Prunus spinosa

15. По запропонованому опису визначте рослину родини Rhamnaceae невелике дводомне дерево або галузистий кущ з колючками. На плодючих гілках листки зібрані у пучки. Квітки дрібні, зеленуваті, одностатеві, дводомні. чотирьохмірні, зібрані по 10-15 у пазухах листків.

A. Rhamnus cathartica

B. Viburnum opulus

C. Frangula alnus

D. Sambucus nigrum

E. Prunus spinosa

16. Порівняння гілочок жостеру послаблюючого, глоду, терену і обліпихи показало, що вони мають подібні метаморфози – вкорочені, безлисті, здерев’янілі, загострені на кінцях пагони …

А. колючки

В. шипи

С. присоски

D. філодії

Е. філокладії

17. У дводомного чагарника гілки супротивні, з верхівковими колючками; плоди соковиті, чорні, з 3-4-косточками, мають послаблюючу дією. Це:

A. Rhamnus cathartica

B. Viburnum opulus

C. Frangula alnus

D. Sambucus nigrum

E. Prunus spinosa

18. В пагонах кінського каштана відмирає верхівкова брунька, його подальше наростання і галуження забезпечують дві супротивні бокові бруньки. Таким чином, пагони галузяться …. А. несправжньодихотомічне

В. дихотомічне

С. рівновилчато

D. нерівновилчато

Е. симподіально

19. При заготівлі кореневищ з коренями валеріани виявлена мікориза. Вказати її значення …. А. симбіоз гриба з коренями вищої рослини

В. патологічні нарости грибів

С. симбіоз ціанобактерій і водоростей з коренями вищих рослин

D. зв’язування вільного азоту

Е. поглинання мінеральних речовин

20. Багаторічна трав’яниста рослина. Кореневище з багаточисельними шнуровидними коренями, з специфічним запахом. Стеблові листки супротивні, непарноперисторозсічені, нижні – довгочерешкові. Суцвіття – щитковидна волоть. Квітки дрібні, рожеві. Плід – псевдомонокарпна сім’янка з чубчиком. Це …..

А. Valeriana officinalis

В. Convallaria majalis

С. Veratrum album

D. Veronica officinalis

Е. Verbascum phlomoides

21. Яка з перерахованих лікарських рослин являється не індивідуальним, а збірним видом

А. Valeriana officinalis

В. Urtica dioica

С. Primula veris

D. Plantago major

Е. Verbascum phlomoides

22. Назва рослини походить від латинського «бути здоровим». Це…..

А. Valeriana stolonifera

В. Viburnum opulus

С. Veratrum lobelianium

D. Vaccinium myrtillus

Е. Verbascum phlomoides

23. Для суцвіть валеріани лікарської характерно те, що на добре розвиненій головній віссі знаходяться осі подальших порядків, які несуть дихазії, розташовані приблизно на одному рівні, що розгалужуються. Отже, суцвіттям у валеріани лікарської є:

А. Щитковидна волоть дихазіїв

B . Складний зонтик дихазіїв

С. Простий щиток дихазіїв

D. Складний щиток дихазіїв

Е. Зонтиковидна волоть дихазіїв

24. За морфололгічними ознаками встановлено,що калина звичайна належить до родини…

А. Viburnaceae

В. Rhamnaceae

С. Fagaceae

D. Betulaceae

Е. Rosaceae

25. При встановленні типу плоду Hypericum perforatum враховано,що плід ценокарпний, сухий, розкривається стулками і містиь багато насінин. Отже, плід …

А. Коробочка

В. Листянка

С. Багатолистянка

D. Ценобій

Е. Багатогорішок

26. Спостереження за розвитком суцвіття Althaea officinalis дозволили встановити характер приквітників. послідовність розташування і розпускання квіток, ступінь і тип галуження. на підставі цих ознак суцвіття охарактеризоване як фрондозне, просте, невизначене

А. моноподіальне - китиця

В. моноподіальне – зонтик

С. моноподіальне – щитковидна китиця

D. симподіальне - звивина

Е. симподіальне - завійка

27. В різних органах деяких лікарських рослин виявлені ідіобласти зі слизом, який зумовлює обволікаючу та пом'якшувальну дію. До таких рослий належать: Tussilago farfara, Althaea officinalis, Linum usitatissimum, Plantago psyllium та...

A. Solarium tuberosum

B. Vaccinium myitillus

C. Thymus vulgaris

D. Linaria vulgaris

E. Plantago major