Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завд до сем бак.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Vі. Рекомендована література:

Основна

  1. Соціологія / За ред. В.Г. Городяненка.  К., 2002.  С. 62 - 78.

  2. Соціологія: Навчальний посібник / За ред. С.О. Макєєва.  К., 2003.  С. 45 – 59, 68 - 85.

  3. Соціологія/ За загал. ред. В.П.Андрущенко, МЛ. Горлача. - Київ-Харків, 1998.  С.80 - 120.

Додаткова

  1. Радугин А.А., Радугин К.А. Социология: курс лекций.  М., 2003.  С.19 - 31.

  2. Соціологія : Навчальний посібник / Упорядник П.П. Марчук.  Тернопіль, 1998.  С. 46 - 53;

  3. Жоль К.К. Соціологія.  К., 2005.  С. 47 – 85.

Семінарське заняття № 2

Соціологія ХХ століття

(2 години)

ПЛАН:

  1. Зародження емпіричної соціології. Чиказька соціологічна школа.

  2. Сучасні соціологічні теорії:

А) структурний функціоналізм (Т. Парсонс, Р. Мертон);

Б) теорія конфлікту (Р. Дарендорф, Л.Козер);

В) символічний інтеракціонізм (Дж. Мід);

Г) теорія обміну (Дж. Хоманс).

І. Методичні рекомендації

1. Розпочинати відповідь на перше питання потрібно з пояснення сутності емпіричної соціології. Студент повинен знати за яких передумов, коли та в якій країні починається її формування. Особливу увагу приділити дослідженням Чиказької соціологічної школи. Назвати її лідерів, окреслити проблематику досліджень. Коротко охарактеризувати працю У. Томаса й Ф.Знанецького «Польський селянин у Європі й Америці», пояснити її значення для розвитку емпіричної соціології. Окремо зупинитися на емпіричних дослідженнях соціологів Гарвардського університету, зокрема, на Хоторнському експерименті Елтона Мейо. Визначити завдання, підсумки та значення цього дослідження. Пояснити сутність теорії людських відносин, створеної Мейо.

2. А) Відповідь на це питання необхідно розпочати з визначення поняття «структурний функціоналізм». Далі варто проаналізувати погляди на суспільство одного з засновників цього напрямку Т.Парсонса. Зокрема, з’ясувати, яким є, на його думку, нормальний стан суспільства та яким чотирьом вимогам воно повинно відповідати, щоб існувати. Спробувати визначити у чому полягає недолік його концепції суспільства. Порівняти погляди Т.Парсонса та ще одного прихильника структурного функціоналізму Р.Мертона. Який внесок у розвиток цього напрямку зробив останній?

Б) Відповідаючи на питання необхідно пояснити сутність конфліктологічного напряму в соціології, назвати його засновників. Визначити чим їхній погляд на суспільство відрізнявся від поглядів прихильників структурного - функціоналізму. Порівняти вчення засновників соціології конфлікту з головними ідеями сучасних соціологів. Як Л. Козер визначає вплив конфліктів на закриті та відкриті суспільства? У чому вбачає цінність конфліктів? Аналізуючи погляди на соціальний конфлікт німецького соціолога Р.Дарендорфа треба з’ясувати його думку, щодо причин конфлікту та оптимальні шляхи його вирішення.

В) Студент повинен пояснити сутність символічного інтеракціонізму, назвати ім’я засновника цього напрямку. Необхідно пояснити чому прихильники цієї теорії великого значення надають символу, як засобу взаємодії. Яке значення для взаємодії людей має мова? Чому її вважають головним символічним засобом взаємодії?

Г) У відповіді на це питання потрібно пояснити сутність теорії соціального обміну, назвати її засновника. Студент повинен знати як прихильники цієї теорії пояснюють механізм соціальної взаємодії. Розглянути та пояснити зміст двох напрямків в теорії соціального обміну.