Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа с-п практики 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Кафедра практичної психології

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи

____________ Н.А. Грозовська

                                                                                 (підпис)

«____» _________ 2011 р.

Програма

соціально-психологічної практики для студентів

V курсу денної та заочної форми навчання

спеціальності 8.040101 – «Психологія»

Запоріжжя

2011

Програма практики складена на підставі положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів в Україні: Наказ Міністерства освіти і науки, методичні рекомендації по складанню програми практики студентів вищих навчальних закладів України, відповідає навчальному та робочому плану зі спеціальності, освітньо-кваліфікаційній характеристиці та Державним стандартам.

Укладач програми з соціально-психологічної практики: кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології Спіцина Л.В.

І. ВСТУП

Сучасна ситуація підготовки спеціалістів з соціальної психології, реальне зростання суспільного запиту на соціальних психологів істотньо підвищує рівень вимог до майбутніх спеціалістів, а також змінює зміст і структуру завдань, які студент повинен вміти вирішувати самостійно.

Загальновизнано, що наукова розробка і облік соціально-психологічних факторів дає істотний соціальний, управлінський, економічний ефект, що потребує цілеспрямованого практично-орієнтованого підходу у підготовці спеціалістів. Суттєво відрізняються завдання, які повинен вирішувати соціальний психолог на промислових підприємствах або в комерційних структурах, органах державної влади або в засобах масової комунікації чи рекламі, освітніх, спортивних або інших закладах.

Саме тому головною метою соціально-психологічної практики є формування вмінь та навичок дослідницької та практичної соціально-психологічної діяльності, оволодіння різноманітними методами і формами її здійснення, формування вмінь та навичок педагогічної діяльності, опрацювання прикладних алгоритмів вирішення конкретних завдань, що виникають в різних галузях застосування соціально-психологічних знань.

Практична соціально-психологічна робота вимагає від фахівців постійного професійного розвитку, навчання та самовдосконалення, тому й соціально-психологічна практика вимагає від студентів спрямування зусиль на підвищення якості самостійної педагогічної роботи, і тому включає істотний педагогічний компонент, а саме постійне оновлення системи методів, методичних прийомів, форм організації та проведення педагогічної роботи; відпрацювання навичок педагогічної рефлексії в контексті вирішення конкретних педагогічних завдань.

2. Цілі та завдання соціально-психологічної практики

Головною метою соціально-психологічної практики є формування вмінь та навичок дослідницької та практичної соціально-психологічної діяльності, оволодіння різноманітними методами і формами її здійснення, формування вмінь та навичок педагогічної діяльності, опрацювання прикладних алгоритмів вирішення конкретних завдань, що виникають в різних галузях застосування соціально-психологічних знань. Мета практики конкретизується рядом завдань, що взаємно доповнюють одне інше:

  1. Участь у проведенні прикладних соціально-психологічних досліджень, що здійснюються психологічними службами підприємств і організацій; у здійсненні соціально-психологічного супроводу діяльності організацій.

  2. Формування вмінь та навичок педагогічної діяльності, оволодіння різноманітними методами і формами її здійснення, опрацювання прикладних алгоритмів вирішення конкретних педагогічних завдань.

  3. Розробка і участь у різних формах педагогічних, навчально-методичних заходів: лекції, практичного заняття, педагогічної ради, уроку тощо.

  4. Формування навичок особистісної рефлексії соціально-психологічної проблеми шляхом вивчення практичного запиту, дослідження контексту ситуації, висування гіпотез щодо причин та джерел явищ, що спостерігаються, практичних вмінь, необхідних для виконання поставлених завдань.

  5. Розробка програми прикладного соціально-психологічного дослідження щодо запиту організації у вирішенні соціально-психологічних проблем.

  6. Проведення соціально-психологічного дослідження відповідно до робочого плану програми, обробка та аналіз результатів.

  7. Складання звіту за результатами проведеного дослідження.