Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псих.семьи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Вихідна інформація

РАЙОН.

Населення - 60 000 жителів. Цінності, що пов’язані з освітою, установи. Місцевість типова для містечків подібного типу.

ШКІЛЬНИЙ ІНСПЕКТОР.

Має докторський ступінь в галузі керівництва школами.

Стаж у народній освіті - 20 років. На цій посаді працює 5 років, сюди його призначено із іншої місцевості. Досяг успіхів в поліпшенні шкільної освіти, але звик діяти обережно.

ДИРЕКТОР ШКОЛИ.

Має ступінь магістра в галузі керівництва школами. Це - друга школа, де він працює директором. Директором школи працював 5 років. Всього у народній освіті працює 9 років. На цьому місці працює 2 роки. Приїхав із іншої місцевості. Його попередник пішов на пенсію, він пропрацював 35 років вчителем і директором ( з них - був директором цієї школи 15 років).

ШКОЛА.

Збудована 3 роки тому: сучасний проект; сучасне обладнання; традиційна програма

ВЧИТЕЛІ.

В педагогічному колективі школи приблизно в рівних співвідношеннях становлять вчителі різного віку, що володіють різноманітним досвідом, мають різнобічні філософські погляди, використовують неоднакові методики і таке ін.

ПРОБЛЕМИ

ВАНДАЛІЗМ.

Прояви явно частішають. Технічний персонал школи скаржиться, що часто доводиться мати справу із розтрощеним кафелем, поламаними перегородками у туалетах, розбитими дзеркалами, забрудненими стінами, засореними раковинами в місцях для користування питною водою, поламаними кранами.

ДИСЦИПЛІНА.

Дисциплінарних стягнень дуже багато ( заступника директора звичайно очікують два або три учня). Секретарки скаржаться на ґвалт; батьки засмучуються, коли приходять до школи. Кожні декілька днів відбуваються бійки. До того ж у шкільному буфеті учні кидають один в одного харчами, а працівники буфету кажуть, що учні у брутальній формі висловлюють претензія до якості їжі і взагалі нечемні.

ВЧИТЕЛІ.

Вчителі старшого віку скаржаться на розбещеність («вседозволеність»), вони кажуть, що при колишньому директорові обставини у школі були кращими, а учні знали „своє місце”. Вони піддають сумніву необхідність проведення на заняттях дискусій тощо. Молоді вчителі хочуть рухатися вперед; їм подобається вільна обстановка у школі. За звичай у них на уроках більше галасують, ніж у вчителів-ветеранів, тому що вони більше заохочують дискусії і практичні роботи.

БАТЬКИ.

За останні місяці до редакції місцевої газети надійшло кілька листів від батьків, у яких було піднято проблеми дисципліни в школі і явно недостатньої суворості викладачів; автори листів вважають, що треба менше умовляти учеників та більше діяти. Деякі батьки скаржаться, що старі вчителі часто-густо ставляться до школярів несправедливо; цим батькам подобається більшість молодих вчителів та їх методи викладання, але і вони активно критикують існуючи недоліки.

Iy. Література

1. Берн Э. Игры, в которые грают люди. Люди, которые играют в игры. – Л., 1992.

2. Берн Э. Секс в человеческой любви / Пер. с англ. М.П. Папуша. - М., 1998.

3. Бандура А., Уолтерс Р. Подростковая агрессия. Изучение влияния воспитания и семейных отношений. Пер. с англ. – М., 1999.

4. Кон И.С. Лунный свет на заре. Лики и маски однополой любви. - М., 1998.

5. Менделл А. Игры, в которые играют мужчины. - СПб., 2000.

6. Райс Ф. Психология подросткового и юношеского возраста. - СПб., 2000.

7. Вереина Л.В., Третьяченко В.В. Психологические проблемы делового общения. – Луганск, 1998.

8. Конспект лекцій.

9. Інша література до теми, включаючи посібники, словники, підручники, періодичні видання і т. ін..

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 6

з учбового курсу „Психологія сім,ї” для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності „Психологія” філософського факультету Східноук-

раїнського національного університету імені В. Даля