Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандарти курсова НТУ_11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Затвердження технічних умов

Розробка ТУ складається з таких частин:

  • розробка проекту ТУ;

  • узгодження проекту ТУ на комісії, прийняття проекту;

  • технічні умови затверджує підприємство – розробник ТУ;

  • реєстрація ТУ, що здійснюється органами Держстандарту України по місцю знаходження підприємства.

Реєстрацію ТУ здійснює власник оригіналу ТУ, при цьому кожним ТУ присвоюють окремий реєстраційний номер в порядку черги їх реєстрації на певному підприємстві, починаючи з номеру «001».

Позначення ту

  • індекс ТУ;

  • скорочена назва держави (У);

  • код підприємства (організації) – власника оригіналу ТУ з штрих-коду ОКПО (вісім знаків);

  • через тире трьохрозрядний реєстраційний номер;

  • через тире дві останні цифри року затвердження ТУ.

Наприклад – ТУ У 25027034-007-98 Біо-кефір, біопродукт кисломолочний.

4.2.Розробка проекту технічних умов на технічну продукцію (вироби, матеріали, речовини)

ГОСТ 2.114–95 встановлює загальні правила будови, викладення, оформлення, узгодження і затвердження технічних умов на продукцію (матеріали, вироби, речовини тощо).

ТУ – технічний документ, який розробляється за рішенням розробника (виробника) або за вимогою споживача продукції.

ТУ розробляються на:

  • один конкретний виріб, матеріал, речовину, послугу тощо;

  • декілька конкретних виробів, матеріалів, речовин та ін., групу послуг (групові технічні умови).

ТУ складаються з вступу і розділів, які розташовані у такій послідовності:

  • технічні вимоги

  • вимоги безпеки

  • вимоги охорони навколишнього середовища

  • методи контролю

  • транспортування і зберігання

  • умови експлуатації.

Вступ складається з назви продукції, її призначення, області використання і умов експлуатації.

Назва продукції повинна відповідати назві, вказаній в основному документі на цю продукцію.

Наприклад, «Дані технічні умови розповсюджуються на фарбу СПР-345, призначену для зафарбовування виробів, що експлуатуються в умовах помірного клімату».

Якщо у виготовленій продукції відсутня технічна документація, використані винаходи, то в кінці вступу (останнім абзацом) наводять відомості про використані винаходи.

В розділі «Технічні вимоги» потрібно навести вимоги і норми, що визначають показники якості і експлуатаційні характеристики продукції.

Наприклад, «Фарба СПР-345 повинна відповідати вимогам технічних умов і комплекту документації відповідно ТУ У 34573519-006-99».

У розділі потрібно висвітлити такі підрозділи:

- основні параметри і характеристики (властивості), які показують тип (марку, модель) продукції, при необхідності дають зображення з розмірами, креслення виробів або дають посилання на конструкторські документи;

- вимоги до сировини, матеріалів, які характеризують точність, міцність, швидкість переробки, хімічний склад, концентрацію домішок, теплостійкість, твердість, а також вимоги біологічної, електромагнітної, програмної, технологічної, метрологічної, діагностичної, інформаційної сумісності. На продукцію, використання якої після закінчення терміну придатності може виникнути небезпека для життя і здоров’я людей, навколишнього середовища, повинні встановлюватися строки дії. На продукцію, споживацькі властивості якої можуть погіршитися протягом часу (косметичні товари, вироби побутової хімії), потрібно зазначити термін зберігання;

- комплектність – встановлюють окремі поставки, що входять до комплекту, частини виробу, запасні частини, а також документацію, яка додається до виробу;

- марковання – встановлюють місце марковання, зміст марковання (товарний знак, знак відповідності продукції, сертифікованої у відповідності до стандартів, позначення стандарту), спосіб нанесення марковання;

- упаковка – встановлюють вимоги до пакувальних матеріалів, способу пакування продукції та ін. Вказують правила підготовки продукції до пакування (включаючи демонтаж, консервацію) з вказуванням засобів, що застосовувались; споживацьку транспортну тару; кількість продукції в одиниці споживацької упаковки; засоби пакування продукції, в залежності від умов транспортування (в тарі, без тари); порядок розміщення та спосіб укладання продукції; перелік документів, які вкладаються в тару під час пакування, і засіб їх пакування.

В розділі «Вимоги безпеки» встановлюють вимоги, які повинні вміщувати всі види допустимої небезпеки, і встановлюватися таким чином, щоб забезпечити безпеку продукції протягом терміну її дії. Вказуються вимоги електробезпеки, вимоги пожарної безпеки, вимоги радіаційної безпеки, вимоги безпеки від дії хімічних та забруднюючих речовин, в тому числі гранично допустимі концентрації речовин або компонентів, вимоги безпеки під час обслуговування машин і обладнання, вимоги безпеки під час помилкових дій обслуговуючого персоналу, вимоги до захисних заходів по забезпеченню безпеки. При необхідності наводять клас небезпеки, характер дії речовини на організм людини, відомості про здатність матеріалу, речовини до утворення токсичних і пожаро- та вибухонебезпечних сполук у повітряному середовищі і стічних водах.

В розділі «Вимоги охорони навколишнього середовища» встановлюють вимоги для попередження шкоди навколишньому середовищу, здоров’ю і генетичному фонду людини під час зберігання, транспортування, експлуатації і утилізації продукції, небезпечної в екологічному відношенні.

В розділ включають показники і норми, що визначають:

- вимоги щодо допустимої хімічної, механічної, радіаційної, електромагнітної, термічної і біологічної дії на навколишнє середовище;

- вимоги до стійкості забруднюючих, отруйних речовин в об’єктах навколишнього середовища (водне середовище, атмосферне повітря, ґрунт, флора та ін.);

- вимоги під час утилізації і до місць захоронення небезпечної продукції і відходів.

В розділі «Правила прийому» вказують порядок контролю продукції, порядок і умови пред’явлення і прийому продукції органами технічного контролю підприємства-виробника і споживачем (замовником), розмір партій товару, необхідність і час витримки продукції до початку прийому, супровідну документацію, а також порядок оформлення результатів прийому.

В залежності від характеру продукції встановлюють програми випробувань (періодичних, типових, на надійність), а також вказують порядок використання (зберігання) продукції, що пройшла випробування. В розділі повинні бути розглянуті умови і порядок забракування продукції. В розділі при необхідності, повинен бути встановлений порядок і місце встановлення штампів, пломб, які підтверджують прийом продукції органами контролю.

В розділі «Методи контролю» встановлюють прийоми, засоби, режими контролю (випробувань, вимірів, аналізу) параметрів, норм, вимог і характеристик продукції. Необхідність контролю яких передбачена в розділі „Правила прийому”.

Для кожного методу контролю (випробування, аналіз, виміри) в залежності від специфіки проведення повинні бути встановлені:

-методи відбору проб;

-обладнання, матеріали, реактиви;

-підготовка до контролю (випробування, аналіз, виміри);

-обробка результатів.

Під час опису методів відбору проб потрібно вказати місце, спосіб відбору і кількість проб, їх форму, вид, розміри або масу. Якщо необхідна середня проба, то вказують методи її відбору.

При викладенні вимог до обладнання, матеріалів і реактивів наводять перелік обладнання (установок, приладів) і норми похибки, а також перелік матеріалів і реактивів, які використовуються під час досліджень.

В розділі „Транспортування і зберігання” встановлюють вимоги до забезпечення зберігання продукції під час її транспортування і зберігання, в тому числі по забезпеченню безпеки. В розділі вказують види транспорту (повітряний, залізнодорожний, морський та ін.) і транспортних засобів (криті, відкриті вагони, трюми, рефрижераторні вагони, цистерни та ін.). способи кріплення продукції в цих засобах, а також вимоги до перевезення продукції в універсальних, спеціалізованих контейнерах, кількість місць, порядок розміщення та ін.

В розділі вказують параметри транспортування (швидкість) і допустимі механічні впливи під час транспортування, кліматичні умови. Спеціальні вимоги до продукції під час транспортування (необхідність захисту від зовнішніх факторів, правила поводження з продукцією після транспортування при від’ємних температурах).

В розділі вказуються умови зберігання продукції, місце зберігання (склад, опалювальне приміщення), захист продукції від зовнішнього середовища (волога). Температурний режим зберігання, а при необхідності вимоги до строків періодичних оглядів продукції що зберігається.

Правила зберігання надаються у такій послідовності:

-місце зберігання;

-умови зберігання;

-умови складування;

-спеціальні правила і строки зберігання.

В розділі „Умови експлуатації” наводять вказівки щодо монтажу, установки; вимоги до умов охолодження та вказують, при необхідності, критерії і методи контролю; можливість роботи в іншому середовищі; експлуатаційне обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]