Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод по курс роботі фін ринок.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать
  1. Структура курсової роботи

Робота повинна містити титульний лист, завдання на курсову роботу, зміст, вступ, огляд літературних джерел та нормативно-правової бази по темі дослідження, основну частину, пропозиції шодо шляхів вирішення поставлених проблем в основній частині курсової роботи, висновки та пропозиції, список використаних літературних джерел, додатки.

Титульний лист вважається першою сторінкою і оформлюється згідно встановлених вимог вищої школи (додаток 1).

Після титульної сторінки розміщують завдання на курсову роботу (Додаток 2), затверджене керівником роботи.

Зміст подають на третій сторінці, який містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та параграфів.

Загальна структура курсової роботи може бути такою:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

1.1. Огляд економічних джерел

1.2. Нормативно-правове забезпечення

РОЗДІЛ 2. ОСНОВНИЙ РОЗДІЛ (назва теми курсової роботи)

2.1.

2.2.

2.3.

2.4.

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

(Зміст курсової роботи має бути погоджений з науковим керівником курсової роботи)

У ВСТУПІ обов’язково студенти мають:

  • розкрити актуальність проблеми, визначити важливість і необхідність дослідження;

  • визначити мету дослідження;

  • вказати предмет дослідження (це питання, у межах яких вирішується задача) і об’єкт дослідження (статистична інформація по окремих кількісних та якісних характеристиках певної сукупності умовних підприємств, що міститься в індивідуальних завданнях, які видаються студентові для виконання курсової роботи);

  • визначити завдання дослідження, які необхідно розробити для досягнення поставленої мети. Ключовими словами при цьому є:

    • проаналізувати...

    • визначити...

    • розрахувати...

    • розробити...

    • співставити...

    • дати оцінку...

  • зазначити наукову новизну роботи - пишеться у разі, якщо розроблені нові підходи чи удосконалюються методи вивчення проблеми;

  • вказати методи дослідження (аналітичний, нормативний, економіко-математичний, статистичне моделювання та інші), що застосовуються у розрахунках;

  • виділити практична значимість роботи (тут визначається використання зроблених висновків і практичних рекомендацій роботи на практиці: саме ким і де (на якому рівні);

  • також можна виділити пункти:

- апробація роботи. Цей пункт пишеться у тому випадку, якщо основні положення роботи доповідались і отримали схвалення на конференціях. Тоді пишеться назва конференції, рік і місто, де вона проводилась, а також назва доповіді;

- публікації. Пишеться у тому випадку, якщо за результатами виконаних досліджень були опубліковані наукові роботи. Пишеться назва статті та її загальний обсяг (за кількістю друкованих листів).

Обсяг вступу не повинен перевищувати 2–3-х сторінок рукопису.

В першому розділі роботи студенти розкривають теоретичні основи досліджуваної проблеми, висвітлюють зміст основних законодавчих документів, що мають відношення до об'єкту дослідження. Особлива увага студентів повинна бути направлена на вивчення економічної літератури по досліджуваній проблемі. Студенти повинні вміти проводити аналіз точки зору авторів на досліджувану проблему та вести дискусію з ними на сторінках роботи. Робота буде цінитися, якщо в списку літератури нараховується не менше 20-ти літературних джерел (монографії, наукові статті в журналах, збірниках), не рахуючи нормативних документів та підручників. Інформацію щодо аналізу літературних джерел по даній проблематиці можна відображати у вигляді таблиць. Обсяг першого розділу повинен бути в межах 8-10 сторінок рукописного тексту. Зразок оформлення підрозділу 1.2. «Нормативно-правове забезпечення» приведений в додатку 3

Другий розділ - безпосередньо розкриває питання теми курсової роботи, він поділяється на підрозділи. Основною метою другого (основного) розділу курсової роботи є розгляд сутності досліджуваної теми, проблем, які виникають на сучасному етапі розвитку ринкової економіки. Даний розділ повинен обов’язково базуватися на цифрових даних (із різних статистичних джерел інформації) або практичних даних конкретного підприємства чи фінансової установи. Він обов’язково повинен бути ілюстрований таблицями, схемами, діаграмами. В ньому повинні мати місце посилання на додатки та на літературні джерела. Об'єм цього розділу повинен бути не меншим за 25-30 сторінок рукописного тексту.

Ігнорування приведених вище вимог до цього розділу знижує оцінку курсової роботи.

В третьому розділі курсової роботи розкриваються проблеми та напрями вдосконалення досліджуваної теми. Обсяг цього розділу повинен бути в межах 6-10 сторінок.

Висновки та пропозиції являють собою коротке резюме курсової роботи. В них показують, якою мірою досягнуто мети, сформульованої у вступі, і вирішено завдання роботи. В висновках узагальнюються рекомендації і пропозиції щодо теоретико-методологічних аспектів і способів дослідження проблеми. Висновки повинні носити конкретний характер. Рекомендований обсяг висновків і пропозицій - до 5 сторінок.

Список використаних джерел складається в алфавітному порядку прізвищ перших авторів, включаючи Конституцію (основний закон) України; Закони України; Укази Президента України; Постанови Кабінету Міністрів України; Інструкції та нормативні акти Міністерства фінансів України, галузевих міністерств, інших установ та відомств; наукову, навчально-методичну, спеціальну літературу, видана українською або російською мовами; наукову, навчально-методичну, спеціальну літературу, видану іноземними мовами.

Зразок оформлення списку використаних джерел наведено в додатку 4.

Графіки та діаграми полегшують характеристику організацій­но-технологічного рівня підприємства і сприяють кращому висвітлен­ню сутності роботи. Особливо доцільно використовувати графіки для узагальнення результативних показників, динаміки явищ. Як додатки слід використовувати носії первинної інформації, регістри, таблиці, форми звітності.

Важливим доповненням курсової роботи є додатки. В них можна розмісити громіздкі таблиці, статистичні показники щодо теми дослідження та іншу інформацію.