Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заповідна справа.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
7.8 Mб
Скачать

5.8. Участь громадськості у природоохоронній діяльності

Конституцією України (ст. 50) передбачено право на безпечне для життя людини довкілля, а Законом України “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст. 9 і 10) та іншими законодавчими актами визначені права та обов’язки громадян України в галузі охорони природи та використання її ресурсів. Права громадян щодо використання та охорони територій та об’єктів ПЗФ спеціально окреслені в Законі „Про природно-заповідний фонд України”. Стаття 10 цього Закону передбачає:

  • участь громадськості в обговорені проектів законодавчих актів з питань розвитку заповідної справи, формування ПЗФ,

  • участь у розробці та реалізації заходів щодо їх охорони та ефективного використання, запобігання негативного впливу на них господарської діяльності,

  • внесення пропозицій про включення до складу ПЗФ найбільш цінних територій та об’єктів,

  • ознайомлення з територіями ПЗФ і здійснення інших видів користування з додержанням встановлених вимог щодо заповідного режиму,

  • участь у здійснені громадського контролю за охороною заповідних територій та об’єктів, внесення пропозицій про притягнення до відповідальності винних у порушені вимог охорони територій та об‘єктів ПЗФ.

Скористатися цими широкими правами може кожний окремий громадянин. Власне, згідно з Конвенцією “Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля” громадськість означає одну або більше фізичну чи юридичну особу, їх об'єднання, організації або групи, які діють згідно з національним законодавством або практикою. Тобто, як громадськість може розглядатися і окремий індивід. Проте, більш ефективно участь громадськості у природоохоронній діяльності реалізується через діяльність добровільних об’єднань громадян або – громадські організації.

Відповідно до Закону України “Про об’єднання громадян”, громадська організація – це легалізоване добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав та свобод. Такі організації в своїй діяльності не передбачають одержання прибутків, тобто є неприбутковими. Діють неурядові громадські організації на засадах добровільності, рівноправності їх членів, самоврядування, законності та гласності. Вони можуть мати місцевий, всеукраїнський та міжнародний статус, а також бути філією (відділенням, представництвом) міжнародних організацій, при цьому дотримуючись законодавчих актів України.

В Україні діє близько 400 екологічних громадських організацій. Екологічні неурядові громадські організації створюються з метою задоволення екологічних та рекреаційних інтересів громадян, природних i соціально обумовлених потреб людини в галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища i забезпечення екологічної безпеки, ведення екологічного моніторингу, поширення екологічних знань, духовних (культурно-мистецьких) потреб, наукових, освітніх теоретичних і практичних інтересів, пов’язаних з природним середовищем.

Форми участі громадськості в природоохоронній діяльності різнопланові, але мають одну мету – сприяти збереженню та відтворенню природного середовища, його різноманіття та забезпечення безпечних умов існування живої природи.

Важливою формою, через яку громадськість приймає активну участь у заповідній справі в Україні, є участь неурядових громадських організацій у розробці та впровадженні державними органами законодавчих актів у галузі охорони довкілля, в обговоренні проектів цих актів, а також в обговоренні матеріалів щодо розміщення, будівництва та реконструкції тих господарських o6'єктiв, які можуть негативно вплинути на стан навколишнього природного середовища. Із цих питань громадські організації можуть вносити відповідні пропозиції до державних і господарських органів, установ, організацій. Прикладом такої форми діяльності може слугувати Закон “Про громадські слухання”, розроблений за пропозицією неурядової громадської організації “Зелений світ Буковини”. Чимало програм всеукраїнського та регіонального рівнів ініційовані громадськими екологічними організаціями. Наприклад, всеукраїнська програма “Парки нового тисячоліття” із серією важливих акцій запропонована Всеукраїнською екологічною лігою, місцева програма “Смотрицький каньйон”, спрямована на вирішення проблем охорони цієї пам’ятки природи загальнодержавного значення та суміжних із нею територій, розроблялася Кам’янець-Подільським міськвиконкомом за пропозиціями неурядової громадської організації “Товариство Подільських природодослідників та природолюбів”.

Здійснення громадського контролю в галузі охорони навколишнього середовища та, зокрема, дотримання природоохоронного законодавства на територіях ПЗФ є іншою важливою та ефективною формою участі громадськості в природоохоронній діяльності. Такий контроль підвищує як відповідальність державних організацій, так і самих громадян за стан територій та об’єктів ПЗФ. Екологічний контроль здійснюють різні екологічні неурядові громадські організації, а також екологічні комісії такої організації як “Всеукраїнський громадський контроль”. Цей вид діяльності спрямований на виявлення порушень природокористування, надання правдивої інформації, проведення громадських слухань з питань використання та охорони об’єктів ПЗФ.

В межах територій та об‘єктів природно-заповідного фонду проводиться контроль дотримання природоохоронного режиму, збереження та відтворення біорізноманіття. Важливими є акції, що спрямовані на контролюючу діяльність, зокрема, виявлення збирачів рідкісних рослин (первоцвітів), мисливців, рибалок, що полюють чи виловлюють під час заборони чи на заборонені види мисливської та рідкісної фауни та на територіях природно-заповідного фонду.

На сьогодні актуальним є проведення екологічного аудиту, маркетингу та менеджменту (адміністративно-правового, фінансово-економічного, еколого-природоохоронного, освітньо-виховного) ПЗФ за участю неурядових громадських організацій. Важливість участі громадськості у цих формах планування та управління ПЗФ визначається тим, що екологічний аудит, маркетинг і менеджмент мають бути видами незалежної оцінки територій та об’єктів ПЗФ і окреслення перспектив розвитку їх мережі. У розробці ефективних форм участі громадськості в екологічному аудиті та менеджменті активно працює Інститут екології Національного екологічного центру України.

Неурядові громадські організації надають допомогу громадянам в захисті їх екологічних, соціальних та інших прав. Особливо важливим у цьому відношенні є забезпечення населення еколого-правовою інформацією, що в свою чергу вимагає наявності у складі громадських організацій юристів-фахівців природоохоронного права. Окрім надання інформації правового змісту, важлива роль громадських організацій полягає і в інформуванні населення щодо стану довкілля, планів щодо

Своєрідною формою діяльності неурядових громадських організацій є лобіювання природоохоронних ініціатив, зокрема щодо проектування нових об’єктів ПЗФ, підвищення їх статусу, обмеження антропогенних впливів на прилеглих до ПЗФ територіях тощо.

За умови дотримання режиму охорони та законодавчих актів щодо природокористування неурядові громадські організації можуть бути користувачами об’єктів ПЗФ України. Так, наприклад, Подільське екологічне товариство (Хмельницька обл.) є користувачем геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення “Печера «Атлантида»”. Ініціатива створення природно-заповідного об’єкта, підготовка обґрунтування, необхідної документації, її погодження та інші дії, необхідні для створення нового об’єкту ПЗФ також може належати громадським організаціям. Наприклад саме в такий спосіб за ініціативи еколого-туристичного об’єднання “Орлан” було створено регіональний ландшафтний парк “Орільський“. Перспективним є сприяння неурядових громадських організацій у створенні об’єктів Світової мережі біосферних заповідників, Світової природної та культурної спадщини, Смарагдової мережі Європи, водно-болотних угідь міжнародного значення тощо.

Неурядові громадські організації можуть здійснювати свою діяльність безпосередньо в межах об’єктів та територій ПЗФ. Однією з важливих форм цієї діяльності є проведення наукових досліджень на охоронюваних територіях спільно з науковцями природно-заповідних установ. Такі дослідження можуть виконуватися як в рамках програми наукових досліджень цих установ, так і за власними науково-дослідними темами громадської організації. В останньому випадку ці дослідження мають бути погоджені із спеціально уповноваженими органами управління природно-заповідним фондом. В Україні відомі своїми науково-дослідними роботами цілий ряд неурядових громадських організацій, зокрема Українське ботанічне товариство, Українське географічне товариство, Українське товариство охорони птахів та інші. Наукові дослідження спрямовуються на вивчення біорізноманіття, об’єктів неживої природи, екосистем та ландшафтів, об’єктів культурної спадщини, що знаходяться в межах територій та об‘єктів ПЗФ. Важливим напрямком наукових досліджень є також вивчення джерел негативного впливу на природно-заповідний фонд та розробка засобів поліпшення стану довкілля, розробка альтернативних напрямків природокористування.

Для виявлення цінностей та стану природно-заповідного фонду неурядова екологічна організація має право організовувати та проводити громадську екологічну експертизу. Така експертиза може бути виконана громадською організацією власними силами, або із запрошенням відповідних фахівців з інших установ. Члени неурядових громадських організацій також приймають участь в експертизах, організованих іншими громадами, установами, організаціями. Прикладами громадської експертизи на території та об‘єктах ПЗФ і суміжних з ними територіях є оцінка стану рідкісних видів, угруповань флори і фауни, природних геологічних об’єктів, антропогенних елементів ландшафту (кар’єрів, штолень тощо), джерел забруднення, способів використання природних ресурсів. Громадській експертизі підлягають також і проектна та інша документація як природно-заповідних установ, так і організацій, що є природокористувачами.

Участь неурядових громадських організацій у рекреаційній та туристичній діяльності спрямовується не лише на використання об’єктів природно-заповідного фонду для задоволення вищезазначених потреб, але й на впорядкування маршрутів, майданчиків, рекреаційних зон та демонстрацію екологічних (“зелених”) форм відпочинку. Неурядові громадські організації можуть надавати своє майно та фахівців для проведення такої діяльності, як, наприклад, це практикує громадська організація “Екоплай” з м. Яремче.

Неурядові громадські організації організовують та приймають участь у різних формах освітньо-виховної роботи, спрямованої на вирішення проблем заповідних територій. До таких форм роботи належать навчання керівників підприємств, установ, організацій всix форм власності, інших посадових oci6, учнівської і студентської молоді, позашкільна та неформальна освіта й виховання через організацію громадських клубів, товариств, гуртків тощо. Такі види діяльності здійснює більшість неурядових громадських організацій України (Всеукраїнська дитяча спілка “Екологічна варта”, неурядові громадські організації “Мама-86”, “Екоправо-Львів”, “Всеукраїнське товариство охорони природи” та інші).

Заходами громадських організацій, що спрямовані на навчання, розробку напрямків діяльності, внесення пропозицій, підведення підсумків часто служать симпозіуми, конференції, семінари. Наприклад, всеукраїнська конференція екогромадськості свідчить, наприклад, про значні можливості таких форм роботи у розв’язанні різноманітних проблем заповідної справи в Україні.

Важливим аспектом в діяльності неурядових громадських організацій є організація, участь і проведення краєзнавчої та пропагандистської роботи. Її метою є поширення інформації та пропаганда ідей заповідної справи. Ця мета досягається громадськими організаціями через власну видавничу діяльність, заснування або співзаснування засобів масової інформації: бюлетенів (екобюлетень ”Людина .Суспільство. Природа” неурядової громадської організації “Зелений світ” м. Чорткова, “Жива Україна “ товариства “Зелений світ” Національного екоцентру України), газет (“Зелений світ” Української екологічної асоціації “Зелений світ”), журналів (“Світ у долонях” – засновник неурядова громадська організація „Національний екоцентр України”, “Заповідна справа в Україні “ – співзасновник Українська молодіжна ліга, “Рідна природа “ – співзасновник Українське товариство охорони природи), радіопередач (“Зелений світ очима небайдужих” – Українська екологічна асоціація “Зелений світ), телепередач та електронних видань (МЕЛП-Дайджест Української екологічної асоціації “Зелений світ”). За умови дотримання відповідних законодавчих актів неурядові громадські організації можуть видавати буклети, проспекти, марки, конверти, методичні матеріали, картосхеми, виготовляти відеофільми, аудіо касети, компакт-диски, які висвітлюють особливості природно-заповідного фонду України та його проблеми.

Проведення масових заходів (зборів, мітингів, маршів, операцій, екскурсій, експедицій, мандрівок, походів, змагань, зльотів, фестивалів, конкурсів тощо) є необхідними для здійснення статутної діяльності екологічних неурядових громадських організацій. Так, в Україні акція “Марш парків” є найбільш привабливою для неурядових громадських організацій, оскільки в ході її проведення проявляються їх різнобічні можливості. Так, наприклад, операція “Заказник” (“Подільське екологічне Товариство”) дозволила показати в який спосіб громадська організація на обласному рівні може сприяти вирішенню проблем заповідних територій, що не мають спеціальної адміністрації.

Організація, проведення та участь неурядових громадських організацій в екологічних культурно-масових і мистецьких заходах є ефективним шляхом залучення населення як до охорони природних та культурних цінностей, так і до розв’язання проблем природно-заповідного фонду. Приклад проведення екошоу в національному парку “ Шацькі озера” показує, як подібні заходи сприяють поліпшенню поведінки людей в природі й екологізації їх світогляду взагалі.

Невід’ємною є участь неурядових громадських організацій у міжнародному співробітництві з вивчення й oxopoни заповідних територій, ефективному i раціональному використанні природних ресурсів, культурної і природної спадщини. Обмін досвідом, навчальні тренінги, поїздки, спільні акції, забезпечують підвищення рівня громадської діяльності на територіях ПЗФ України.

Важливим аспектом у роботі неурядових громадських організацій є розв’язання проблем їх фінансового та матеріального забезпечення. Частина коштів та матеріальних цінностей акумулюється за рахунок внесків, спонсорської допомоги, лотереї. При неурядових громадських організаціях можуть організовуватись госпрозрахункові підрозділи, які спрямовують свої прибутки на екологічну діяльність. В останній час популярними є кошти, що отримуються від грантодавців для виконання екологічних проектів. Грантодавцями виступають як закордонні донори, так і українські. Серед національних надавачів грантів, спрямованих на вирішення проблем заповідної справи, виділяється центральним органом виконавчої влади в галузі навколишнього природного середовища.

Важливою запорукою успіху екологічних громадських організацій є сприяння держави їх діяльності. Чинне законодавство України надає правове поле цьому сприянню, а організаційно воно забезпечується підтримкою неурядових організацій місцевими органами влади, створенням та діяльністю Громадської ради при центральному органі виконавчої влади в галузі навколишнього природного середовища та громадських рад при обласних держуправліннях екоресурсів, функціонуванням громадських екологічних приймалень тощо.

Контрольні запитання та завдання:

  1. У якому Законі України окреслені права громадян щодо використання та охорони територій та об’єктів ПЗФ ?

  2. Який статус можуть мати громадські екологічні організації?

  3. Наведіть відомі Вам приклади участі громадськості у вирішенні природоохоронних проблем Вашої місцевості.