Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заповідна справа.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
7.8 Mб
Скачать

162

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України

Державна служба заповідної справи

Заповідна справа в Україні

навчальний посібник

Під загальною редакцією М.Д.Гродзинського,

М.П.Стеценка

Рекомендовано Міністерством освіти та науки України як навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти

Київ

Географіка

2003

УДК 502.7

Рекомендовано до друку вченою радою географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка 17 листопада 2003 року

Рекомендовано Міністерством освіти та науки України як навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. Протокол № 12 від 2.12.2003 р.

Заповідна справа в Україні: Навчальний посібник. / За загальною редакцією М.Д. Гродзинського, М.П. Стеценка. – К.: 2003. - 306 с.

ISBN 966-95365-6-1

У навчальному посібнику викладені науково-методологічні, правові, організаційні, управлінські та інші основи, на яких ґрунтується заповідна справа в Україні. Значна увага приділена питанням створення та проектування територій природно-заповідного фонду України, організації різних напрямів природоохоронної діяльності на територіях природно-заповідного фонду, режимам охорони, обліку природоохоронних територій, створенню системи транскордонних природоохоронних територій та розбудові національної екомережі на основі територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. Розглянута структура та зонально-регіональні особливості природно-заповідного фонду України з характеристикою заповідників і національних природних парків держави. Подано тлумачний словник основних термінів із заповідної справи.

Для студентів природничих спеціальностей вищих закладів освіти.

Рецензенти:

Ф.Д. Гамор, доктор біологічних наук,

Д.В. Дубина, доктор біологічних наук,

П.Г. Шищенко, доктор географічних наук,

П.І Лапечук, кандидат сільськогосподарських наук.

Автори:

Т.Л. Андрієнко, Н.Р. Малишева, Г.В. Парчук, М.Д. Гродзинський, С.М. Стойко, М.П. Стеценко, В.А. Онищенко, Т.В. Медина, Л.Г. Любинська, Л.В. Пархісенко, С.С.Комарчук, А.В. Подобайло, С.П. Романчук, Л.П. Яременко, В.І. Гетьман, І.Й. Любич, Є.М. Гребенюк, Ю.М. Возний.

Видання навчального посібника здійснено за підтримки

Міжнародної програми природокористування Міністерства сільського господарства, природокористування та якості харчової продукції Королівства Нідерландів

ISBN 966-95365-6-1 © М.Д. Гродзинський, М.П. Стеценко, 2003

Зміст

Передмова

Розділ 1. Заповідна справа як навчальна дисципліна та науковий напрям

1.1. Зміст, визначення та об’єкти заповідної справи

1.2. Наукові засади заповідної справи

Розділ 2. Історичні віхи заповідної справи в Україні

Розділ 3. Організаційно-правові засади заповідної справи в Україні

3.1. Законодавча база: сутність, базові принципи

3.2. Правовий режим територій та об’єктів природно-заповідного фонду

3.3. Право власності на території та об’єкти природно-заповідного фонду

3.4. Категорії природно-заповідного фонду України

3.5. Категорії природно-заповідних територій Міжнародного союзу охорони

природи та природно-заповідного фонду України

3.6. Міжнародні природоохоронні конвенції та угоди, „червоні” переліки видів

Розділ 4. Створення та проектування територій природно-заповідного фонду

України

4.1. Етапи створення територій природно-заповідного фонду

4.2. Створення системи транскордонних природоохоронних територій

4.3. Території та об’єкти природно-заповідного фонду як елементи національної екомережі

Розділ 5. Природоохоронна діяльність на територіях та в об’єктах природно-

заповідного фонду України

5.1. Режими охорони та їх реалізація

5.2. Загальний порядок використання та контролю територій та об’єктів природно-

заповідного фонду

5.3. Відновлення екосистем та їх компонентів

5.4. Рекреаційна діяльність у межах природно-заповідного фонду

5.5. Збереження та відновлення етнічних традицій природокористування

5.6. Наукові дослідження територій та об’єктів природно-заповідного

фонду. Літопис природи

5.7. Освітньо-виховна діяльність

5.8. Участь громадськості у природоохоронній діяльності

5.9. Юридична відповідальність за порушення законодавства про природно-

заповідний фонд

Розділ 6. Структура та зонально-регіональні особливості природно-

заповідного фонду України

6.1. Облік територій і об’єктів природно-заповідного фонду

6.2. Загальна характеристика природно-заповідного фонду України

6.3. Зонально-регіональний огляд заповідників і національних природних парків

України

Короткий термінологічний словник

Література

Додатки

Передмова

Заповідна справа – одна з найважливіших складових природоохоронних наук і природоохоронної діяльності. Вона відіграє важливу роль у розробці теоретичних засад та практичному вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. Особливе природоохоронне, соціальне та економічне значення заповідної справи було підкреслене рішеннями конференцій ООН в Ріо-де-Жанейро (1992 р.) та Йоханесбурзі (2002 р.), де її розвиток визначено як один із напрямків досягнення сталого розвитку.

Вивчення основ заповідної справи має важливе значення у підготовці фахівців, сфера діяльності яких пов’язана з охороною та раціональним використанням навколишнього природного середовища. Відповідні знання наукових принципів заповідної справи, її правових засад в Україні і світі, організаційних, управлінських та інших основ заповідної справи необхідні майбутнім фахівцям для грамотного вирішення складних питань, що постануть перед ними в їх професійній діяльності. Основна мета даного навчального посібника – виклад та аналіз засад, на яких ґрунтується заповідна справа в Україні, її наукових, правових, організаційних, економічних, соціальних, управлінських принципів. Матеріали наводяться в обсязі, який визначений навчальною програмою курсу “Заповідна справа в Україні”.

У навчальному посібнику заповідна справа розглядається як навчальна дисципліна, що синтезує теоретичні та практичні питання збереження та відновлення природних комплексів і їх компонентів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. Відповідно, важливе значення у вивченні цієї дисципліни має не лише засвоєння теоретичного матеріалу, але й знання механізму його застосування. Належне місце відведене аналізу практичних питань організації природоохоронних територій різних категорій, забезпеченню режиму їх охорони, методам та практиці ведення наукової, рекреаційної, освітньо-виховної та інших видів діяльності в межах природно-заповідного фонду України.

Бібліографія заповідної справи нараховує тисячі статей та сотні монографічних видань, причому її обсяг збільшується з кожним роком. Це є свідченням суспільної значущості заповідної справи та зростання усвідомлення ролі природоохоронних територій. Однак в Україні відсутні підручники та навчальні посібники з основ заповідної справи, а монографій, які б частково були придатними для навчальних цілей є обмаль і вони важко доступні широкому студентському та викладацькому загалу. Необхідність у виданні навчального посібника з основ заповідної справи в Україні назріла давно ще й з огляду на те, що у навчальних планах більшості географічних та біологічних факультетів вищих закладів освіти України введені курси “Заповідна справа в Україні”.

Даний навчальний посібник написано на основі аналізу наукових, нормативно-правових, статистичних джерел й узагальнення власних наукових пошуків і практичного досвіду авторів. Вони вважають за необхідне включити до навчального посібника загальні питання теорії, методології та практики заповідної справи в Україні. Ці питання розглядаються в контексті світового досвіду та сучасних тенденцій розвитку заповідної справи у світі. Теоретичний матеріал ілюструється прикладами вирішення проблем заповідної справи, взятими як з вітчизняного, так і зарубіжного досвіду. Частково ці приклади, а також важливі питання ілюстративного та роз’яснювального характеру наведені у боксах даного посібника. З метою впорядкування понятійно-категоріального апарату заповідної справи у посібнику вміщено короткий термінологічний словник.

Оскільки заповідна справа – різнопланова сфера наукових пошуків і напрямів їх практичного втілення в життя, навчальний посібник підготовлено творчим колективом, який складається із науковців, викладачів та державних службовців, які працюють у різних напрямах заповідної справи в Україні. Зусилля щодо написання навчального посібника були розподілені наступним чином. Т.Л.Андрієнко написано § 1.2, § 5.6, Н.Р.Малишевою – § 3.1 – 3.3, 5.9, Г.В.Парчуком – § 3.5, 3.6, М.Д.Гродзинським – § 1.1, В.А.Онищенком – § 5.1, 5.3, Т.В.Мединою – § 3.4, 6.1, Л.Г.Любинською – § 5.7, 5.8, М.П.Стеценком та А.В.Подобайлом – розділ 2, С.П.Романчуком – § 5.5, Л.П.Яременком – § 5.2, В.І.Гетьманом – § 5.4. Параграф 4.1 написаний Л.В Пархісенко та Є.М. Гребенюком, § 4.2 – Т.Л.Андрієнко та С.М.Стойком, § 4.3 – Г.В.Парчуком та Л.В.Пархісенко, § 6.2 – Т.Л. Мединою та Ю.М.Возним, § 6.3 – В.А. Онищенком та І.Й.Любичем. Термінологічний словник із заповідної справи упорядковано М.Д.Гродзинським, Г.В.Парчуком та М.П.Стеценком.

Автори вдячні за слушні зауваження та конструктивні поради науковим рецензентам посібника: докторам біологічних наук Ф.Д.Гамору та Д.В.Дубині, доктору географічних наук П.Г.Шищенку, кандидату сільськогосподарських наук П.І.Лапечуку. Окрема подяка за підтримку в підготовці цього посібникам – колегам із Київського національного університету імені Тараса Шевченка та з Державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Автори сподіваються, що навчальний посібник стане у нагоді студентам не тільки природничих, але й інших спеціальностей факультетів вищих закладів освіти. Заповідна справа є справою, вирішення якої потребує знань і зусиль фахівців різного профілю – економістів, правників, соціологів, психологів тощо. Тож даний посібник написаний саме з урахуванням такої надзвичайно широкої міждисциплінарності заповідної справи. Зважаючи на те, що навчальний посібник із заповідної справи видається вперше, автори будуть вдячні за критичні зауваження та пропозиції стосовно побудови та змісту цього видання. Свої думки з приводу навчального посібника просимо надсилати за адресою: географічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Васильківська, 90, 03022 Київ, або Державна служба заповідної справи, вул. Тимірязєвська, 1, 01014 Київ, або ж – електронною поштою за адресами: mgrodz;visti.com або parks;parks.freenet.kiev.ua.