Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AdminPravo_MV.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 2. Суть та основні принципи державного управління.

План

1. Поняття і види управління.

2. Поняття державного управління та його структура.

3. Принципи та ознаки державного управління.

  1. Управління – складний соціально політичний і економічний процес впливу суб’єкта на об’єкт управління з метою забезпечення стабільності чи приведення з одного стану в інший згідно визначеними цілями

Процес управління складається з 3 основних елементів:суб'єкт (хто керує, управляє), об'єкт (чим або ким керують), засоби управління (за допомогою чого управляють - техніка, правові норми та ін.)

За об'єктом управління можна виділити 3 види управління:

  1. Технічне (механічне) - управління технічними процесами, механізмами.

  2. Біологічне – управління процесами, що характеризують розвиток тваринних та рослинних організмів (біотехнологія, генна інженерія та ін.).

  3. Соціальне – управління діяльністю людей і відрізняється від двох попередніх видів вольовим впливом одних суб'єктів управлінського впливу на свідомість і волю інших.

Соціальне управління це поняття родове і включає в себе такі різновиди як державне управління і самоврядування, громадське та внутрішньо-організаційне (апаратне), економічне й військове, політичне та церковне, сімейне, підприємницьке управління. Кожен з названих видів має автономний характер, оскільки містить свій власний окремий об'єкт управлінського впливу, специфічну правову базу або своєрідний організаційний порядок функціонування, відповідальність тощо.

  1. Державне управління в широкому розумінні – це сукупність усіх видів діяльності усіх органів держави, тобто означає фактично всі форми реалізації державної влади в цілому. Стаття 6 Конституції України встановлює, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Іншою мовою, державне управління в широкому розумінні характеризує всю діяльність держави за організуючим впливом зі сторони спеціальних суб’єктів права на суспільні відносини.

Державне управління у вузькому розумінні – це сукупність державних органів, між якими певним чином розподілені різні види діяльності держави. Відтак категорія державного управління у вузькому значенні відображає відносно самостійний вид діяльності держави, що його здійснює певна частина

держаних органів.

Отже, державне управління – це вид соціального управління, вид специфічної діяльності держави, що дістає вияв у функціонуванні її органів, які впливають на суспільні відносини з метою її урегулювання відповідно до державних інтересів.

3. Специфічні риси державного управління:

1) загальнодержавний характер;

2) підзаконний характер;

3) юридично-владний, розпорядчий характер;

4) організаційний зміст;

5) цілеспрямованість, активний характер;

6) постійна основа, безперервність.

Систему принципів державного управління можна поділити на 2 блоки:

1. Політичні.

2. Організаційні.

Політичні принципи державного управління містяться в нормах Конституції України:

1)принцип верховенства права;

2)рівність конституційних прав і свобод громадян України;

3)гарантоване Конституцією України право брати участь в управлінні державними справами, користування рівним правом доступу до державної служби;

4) принцип настання юридичної відповідальності за віддання і виконання явно злочинного наказу чи розпорядження.

Організаційні принципи:

1)галузевий принцип;

2)територіальний;

3)лінійний;

4)функціональний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]