Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з ФКЗ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
887.3 Кб
Скачать

Лекції з фкз

1 Комплексні числа і дії над ними

1.1 Алгебраїчна форма

Комплексними числами називаються числа виду z = x + iy , де х та у – дійсні числа, а і – уявна одиниця, яка визначена рівностями

або .

Числа , , відповідно, є дійсною та уявною частинами комплексного числа z. Два комплексних числа вважаються рівними, якщо рівні окремо їх дійсні і уявні частини.

Алгебраїчні дії над комплексними числами виконуються за формулами:

(1.1)

(1.2)

Множення проводиться за допомогою правила множення двочлена на двочлен.

(1.3)

де – комплексне число, спряжене до .

(1.4)

1.2 Геометричне зображення.

Тригонометрична і показникова форми комплексних чисел

Кожне комплексне число можна зобразити точкою площини хОу, яка має координати (х, у) (рис. 1.1), при цьому точки на осі Ох є дійсними числами. Вісь Оу називають уявною, а вісь Ох – дійсною осями. На координатній площині комплексному числу z можна поставити у відповідність вектор (радіус-вектор точки z), який направлений з початку координат О в точку z.

Д овжину цього вектора, тобто відстань від точки z до початку координат, називають модулем комплексного числа z і позначають .

Кут , який утворює вектор з додатним напрямком осі Ох, називається аргументом числа z і позначається . Для аргументу справедливі формули

, y = sin ; ( r = , ) (1.5)

Значення визначаються не однозначно, а з точністю до k=(0; ...).

Якщо змінюється в межах або , то виділяють головну частину аргументу, яка позначається , так що , ( =0; …), де є головним значенням , яке визначається умовами , причому

(1.6)

Виходячи з формули для х і у одержимо тригонометричну та показникову форми комплексного числа :

(1.7)

При цьому використали відому формулу Ейлера:

.

Для піднесення комплексного числа до степеня n справедлива формула Муавра:

(1.8)

Корені степеня n із комплексних чисел визначаються за формулою:

(1.9)

де (k =0,1,2,…n-1).

2.2 Нескінченно віддалена точка

В комплексній площині z крім скінченних (власних) комплексних чисел, у яких дійсна і уявна частина скінченні дійсні числа, додається ще одне нескінченне (невласне) комплексне число, позначене символом . Це число на комплексній площині називають нескінченністю або нескінченно віддаленою точкою.

Для нескінченності поняття дійсної і уявної частин, а також поняття аргументу не вводиться (зауважимо, що поняття аргументу не має змісту і для числа 0).

Для модуля комплексного числа використовується символ .

Околом нескінченно віддаленої точки називається сукупність всіх точок z, які задовольняють нерівність (із приєднанням нескінченно віддаленої точки), тобто сукупність всіх точок z, які лежать зовні кола із центром в початку координат досить великого радіуса R.

Комплексна площина, доповнена числом , називається повною або розширеною комплексною площиною.

2 Функції комплексної змінної

2.1 Визначення функцій комплексної змінної (z = x + iy)

Розглянемо дві площини комплексних чисел: площину z і площину w. Нехай на першій з них задана довільна множина точок Е ( вона може містити і точку z = w).

Означення. Говорять, що на множині Е задана функція w = f(z), якщо кожній точці z із Е поставлено у відповідність одна чи декілька точок w. Е називається множиною визначення функції f(z), а множина К всіх значень w, які f(z) приймає на Е,множиною зміни функції.

Взявши z = x + iy, w = u + iv одержимо w = f(x + i y) = u(x,y) + iv(x,y), звідки u(x,y) = Re f(z); v(x,y) = Im f(z).

Таким чином, задання функції комплексної змінної рівносильне заданню двох функцій u і v двох дійсних змінних. Про функцію w = f(z) будемо казати, що вона відображає множину Е точок площини z на множину точок площини w. Функцію при цьому називають відображенням.

Якщо функція w = f(z) відображає множину Е на множину К, то кожній точці w із К відповідає одна чи декілька точок z із Е. Таким чином на К визначена функція , яка називається оберненою стосовно функції w = f(z) і відображає К на Е.

Нехай функція w = f(z) відображає множину К, а функція w = g(w) відображає множину К на множину Р. Функція w = g (f(z)), яка відображає Е на Р, називається складною функцією, а відображення Е на Р називається накладанням або суперпозицією відображень g і f.