Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 семестр УКР МОВА ПРОФ стац.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Практичне заняття № 14. Українська термінологія в професійному спілкуванні

План

  1. Історія і сучасні проблеми української термінології. Теоретичні засади термінознавства та лексикографії.

  2. Термін та його ознаки. Термінологія як система. Загальнонаукова, міжгалузева і вузькоспеціальна термінологія. Термінологія обраного фаху. Способи творення термінів.

  3. Нормування, кодифікація і стандартизація термінів. Українські електронні термінологічні словники.

Практичні завдання та тренувальні вправи

  1. Підготуватися до висвітлення теоретичних питань теми.

А. Термінознавство як наука.

    1. Термін як лінгвістичне поняття.

    2. Типи класифікації термінів. Терміна та професіоналізм. Термін та номенклатурна назва.

  1. Спишіть речення, добираючи з поданих у дужках слів потрібне. Поясніть свій вибір.

В акціонерному товаристві посада голови правління (виборча, виборна). Проведення виборів до Верховної Ради забезпечують (виборчі, виборні) комісії. Мій товариш охоче виконує різні (громадські, громадянські) доручення. (Громадський, громадянський) мотив є одним із провідних у творчості В. Сосюри. Між учнями та вчителем були дружні (відношення, відносини). На сьогоднішньому занятті ми вчилися визначати типи синтаксичних (відношень, відносин). Дівчина була в скрутному матеріальному (стані, становищі). Катя була в поганому (стані, становищі) і не могла йти далі. Незнайомою дорогою ми добиралися до міста за (покажчиками, показниками). (Покажчиком, показником) культурного й освітнього рівня людини є мова. Наші (музичні, музикальні) смаки не збігалися. Т. Г. Шевченко був дуже (музичною, музикальною) людиною і чудовим співаком. Цієї весни посівна (компанія, кампанія) буде тривалою. Я працюю в страховій (компанії, кампанії). У його (уяві, уявленні) поставали сині озера та несходимі ліси. Фотографії не давали (уяви, уявлення) про справжнє мистецтво художника. Одна з (діалектичних, діалектних) назв серпня – хлібосол. Між формою та змістом твору існує (діалектичний, діалектний) зв'язок.

  1. Утворіть можливі словосполучення. Перевірте себе за словником.

Абонементська, абонентська (довідка, плата, відділ, канал, лінія, талон, установка); виголошувати, оголошувати, проголошувати (промову, незалежність, доповідь, наказ, рівність, подяку, догану); діалектичний, діалектний (матеріал, взаємодія, словник, єдність, лексика, метод, територія, мислення, підхід); зумовлювати, обумовлювати (договором, соціальними чинниками, пунктами статуту, кризою, кліматом, правилами безпеки руху, погодою, бурхливим розвитком, занепадом, наказом); особистий, особовий (власність, книжка, питання, уподобання, образа. Розмова, нагляд, присутність, відповідальність, внесок, керівництво, склад, посвідчення, рахунок, справа).

  1. Виправте помилки слововживання. Правильні варіанти запишіть.

Слід відмітити, що в статті йдеться мова про цікаві історичні події. Книжка кинулася мені в очі своєю строкатою обкладинкою. Усі присутні в кінці кінців розсілися. Моє працевлаштування залишається під питанням. Дякую всіх за те, що прийняли участь у сьогоднішньому міроприємстві. В економіці Швеції та Фінляндії лісова промисловість грає важливішу роль, порівняно з іншими європейськими державами. У нього були великі види на майбутнє.

  1. Виправте недоречні тавтології і плеоназми. Правильні варіанти запишіть.

Я віддав товаришеві свою особисту книжку. У грудні місяці потрібно подати річні звіти. Праця наших працівників не залишиться непоміченою. З вулиці було чути крик дитячих голосів. Давай зустрінемося о вісімнадцятій вечора. Фонетичними засобами української мови можна передати крики тварин і птахів, звуки машин, механізмів, течію води та інші шуми довкілля. У своєму творі письменник відтворив тогочасні суспільні процеси.

  1. Користуючись «Словником іншомовних слів», поясніть значення слів. Доберіть до них українські відповідники. Встановіть основну сферу їх функціонування. Уведіть слова іншомовного походження в речення.

Консолідація, файл, дайджест, копірайт, інсайдер, толерантність, імпозантний, рейтинг, маклер, плів-оф, комівояжер, концесія, холдинг, ембарго, ліцензіат, авізо, тендер, сальдо, камбіо, брокер, акредитив, каф, патент. Паритет.

  1. Визначте доречність використанні іншомовної лексики в наведених реченнях. Зробіть, де потрібно, синонімічні заміни.

Ринок споживчого кредитування диференційовано за типом товарів: кредитування житла, послуг, меблів, автомобілів та побутової техніки. На мітингу превалювала молодь. На завершальному етапі змагань футбольна команда нашої школи зазнала фіаско. Кардинальне питання розбіжностей між учасниками дискусії загальними зусиллями було зведене нанівець. Дівчина конфіденційно розповіла подрузі про свою недавню пригоду. Ідентичні рішення були ухвалені на загальних зборах усіх трудових колективів. На прогулянці з нами стався екстраординарний прикрий казус. Важливий напрямок застосування мережевих технологій у науці – організація роботи віртуальних дослідницьких лабораторій.

  1. Прочитайте тексти науково-навчального підстилю. Визначте терміни. Проаналізуйте прийоми введення їх у тексти.

Механізмами встановлення взаєморозуміння у процесі спілкування виступають рефлексія – міркування про думки інших, прогнозування людиною того, як її сприймають інші; ідентифікація – уподібнення себе іншому в думках, позиціях, діях, почуттях та емпатія – співчуття, співпереживання, тобто емоційний відгук на переживання інших. Ці механізми сприяють розумінню думок, почуттів, мотивів і поведінки людей.

Найпростіший спосіб зменшити ознаки стресу (високий тиск крові, прискорене дихання) – релаксація або розслаблення. Пригадаємо, що саме слово стрес означає напругу. Якщо ви розслаблені, тобто зняли напругу, то немає і стресу. Біологічний зворотний зв'язок від розслаблення забезпечує такий же ефект, як болетамувальні медикаменти, але набагато дешевший і позбавлений ризику, залежності. Релаксація сприяє відновленню психофізіологічного функціонування організму. У тих, хто тривалий час використовує методи релаксації, часто виявляються позитивні зрушення у структурі особистості, спрямовані в бік зміцнення психічного здоров′я.

  1. Прочитайте уривок з роману О. Гончара «Циклон». Визнчате в ньому терміни. Проаналізуйте прийоми введення їх у текст. Поясніть доцільність уживання. Наукове пояснення, яке подав О. Гончар на початку другої частини свого роману, порівняйте з науковим описом цого явища. Проаналізуйте добір мовних засобів в обох уривках.

  1. Без попереджень з′являються циклони. Розшаленілася десь там стихія, в темні вируючі надра її незабаром буде кинуто й ваші життя. Усе страхітливе вдирається без попереджень: раптово й вщент розкришується усталений спокій дня, не відбудуться чиїсь побачення, недочитані відкинуто книжки, на пів стрічці обірвано фільми, - все падає у своїй значності, здрібнюється, меркне, а натомість росте тільки грізна правда циклону, правда стихії, що насувається, що подих її вже чути.

Не визначаючи кордонів, циклони ходять по всій планеті. Ще коли тут по заквітлих лугах, у повені сонця табірні виховательки водили табунці щебетливих малят, може, тоді з космічних висот кимось було помічено, як зачинається творення лиха, як десь на широтах Атлантики вже починає формуватись циклон. Учені розрізняють кілька стадій його розвитку: стадія хвилі, стадія молодого циклону. Стадія розвитку максимального… Спершу, ніби невпевнено, виникають над голизною океану леь помітні завихрення, невідомим поштовхом зриваються хвилі в отій самій фронтальній зоні, де маси теплого повітря зіткнулись з холодним, і колосальна, не піддана вимірам, енергія температурних контрастів, розвиваючись мовби спонтанно, щодалі грізніше виявляє себе, поступово формується «око бурі» - район депресії, гранично зниженого тиску.

  1. Циклон – гігантський атмосферний вихор із зниженим тиском повітря всередині («око бурі»), із складною системою вітрів, що дмуть проти годинникової стрілки в Північній півкулі і за годинниковою – в Південній. Циклони охоплюють величезні райони планети. Розвиваючись, часом досягають ураганної сили, спричиняють до наслідків катастрофічних.

Циклони та антициклони відіграють велику роль у формуванні погоди, у загальній циркуляції атмосфери.

Причини виникнення цих явищ остаточно ще не з’ясовані.