Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Л4.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
913.44 Кб
Скачать

4. Фундаменти і фундаментні балки

За способом пристрою фундаменти бувають збірні і монолітні. Під колони каркаса передбачають окремі фундаменти з подколонниками склянкового типу, а стіни спирають на фундаментні балки.

Залежно від величини навантаження на колони, її перерізи і глибини заставляння фундаментів застосовують декілька типоразмеров фундаментів. Висота фундаментних блоків 1,5 і від 1,8 до 4,2 м з градацією через 0,6 м; розміри підошви блоків в плані від 1,5 х 1,5 м і більш з модулем 0,3 М; розміри подколонника в плані від 0,9 х 0,9 до 1,2 х 7,2 м з модулем 0,3 М. Глибина склянки прийнята 0,8; 0,9; 0,95 і 1,25 м, а висота східців - 0,3 і 0,45 м

Збірні фундаменти можуть складатися з одного блоку (подколонника із склянкою) або бути складеними з подколонника і опорної фундаментної плити. Пристрій збірних фундаментів по витраті бетону, вартості і трудовитратам економічніший за монолітних.

Фундаменти з подколенниками прядивного типу влаштовують під залізобетонні колони великого перерізу або під сталеві колони. Пеньок, що є елементом колони, влаштовують під час робіт нульового циклу. Пеньок з фундаментом і колону з пеньком сполучають зварюванням випусків арматури і бетоном, що нагнітається в шви.

Свайні фундаменти влаштовують у разі залягання у поверхні землі слабких грунтів і наявності грунтових вод. Головні частини паль зв'язують монолітним або збірним залізобетонним ростверком, який одночасно являється і подколонником.

В цілях скорочення типоразмеров колон верх фундаментів незалежно від глибини заставляння підошви рекомендується розташовувати на відмітці 0,15 м, тобто на 15 см нижче за відмітку чистої підлоги цеху. Їх встановлюють на підливку з цементного розчину завтовшки 20 мм.

Навісні панелі стін допускається спирати на шар набетонки, передаючи їх масу безпосередньо на подколонники.

По фундаментних балках укладають 1-2 шари гідроізоляційного матеріалу, а для запобігання деформації балок внаслідок можливого здуття грунтів знизу і із сторін передбачають ту, що підсипає з шлаку, крупнозернистого піску або цегляного щебеня.

Стіни, що несуть, в будівлях безкаркасних або з неповним каркасом спирають на стрічкові фундаменти, які рекомендується виконувати із збірних елементів. Принципи їх пристрою аналогічні цивільним будівлям. Це дозволяє вести монтаж колон при засипаних котлованах після пристрою підготовки під підлоги і прокладення підземних комунікацій, тобто після робіт нульового циклу.

Колони з фундаментами сполучають різними способами. Найбільш поширено жорстке кріплення за допомогою бетону.

Стіни каркасних будівель спирають на фундаментні балки, що укладаються між подколенниками фундаментів на спеціальні залізобетонні стовпчики або на консолі колон. Фундаментні балки захищають пів від продування у разі тієї, що просіла отмостки. Залізобетонні фундаментні балки при кроці колон 6 м залежно від розмірів подколонников і способів опира-ния мають довжину від 5,95 до 4,3 м і переріз - таврове і трапецієвидне.

Висоту балок під стіни, що самонесущие, з цеглини, дрібних блоків і панелей приймають 450 мм, а під навісні панелі - 300 мм.

При кроці колон 12 м приймають в основному балки трапецієвидного перерізу заввишки 400 і 600 мм і завдовжки 11,95-10,2 м. Балки монтують так, щоб їх верх був на 30 мм нижче за рівень підлоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]