Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Л4.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
913.44 Кб
Скачать

2. Одноповерхові і багатоповерхові промислові будівлі. Уніфікація

Одноповерхові будівлі можуть мати в плані прості і складні форми. В основному переважає прямокутна форма, а складні форми характерні для виробництв зі значними тепло- і газовиділеннями, коли вимагається організація припливу і видалення повітря.

Залежно від характеру технологічного процесу одноповерхові будівлі по об'ємно-планувальному рішенню можуть бути пролітного, зального, осередкового і комбінованого типу.

Будівлі пролітного типу проектують в тих випадках, коли технологічні процеси спрямовані уздовж прольоту і обслуговуються кранами або без них.

Основними конструктивними елементами сучасної одноповерхової пролітної промислової будівлі є: колони, які передають навантаження на фундаменти; конструкції покриття, які складаються з частини (балки, ферми, арки), що несе, і що захищає (плити і елементи покриття); підкранові балки, що встановлюються на консолі колон; ліхтарі, що забезпечують необхідний рівень освітленості і повітрообмін в цеху; вертикальні конструкції (стіни, перегородки, конструкції скління), що захищають, причому конструкції стін спираються на спеціальні фундаментні і обв'язувальні балки; двері і ворота для руху людей і транспорту; вікна, що забезпечують необхідний світловий режим в цеху.

Одноповерхові промислові будівлі проектують найчастіше по каркасній системі, утвореній стійками (колонами), закладеними у фундамент, і ригелями (фермами або балками).

Спеціальні зв'язки (горизонтальні і вертикальні) забезпечують просторову жорсткість каркаса.

Габарити збірних елементів для промислових будівель уніфіковані, і відповідно уніфіковані габарити конструктивних елементів на основі укрупненого модуля.

Проліт будівель (поперечна відстань між колонами) приймають 12, 18, 24, 30, 36 м та ін.

Висота від підлоги до низу конструкції покриття, що несе, встановлюється кратна модулю 0,6 М (від 3,6 до 6,0 м), укрупненому модулю 1,2 М (від 6,0 до 10,8 м) і модулю 1,8 М (від 10,8 до 18,0 м).

Габаритні схеми маркірують шифром: Б- 30-84 - бескрановое, прольотом 30 м, заввишки 84 дм або К- 24-144 - кран, прольотом 24 м, заввишки 144 дм.

Для кожної галузі виробництва приймається свій габаритний типовий осередок. Так, для харчової промисловості прийнята висота 4,8 і 6,0 м і розміри осередків встановлені: при сітці колон 6 х 12 м - 24 х 60 (72) м, 48 х 60 (72) м, 72 х 60 (72) м.

У тих випадках, коли крок колон 12, 18 і 24 м, а довжина панелей покриття 6 м, елементи покриття, що несуть, укладають на підкроквяні ферми або балки. Будівлі зального типу застосовують тоді, коли технологічний процес пов'язаний з випуском великогабаритної продукції або установкою большеразмерного устаткування (ангари, цехи складки літаків, головні корпуси мартенівських і конверторних цехів та ін.).

Прольоти будівель зального типу можуть бути 100 м і більш. Розвиток і зовні дрение засобів автоматизації і механізації технологічних процесів викликає потребу пересування транспортних засобів в двох взаємно перпендикулярних напрямах. Необхідність частої модернізації технологічного процесу легше осуществима в одноповерхових будівлях суцільної забудови з квадратною сіткою колон. Таке об'ємно-планувальне рішення дістало назву осередковою, а будівлі - гнучких або універсальних. У будівлях комбінованого типу поєднуються основні ознаки будівель зального, пролітного або осередкового типу.

Багатоповерхові промислові будівлі знаходять переважне застосування в легкій, харчовій, електротехнічній і інших видах промисловості.

За конструктивною схемою багатоповерхові промислові будівлі бувають з неповним каркасом і зовнішніми стінами, що несуть, або з повним каркасом. Основними елементами каркаса є колони, ригелі, плити перекриттів і зв'язку. Міжповерхові перекриття виконують із збірних залізобетонних конструкцій двох типів : балочні і безбалочные.

Збірні каркаси можуть бути вирішені по рамній, рамно-зв'язковій або зв'язковій системі. При рамній системі каркаса просторова жорсткість будівлі забезпечується роботою самого каркаса, рами якого сприймають як горизонтальні, так і вертикальні навантаження. При рамно-зв'язковій системі вертикальні навантаження сприймаються рамами каркаса, а горизонтальні - рамами і вертикальними зв'язками (діафрагмами). При зв'язковій системі вертикальні навантаження сприймаються колонами каркаса, а горизонтальные- вертикальними зв'язками.

Сітка колон багатоповерхових будівель приймається 6x6 або 6 х 9 м, а останнім часом розроблені проекти з сіткою 6 х 12, 6 х 18 і навіть 6 х 24 м

Висоти поверхів багатоповерхових виробничих будівель уніфіковані і можуть бути 3,6; 4,8; 6,0 м, а для перших поверхів допускається висота 7,2 м (модуль 12 м).

Для вертикального транспорту в багатоповерхових будівлях передбачаються вантажні і пасажирські ліфти, які разом зі сходами об'єднуються у вузли.

При розробці проектів промислових будівель обов'язкове застосування номенклатури збірних залізобетонних виробів і конструкцій заводського виготовлення. Номенклатура міститься в каталогах збірних конструкцій.

При проектуванні виробничих будівель і споруджень промислових підприємств обов'язковим для застосування є Загальносоюзний каталог типових індустріальних залізобетонних і бетонних виробів.

При виборі конструктивних рішень промислових будівель необхідно мати на увазі економічну значущість вартості окремих конструктивних елементів в загальній кошторисній вартості будівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]