Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика бізнесу .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Ситуація 2

Ви – менеджер по виробництву на фірмі, що випускає холодильники. Нещодавно Ви довідалися, що конкуруюча фірма додала своїм холодильникам властивість, якої у Ваших холодильниках немає, але саме ця властивість має високий вплив на обсяг збуту. Наприклад, у холодильниках "NO FROST" тепер можна зберігати продукти не тільки у вакуумній упаковці, але і у звичайній. На щорічній спеціалізованій виставці фірми-конкурента президент фірми надасть інформацію споживачам та дилерам щодо нових властивостей продукту. Ви можете послати свого співробітника на цей прийом під видом нового дилера, щоб довідатись про нововведення.

Питання для обговорення

1. Чи підете Ви на такий крок?

2. Чи етично вчините по відношенню до конкурента?

3. Чи не буде це формою промислового шпіонажу?

СИТУАЦІЯ 3

Ви – головний менеджер відомої фірми, і намагаєтесь укласти вигідний контракт на велику суму продажу з однією компанією. У ході переговорів Ви дізнаєтесь, що представник покупця підшукує собі більш вигідну роботу. У Вас немає бажання брати його до себе на роботу, але якщо Ви натякнете йому про цю можливість, він швидше за все передасть замовлення саме Вам.

Питання для обговорення

1. Як вчините Ви? Чи використаєте ситуацію, що склалася, на користь власної фірми?

2. Рішення обґрунтуйте.

Рекомендована література

  1. Радченко С. Г. Ситуаційні вправи з курсу «Етика бізнесу» для студентів базової освіти всіх факультетів та спеціальностей денної форми навчання. – К.: КНТЕУ, 2003.

  2. Статінова Н. П., Радченко С. Г. Етика бізнесу: Навч. посіб. - К.: КНТЕУ, 2001. - 280 с.

  3. Кузин Ф. А. Делайте бизнес красиво. - М.: ИНФРА-М, 1995.

  4. Пелих А. С., Кизилова Т. Г., Пронченко А. Г. Имидж делового человека. -М: ПРИОР, 1997.

  5. Корпоративная етика: Учебное пособие / Авт.- сост. И. Н. Кузнецов. – М.: Издательство деловой и учебной литературы, 2003.

  6. Уткин Э. А. Этика бизнеса. Учебник.– М.: ТЕИС, 2003.

ВАРІАНТ 5

Ситуація 1

Кар'єра може бути маленькою будівлею або розкішним палацом, але обов'язково будується своїми руками. Щоб цю будівлю (палац) не було зруйновано, слід ретельно підбирати й охайно складати кожну цеглину. Інакше Ваша кар'єра може рухнути через будь-яку необачність.

Дехто вважає, що ліжко — абсолютно вірний шлях для кар’єри.

Катерина прийшла працювати до солідної фірми п'ять років тому. Посада кур'єра була для неї першою сходинкою в кар'єрі, потім – рекламний агент, маркетолог. Вона працювала і навчалася в університеті. А коли його закінчила, то перейшла до рангу кваліфікованих фахівців. Свою справу знала і любила.

Через деякий час у фірмі звільнилася посада керівника відділу, і Катерина була серед трьох претендентів на неї. Вона хотіла отримати її будь якою ціною не тільки тому, що бажала влади і грошей – у неї було багато ділових пропозицій з організації роботи відділу. Отже, вона відчувала, що це місце – для неї. Катерина не стала чекати рішення керівництва, а хотіла діяти. Але як? Спосіб їй підказала подруга: "Переспи з шефом і ти отримаєш, чого прагнеш!".

Керівник часто затримувався на роботі. Катерина, знаючи це, вибрала час і зайшла до нього в кабінет, принесла каву. В той же день шеф запросив її до ресторану, вона погодилася. Романтичний вечір закінчився в готельному номері.

Молода жінка була впевнена, що її дуже швидко підвищать на посаді. Зміна дійсно відбулася: бажаючи мати Катерину поруч, шеф перевів її у приймальню, секретаркою.

Віднині Катерина повинна була реєструвати відвідувачів, відповідати на телефонні дзвінки, робити іншу незначну роботу. Більш складні операції виконувала досвідчена секретарка-референт.

Нова посада Катерину зовсім не влаштовувала, але коли вона намагалася завести розмову про це з шефом, той ласкаво зупиняв її: «Ти мені потрібна тут, дорога!»

Всі грандіозні плани Катерини було зруйновано. Вона зрозуміла, що підвищення в цій фірмі їй не отримати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]