Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прохорова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
37.78 Кб
Скачать
  1. Режим котирування валют в межах валютного коридору.

"Валютний коридор", запроваджений в Україні з 1 вересня 1997 р.

"Валютний коридор" - це такий режим курсу національної валюти, коли на визначений термін установлюються мінімальна та максимальна межі офіційного курсу валюти, а центральний банк бере на себе зобов'язання підтримувати курс у встановлених межах.

Характерна особливість валютного коридору полягає в тому, що зміна курсових співвідношень і встановлення самого валютного курсу можуть коливатися виключно в суворо обмежених і закріплених нормативно-правовими документами межах. Отже, валютний коридор дозволяє більш точно прогнозувати економічну ситуацію і тим самим значно знижувати ризик в процесі здійснення зовнішньоекономічних операцій, що є досить стабілізуючим фактором для всієї економіки країни.

  1. Метод котирування валют.

Котирування іноземних валют, як правило, відбувається по відношенню до долара США, євро і деяких інших валют. Котирування дається завжди з точністю до чотирьох знаків після коми. У більшості країн використовують метод прямого котирування іноземної валюти, коли за умовну одиницю приймається одиниця іноземної валюти і до неї прирівнюється певна кількість національних грошових одиниць або їх часток.

При непрямому (зворотному) котируванні, який традиційно використовується Великобританією та деякими державами — колишніми її колоніями, за умовну одиницю береться одиниця національної валюти і до неї прирівнюється певна кількість одиниць (або часток) іноземної валюти.

При котируванні валют розрізняють поняття "база котирування" (базова " (базова валюта) та "валюта котирування". Базовою є валюта, відносно якої котируються інші валюти. Як правило, базовою може бути валюта, визнана в усьому світі. Валютою котирування є валюта, що котирується. Однак інколи з історичних причин базовою валютою стає дрібніша валюта порівняно з валютою, що котирується. Наприклад, австралійський і новозеландський долари є базовими при котируванні долара США незважаючи на те, що останній має більш високу вартість.

  1. Курс продавця та курс покупця.

Курс продавця — це курс, за яким банк-резидент продає іноземну валюту за національну.

Курс покупця — це курс, за яким він купляє іноземну валюту за національну. Курс продавця завжди вищий за курс покупця.

Різниця між курсом продавця і покупця називається маржею. За рахунок маржі банк покриває видатки і формує прибуток за валютними операціями.

Часто дилери, а також для економічних розрахунків чи у зовнішньоторговельних контрактах для встановлення курсів валют використовують середній курс — середнє арифметичне курсів продавця і покупця.

  1. Механізм крос-курсу.

Крос-курс (cross-rates) — це курс обміну між двома валютами, за винятком долара США. До числа найбільш активних міжнародних ринків конверсійних операцій щодо крос-курсів належать: фунт стерлінгів до японської єни GBP/JPY, євро до японської єни EUR/JPY, євро до швейцарського франка EUR/CHF. В Україні ринок крос-курсів представлено всього кількома валютами: англійський фунт до української гривні GBP/UAH, карбованець Росії до української гривні RUB/UAH, євро до української гривні EUR/UAH. На жаль, визначення курсів інших валют до гривні в Україні не проводиться через те, що практично всі торговельні контракти укладаються у доларах США.

Крос-курси валют — це вторинний показник. Вони розраховуються через основні курси валют відносно долара. Тобто крос-курс англійського фунта до японської єни розраховується виходячи з поточних курсів англійського фунта і єни відносно долара. Навіть коли немає можливості проводити операції з крос-курсами, можна виконати ці операції за допомогою основних курсів валют відносно долара. Деякі «екзотичні» валюти можуть узагалі не мати крос-курсу одна з одною і торгуються тільки через долар США.

Існують три способи розрахунку крос-курсів з урахуванням того, чи є котирування валют до долара прямим чи непрямим:

  1. Два прямі котирування,

  2. Пряме і непряме котирування,

  3. Два зворотні котирування.

Розрахунок крос-курсу для валют із прямим котируванням до долара США (долар є базою котирування для обох валют).

Наприклад, потрібно знайти крос-курс канадського долара і японської єни — CAD/JPY, використовуючи котирування канадського долара і японської єни до долара США — USD/CAD = 1,5652/58 і USD/JPY = 107,34/40.

Існує правило розрахунку цього крос-курсу:

  • для одержання сторони bid крос-курсу слід розділити сторону bid курсу валюти, що виступає в крос-курсі валютою котирування, на сторону offer курсу валюти, що у крос-курсі служить базою котирування;

  • для одержання сторони offer крос-курсу розділити сторону offer курсу валюти, що виступає в крос-курсі валютою котирування, на сторону bid курсу валюти, що у крос-курсі служить базою котирування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]