Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dictionary_culture_2011 2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Сучасність, ххі століття

М ова сучасної архітектури стає більш глобальною, плюралістичною за творчим спрямуванням, але водночас значущу роль відіграють нові творчі пошуки прогресивних напрямів, принципів та прийомів вирішення форми та змісту в архітектурі.

В творчості київської генерації українських архітекторів все частіше зустрічаються прояви постмодерну та хай-теку як віддзеркалення глобалізації процесу розвитку світової архітектури. В нових будовах стильового спрямування вдало використовуються нові конструктивні та художньо-пластичні можливості як традиційних будівельних матеріалів, так і нових – легкі металопластикові конструкції, вишукані оздоблювальні матеріали (готель «Хрещатик», арх. Л. Філенко; діловий комплекс «Зовнішекспосервіс», архітектор О. Донець та ін.; банк «Україна», архітектор С. Бабушкін та ін.; офісний центр «Київ-Донбас», архітектор В. Жежерін та ін.; готельно-офісний центр «Східний горизонт», арх. О. Комаровський, комплекс «Ексімбанк», архітектор І. Шпара та ін.) і багато інших новітніх будов. Реконструкція та оновлення майдану Незалежності в м. Києві також стала знаковою подією, бо утвердила для архітектурно-художні символами нового іміджу суверенної України.

Народна архітектура

Окремою сторінкою української архітектури можна назвати архітектуру народну. До найбільш поширених зразків української архітектури, що зберіглися до наших часів, відносяться дерев’яні храми. Оскільки дерев’яні пам’ятки потребують особливого догляду, ці зразки архітектури часто перевозяться до спеціальних заповідників. Найвідоміші музеї у яких можна побачити відреставровані пам’ятки архітектури XVIII-XIX ст.: Музей народної архітектури та побуту України, що знаходиться біля селища Пирогів у Києві; Шевченківський гай у Львові; Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини; Етнографічний музей «Хутір Савки» поблизу Києва та інші.

Видатні українські архітектори:

  • Паоло Фонтана (1696 - 1765) – видатний волинський архітектор доби пізнього бароко.

  • Бернард Меретин (к. XVII ст. - 1759) – визначний архітектор епохи пізнього бароко та рококо німецького або італійського походження. Будував на західних землях України.

  • Ковнір Степан Дем’янович(1695 - 1786) – український архітектор XVIII ст., майстер українського бароко.

  • Григорович-Барський Іван Григорович (1713-1785) – архітектор, представник українського бароко.

  • Левинський Іван Іванович (1851-1919) – видатний галицький архітектор, представник стилю сецесія

  • Городецький Владислав Владиславович (1863-1930) – польсько-український архітектор-модерніст, підприємець, меценат.

  • Бекетов Олексій Миколайович (1862 - 1941) – український архітектор і педагог. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1941).

  • Січинський Володимир Юхимович (1894 - 1962) – архітектор, графік і мистецтвознавець.

Українське образотворче мистецтво

Розвиток образотворчого мистецтва в Україні веде відлік із прадавніх часів. Знахідки археологів, зокрема, періоду трипільської та скіфської культур, вирізняються майстерною технікою виконання і засвідчують високий мистецький рівень витворів предків сучасних українців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]