Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Податкова система-2011)_31.05.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТРАНСПОРТУ

Кафедра «Фінанси транспорту»

Сологуб С. М., Соколова Е. О.

Податкова система

навчально-методичний посібник до вивчення дисципліни за ОКР «бакалавр», «спеціаліст» економічних спеціальностей усіх форм навчання

Київ – 2011

УДК 336.22(075.8)

Податкова система: Навчально-методичний посібник для самостійної та індивідуальної роботи студентів економічних спеціальностей денної та заочної форм навчання / Сологуб С. М., Соколова Е. О., К.: ДЕТУТ. – 2011. – 202 с.

Навчально-методичний посібник спрямовано на ефективну організацію самостійної та індивідуальної роботи, а також формування комплексного розуміння змісту курсу «Податкова система» у студентів економічних спеціальностей денної та заочної форм навчання.

Методичні вказівки розглянуті та затверджені на засіданні кафедри (протокол № 9 від 6 квітня 2011 р.) та на засіданні методичної комісії факультету економіки і менеджменту (протокол № 6 від 26 квітня 2011 р.).

Укладачі: Сологуб С. М., к.е.н., доцент кафедри «Фінанси транспорту»;

Соколова Е. О., к.е.н., доцент кафедри «Фінанси транспорту»

Рецензенти: Литвиненко Я. В., к.е.н., професор, Національна академія статистики, обліку та аудиту;

Кравченко О. О., к.е.н., доцент, ДЕТУТ

ЗМІСТ

Вступ 4

Частина I. Програма навчальної дисципліни «Податкова система» 6

Частина II. Тези лекцій 9

Тема 1. Сутність і види податків 9

Тема 2. Податкова система і податкова політика 12

Тема 3. Податок на додану вартість 15

Тема 4. Акцизний податок 22

Тема 5. Мито 25

Тема 6. Податок на прибуток підприємств 31

Тема 7. Фіксований сільськогосподарський податок 44

Тема 8. Податок із доходів фізичних осіб 47

Тема 9. Плата за ресурси 58

Тема 10. Місцеві податки і збори 73

Тема 11. Інші податки і збори 86

Тема 12. Державна податкова служба 93

Тема 13. Податковий менеджмент 97

Тема 14. Ухилення від сплати та перекладання податків 120

Частина III. Методичні рекомендації щодо практичних занять 130

Частина IV. Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів 138

Частина V. Тематика контрольних робіт 148

Частина VI. Додатки 150

Критерії оцінювання знань студентів 202

Список інформаційних джерел 203

Вступ

Податки – це обов’язковий елемент фінансової системи держави незалежно від того, яку модель економічного розвитку вона обирає. Податкова система в кожній країні складає основу суспільного розвитку, оскільки, з одного боку, забезпечує її фінансову базу, а з іншого – виступає головним знаряддям реалізації її соціально-економічної політики.

Система оподаткування в Україні почала формуватися з 1991 р. із прийняттям закону України «Про систему оподаткування», яким були визначені базові основи її функціонування, а саме: принципи оподаткування; перелік загальнодержавних та місцевих податків і зборів; форми адміністративного контролю за їх стягненням тощо. Були прийняті також спеціальні закони та інші нормативні документи, що регламентували механізми нарахування та сплати податкових платежів.

З розвитком ринкових відносин чинна податкова система перестала задовольняти вимоги прискореного соціально-економічного розвитку країни. Спостерігалось виключне домінування її фіскальної складової і приниження регулятивного потенціалу, що стримувало підприємницьку ініціативу, позбавляло мотивації до чесної та сумлінної праці.

З обранням нової економічної доктрини розвитку України в 2010 р. було затверджено Податковий кодекс, який в ринковій економіці прийнято вважати економічною конституцією держави. Введення його в дію знаменує новий етап реалізації податкової політики, що характеризується передусім запровадженням поетапного зниження податкового навантаження на суб’єкти господарювання, посиленням ролі регулюючої функції податків, стимулюванням підприємницької діяльності на основі інноваційно-інвестиційних преференцій, розширенням бази оподаткування шляхом введення нових податків та зборів, поліпшенням адміністрування податків та ін.

З метою каталізації нових суспільних стратегій перед фахівцями фінансового сектора національної економіки постає завдання якомога швидше опанувати новітні механізми нарахування та сплати податкових платежів.

Навчально-методичний посібник «Податкова система» підготовлено відповідно до положень Податкового кодексу України. Він передбачає вивчення студентами порядку формування і механізму дії нових податкових відносин, а саме: особливостей реалізації податкової політики та податкової роботи на сучасному етапі, засвоєння змін у механізмах нарахування та сплати податків і зборів, порядку подання податкової звітності, а також з’ясування економічної природи податків, їхньої сутності, функцій тощо.

Дисципліна тісно пов’язана з такими навчальними програмами, як «Облік та аудит», «Фінанси підприємств», «Фінансовий менеджмент», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік». Вона є основою для оволодіння знаннями з дисципліни «Податковий менеджмент», яка буде викладатись після дисципліни «Податкова система».

Завдання курсу – сформувати у студентів правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин між державою та платниками податків і розкрити способи використання цих закономірностей у практиці податкової роботи.

Мета викладання курсу – формування у студентів сучасного економічного мислення та системи глибоких теоретичних знань з питань організації фінансової діяльності підприємств, регулювання податкових відносин, що виникають у процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту до загальнодержавних централізованих фондів, які забезпечують виконання державних функцій – управління, оборони, соціальної та економічної.

У процесі вивчення дисципліни застосовується як аудиторне навчання у вигляді лекційних та семінарських занять, так і самостійна робота студентів. У процесі вивчення дисципліни рекомендується використовувати тексти Податкового кодексу України, законів, постанов Верховної Ради України, указів Президента України, декретів та постанов Кабінету Міністрів України, а також нормативних документів ДПА України.

Опанування курсу «Податкова система» сприятиме адекватному розумінню студентами особливостей реалізації податкової роботи в практичній діяльності та засвоєнню професійних знань з питань податкової справи.