Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контроль и ревизия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
32.29 Кб
Скачать

3. Інвентаризація основних засобів і нематеріальних активів

Інвентаризація основних засобів і нематеріальних активів має свої особливості, пов'язані передусім з набранням чинності П(С)БО 7 "Основні засоби", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 (далі - П(С)БО 7), і П(С)БО 8 "Нематеріальні активи", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.10.99 р. № 242 (далі - П(С)БО 8).

Так, під основними засобами розуміються матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або поставки товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше року).

Об'єктом основних засобів визнається закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього або окремий конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій, або відокремлений комплекс конструктивно об'єднаних предметів одного чи різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, управління та єдиний фундамент, внаслідок чого кожний предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно.

Для оформлення даних інвентаризації основних засобів (будівель, споруд, передавальних пристроїв, машин і обладнання, транспортних засобів, інструменту, обчислювальної техніки, виробничого і господарського інвентарю тощо) застосовується інвентаризаційний опис основних засобів за формою № інв-1.

При встановленні не придатних до експлуатації об'єктів основних фондів на них складається акт ліквідації типової форми № ф. ОЗ-3 і даються рекомендації про можливість їх подальшого використання з іншою метою.

При виявленні факту відхилення від облікових даних складається звіряльна відомість за формою № інв-18.

Що стосується нематеріальних активів, то при їх інвентаризації необхідно перевірити, чи відповідає конкретний об'єкт вимогам, установленим у П(С)БО 8, а також можливість отримання в майбутньому вигід від використання такого об'єкта. Нагадаємо, що відповідно до П(С)БО 8 нематеріальний актив - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, з адміністративною метою або надання в оренду іншим особам.

Незручністю при проведенні інвентаризації нематеріальних активів є те, що на сьогодні не існує офіційно встановленої форми інвентаризаційного опису. Тому підприємства можуть розробити її самостійно, взявши за основу форму № ВНА-1 "Відомість обліку нематеріальних активів, нарахованої амортизації (зносу)", затверджену наказом Міністерства фінансів України від 11.02.98 р. № 30.

4. Інвентаризація розрахунків

Інвентаризація розрахунків з покупцями і постачальниками, а також з іншими дебіторами і кредиторами набуває особливої актуальності в даний момент часу, в умовах кризи неплатежів. Згідно з п. 11.1 Інструкції № 69 при інвентаризації розрахунків слід враховувати такі моменти:

- усім дебіторам підприємства-кредитори повинні передати виписки про їх заборгованість, які пред'являються інвентаризаційній комісії для підтвердження реальності заборгованості. Підприємства-дебітори зобов'язані протягом десяти днів від дня отримання виписок підтвердити заборгованість або заявити свої заперечення;

- на суми заборгованості постачальників щодо невідфактурованих поставок після їх перевірки бухгалтерія повинна вимагати від постачальників надання розрахунково-платіжних документів. Постачальники зобов'язані надати покупцям такі документи або повідомити про причини їх ненадання чи про відсутність такої заборгованості;

- на рахунках обліку розрахунків з покупцями та замовниками, постачальниками і підрядниками, іншими дебіторами та кредиторами повинні залишатися виключно узгоджені суми.

Результати інвентаризації оформляються актом за формою № інв-17, який складається інвентаризаційною комісією в одному примірнику на підставі виявлення за документами залишків сум, що значаться на відповідних рахунках, підписується і передається до бухгалтерії.