Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація роботи прокуратури з представництва....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

2. Організація роботи міських, районних прокуратур з представництва інтересів громадян та держави в суді.

Правовою основою організації роботи районної та міської проку­ратури з представництва в суді інтересів громадян і держави є Закон України «Про прокуратуру» , накази Генерального прокурора Укра­їни та іншими відомчими документами.

Особливе значення належить наказам Генерального прокурора України «Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України» від 19 вересня 2005 року № 1 та «Про організацію представ­ництва прокурором в суді інтересів громадянина або держави та їх захисту при виконанні судових рішень» від 29 листопада 2006 року № 6-гн із подальшими змінами і доповненнями.

Для забезпечення активного та ефективного застосування пред­ставницьких повноважень щодо захисту інтересів громадянина або держави в суді необхідно належним чином організувати роботу про­куратури району (міста ) за галузевим та предметним принципами.

Наказом Генерального прокурора України № 6-гн-2006 міським районним, міжрайонним та прирівняним до них прокурорам доручено забезпечити активне та ефективне застосування представницьких повноважень щодо захисту інтересів громадянина або держави у суді, визначено завдання та форми представництва, а також пріоритетні напрями цієї діяльності.

Зазначено, що при підготовці заяв необхідно забезпечувати їх повноту та вмотивованість. Дотримуватись вимог закону щодо форми та змісту позовів, заяв та підсудності спорів. Посилатись на норми матеріального і процесуального права, якими регулюються відповідні правовідносини, на конкретні докази, долучати їх до позовів, заяв. За наявності підстав до пред”явлення позову ініціювати питання про вжиття запобіжних заходів та заходів забезпечення доказів відповідно до вимог законодавства. Належним чином мотивувати необхідність вжиття запропонованого прокурором виду запобіжного заходу. При пред”явленні позову, заяви вживати заходів щодо забезпеченння позовних вимог. Вказувати конкретний спосіб забезпечення та мотивувати його. Реагувати на необгрунтовані випадки відмови у забезпеченні позову, заяви. Звертаючись із позовом, заявою до суду не за місцем знаходження прокуратури, копію позову, заяви негайно надсилати відповідному прокуророві для забезпечення його участі у розгляді справи та письмово інформувати про це суд, до якого направлено матеріали.

Прокурору, що забезпечував участь в суді, негайно повідомляти прокурора, який направив позов, про результати його розгляду. Прокурору, який заявив позов, контролювати його розгляд у суді. Своєчасно реагувати на факти безпідставної відмови судами у прийнятті та поверннні позовів, заяв, тяганини при їх розгляді. Брати участь у розгляді судами справ у випадках передбачених законом, або коли суд визнає це за необхідне. Участь у розгляді цивільних і адміністративних справ за позовами, заявами прокурора у місцевих загальних судах забезпечувати, як правило, прокурорам за місцем розташування суду.

Природоохоронним, транспортним прокурорам, прокурорам з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах брати участь у розгляді справ за їх позовами, заявами у місцевих загальних судах за місцем знаходження прокуратур.

З метою ефективного та своєчасного застосування повноважень щодо захисту у суді прав громадян або інтересів держави шляхом участі у справах за позовами інших осіб, ініціювання судових рішень у справах, розглянутих без участі прокурора, виявляти та відслідковувати відомості про наявність на розгляді у сіді справ чи винесених судових рішень, що порушують права громадян або інтереси держави та потребують застосування представницьких повноважень прокурора. Активно застосовувати надані законом повноваження щодо участі за своєю ініціативою у розгляді будь-якої справи та вступу у справу, якщо цього вимагає захист прав і законних інтересів громадян або держави. За наявності підстав заявляти відвід судді. Забезпечити участь прокурорів за своєю ініціативою при розгляді судами справ про: усиновлення дітей іноземцями; позбавлення батьківських прав; стягнення коштів за рахунок державного бюджету; звільнення від арешту майна, яке стягується в доход держави. Вживати заходів для отримання інформації щодо розгляду судами справ про визнання фізичних осіб недієздатними, обмежено дієздатними, безвісно відсутніми чи оголошення їх померлими, за наявності підстав здійснювати вступ у розгляд цих справ.

Контролювати якість підготовки прокурорів до судових засідань, участь у судових процесах, повноту та своєчасність застосування наданих процесуальних повноважень. По кожному позову, скарзі вести наглядове провадження, у якому зосереджувати копії: позову, заяви; матеріалів, що підтверджують заявлені вимоги; зауважень на протоколи судових засідань; судових рішень, скарг подань чи інших процесуальних документів; відмості про хід судового процесу; довідки про результати розгляду справи, погоджені з керівництвом прокуратури та дані про реальне виконання рішень суду.

Забезпечити своєчасне реагування на незаконні судові рішення. Вносити касаційні скарги на ухвали про повернення апеляційної скарги, або залишення без руху, відмову у відкритті апеляційного провадження. Про направлення касаційної скарги негайно повідомляти прокурора, який забезпечує участь у суді, а при оскарженні рішення суду за позовом, заявою прокурора іншими особами- надсилати копію скарги, заперечення на неї та необхідні матеріали прокурору за місцем розташування зазначених судових інстанцій. Принципово реагувати на виявлені під час здійснення представницької діяльності факти постановлення суддями незаконних судових рішень. Вживати заходів щодо всебічного, повного та об”єктивного розгляду звернень фізичних і юридичних осіб з питань представництва інтересів громадян і держави у суді, їх захисту при виконанні судових рішень.

У разі необхідності проводити перевірки та витребовувати додаткові матеріали та докази.

Вживати заходів спрямованих на своєчасне і реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами, заявами прокурорів. Забезпечити належний захист інтересів громадян і держави при виконанні рішень судів та інших органів ( посадових осіб). Використовувати право на відкриття виконавчого провадження. Копії позовів, заяв прокурорів, документів прокурорського реагування на захист інтеерсів громадян та держави при виконанні судових рішень, про порушення закону при здійсненні судочинства невідкладно надсилати до прокуратур вищого рівня.

Визначено критерії оцінки ефективності роботи.

Важливе значення в розглянутому аспекті має питання про розпо­діл обов'язків між співробітниками районної (міської) прокуратури при реалізації функції представництва у суді в інтересах громадянина або держави. Деякі прокурори при вирішенні цього питання на прак­тичному рівні вказують у наказі про розподіл обов'язків одного або двох співробітників прокуратури як відповідальних за цю роботу. Вважаємо такий підхід до вирішення цього питання стосовно роз­глянутої ділянки роботи районної (міської) прокуратури не зовсім вдалим, тому що на районному (міському) рівні в реалізації функції представництва фактично беруть участь якщо не всі співробітники прокуратури, то принаймні більшість із них. Щоб переконатися в пра­вильності цього твердження, досить хоча б приблизно, у загальному вигляді визначити обсяг розглянутої роботи. Вважаємо, що весь обсяг даної роботи на районному (міському) рівні можна умовно розподі­лити на шість блоків.

Перший пов'язаний з ініціюванням прокурорського провадження захисту прав і законних інтересів громадянина або держави (досудова перевірка і підготовка звернення до суду). Другий блок становить діяльність співробітників прокуратури, поєднана з їх участю в роз­гляді судами цивільних, адміністративних і господарських справ та справ про адміністративні правопорушення. Третій блок утворюють заходи підготовки та внесення апеляційних і касаційних скарг на судові рішення, ініціювання їх перегляду за нововиявленими обставинами, Верховним Судом України. Четвертий пов'язаний з уживанням заходів стосовно забезпечення своєчасного й повного виконання судових рішень за позовами і заявами прокурора. П'ятий: вжиття передбачених законом заходів щодо усунення порушень закону при здійсненні судо­чинства (виконанні судових рішень — як стадії судочинства), притяг­нення до відповідальності винних у цьому осіб. Шостий блок — це від­носно самостійна ділянка в межах розглянутої функції, який охоплює діяльність із розгляду звернень фізичних і юридичних осіб з питань представництва їх інтересів у судах чи захисту прав при виконанні судових рішень та заходи з обліку й звітності про представницьку діяльність прокуратури із захисту прав і законних інтересів грома­дян, суспільства й держави.

Викладене свідчить, що діяльність районної (міської) прокуратури з представництва в суді інтересів громадян і держави досить багато­планова й потребує залучення до участі в ній практично всіх пра­цівників прокуратури. Тому районний (міський) прокурор, готуючи наказ про розподіл обов'язків між працівниками прокуратури, пови­нен визначити, що і в якій послідовності має робити кожен із них на розглянутій ділянці.

Відповідальним за організа­цію й проведення вказаної роботи на районному (міському) рівні доцільно призначати одного або двох прокурорських працівників, які мають достатній досвід та практичні навики і відповідну тео­ретичну підготовку, враховуючи багатоаспектний і комплексний зміст даної роботи.

Куратором на цій ділянці роботи районний (міський) прокурор визначає себе або одного зі своїх заступників.

З ініціативою про порушення прокурорського провадження щодо захисту прав і законних інтересів громадянина або держави можуть і повинні виступати всі атестовані працівники прокуратури, в тому числі й слідчі прокуратури. Кожен із них робить це на підставі відо­мостей про порушення прав, свобод та інтересів громадянина або державних чи суспільних інтересів, отриманих ними під час вико­нання службових обов'язків у межах інших функцій прокуратури. Офіційним документом для цього може бути рапорт працівника прокуратури на ім'я районного (міського) прокурора про доціль­ність прокурорського провадження із захисту порушеного або оспорюваного права чи законного інтересу громадянина або держави з доданими до нього відповідними матеріалами або вказівкою про такі дані у матеріалах про відмову в порушенні закритих чи розглянутих в судах кримінальних справ тощо.

Підготовку позовів (заяв) до суду доцільно покладати на поміч­ників прокурора, закріплених наказом за даною ділянкою роботи. В окремих випадках за вказівкою прокурора підготовка заяви може бути доручена будь-якому іншому працівникові прокуратури. Під­писує заяву керівник прокуратури, що є куратором даної ділянки роботи. За відсутності останнього це може зробити й інший керів­ник прокуратури, але така практика повинна бути не правилом, а винятком.

Помічників прокурора, відповідальних за представницьку діяль­ність, необхідно зобов'язати готувати у випадку звернення до суду не за місцем знаходження прокуратури листа відповідному проку­рору про забезпечення його участі у розгляді справи, з долученням копії позову (заяви) та письмової інформації про це в суд, до якого направлено позов. На цих же працівників доцільно також покладати контроль за розглядом позовів у судах.

Зважаючи на вимоги наказу Генерального прокурора України від 29 листопада 2006 року № 6-гн щодо забезпечення участі про­курорів за своєю ініціативою при розгляді окремих категорій справ (про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав та ін.) необхідно закріпити за одним із досвідчених помічників прокурора, відповідальних за представ­ницьку діяльність, обов'язок виявляти та відстежувати відомості про наявність на розгляді у судах справ цієї категорії чи судових рішень, які порушують права громадян або інтереси держави та потребують застосування представницьких повноважень прокурора.

У судовому розгляді справ за позовами і заявами прокурора із захисту прав та інтересів громадянина або держави бере участь, як, правило, помічник районного (міського) прокурора, який готу­вав позовні матеріали. Проте не можна допускати випадків, коли у судові засідання в складних справах направляються молоді спе­ціалісти, які не мають достатнього життєвого та професійного досвіду, необхідних навиків спілкування з учасниками процесу, суд­дями. У таких справах за завданням прокурора в суді першої інстан­ції може виступити будь-який інший досвідчений прокурорський працівник.

Апеляційна скарга готується і підписується, як пра­вило, працівником прокуратури, який брав участь у розгляді даної справи в суді першої інстанції. Прокурор (заступник) вправі це зро­бити самостійно-у випадку вступу прокурора у справу шляхом внесення апеляційної скарги.

Наказом Генерального прокурора України № 6-гн -2006 прокурорів районного рівня та їх заступників зобов'язано вносити касаційні скарги на ухвали про повернення апеляцій, залишення їх без руху, відмову у відкритті апеляційного прова­дження (п. 12.2). Проте, на нашу думку, доцільно, щоб ці касаційні скарги готували працівники прокуратури, які брали участь у суді першої інстанції та були авторами апеляційного оскар­ження. Цих же працівників необхідно зобов'язати готувати повідо­млення відповідному прокурору про оскарження судових рішень до апеляційного чи касаційного суду і дату призначення справи до розгляду для забезпечення ним участі у суді апеляційної чи каса­ційної інстанції.

Діяльність щодо захисту інтересів громадян і держави при вико­нанні судових рішень, а також облік представницької роботи доруча­ються помічникові прокурора, що за наказом районного (міського) прокурора є відповідальним за дану ділянку роботи. Інші праців­ники прокуратури можуть залучатися до цієї роботи в разовому порядку за вказівкою прокурора. Своєчасне і повне відображення результатів представницької діяльності в документах первинного обліку є запорукою достовірності статистичних звітів. Зважаючи на постійне зростання обсягів представницької діяльності, вида­ється вкрай необхідним використання у прокуратурі району (міста) електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення автоматизованої обробки статистичної та іншої необхідної інформа­ції, використання засобів електронного зв'язку для її оперативного поширення.

Важливе значення в організаційному плані має наглядове про­вадження, що повинно вестися за всіма позовами (заявами), а також у кожному випадку вступу прокурора у справу, ініціювання перегляду судових рішень. В наглядовому провадженні необхідно зосереджувати копії: позову, заяви; матеріалів, що підтверджують заявлені вимоги; зауважень на протоколи судових засідань; судо­вих рішень, скарг, подань чи інших процесуальних докумен­тів; відомості про хід судового процесу; довідки про резуль­тати розгляду справи, погоджені з керівництвом прокуратури та відомості про реальне виконання рішень суду.

Необхідним фактором ефективного застосування представ­ницьких засобів захисту інтересів громадян та держави є своєчас­ний, всебічний, повний та об'єктивний розгляд звернень фізичних і юридичних осіб з питань захисту їх прав чи інтересів у судах або при виконанні судових рішень. Цю важливу ділянку роботи необ­хідно доручати помічникам прокурора, які мають досвід представ­ницької та наглядової діяльності.

Відповідно до наказу Генерального прокурора України «Про організацію роботи з розгляду і вирішення звернень та особистого прийому в органах прокуратури України» від 28 грудня 2005 року № 9-гн вказана робота є одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності і правопорядку. Звернення, яке стосується представницької діяльності прокурора, потребує всебічного, повного й об'єктивного вирішення кожного викла­деного доводу, уважного вивчення судового рішення, ретельного опрацювання відповідних законодавчих актів. За відсутності під­став для вжиття представницьких або інших прокурорських засо­бів захисту прав чи інтересів заявників відповідні мотивовані висновки з необхідними матеріалами слід зосереджувати у нагля­дових провадженнях. Особливу увагу при вирішенні звернень необхідно звернути на дотримання строків вчинення процесуальних та інших дій у суді.

Наглядові провадження можуть і повинні використовуватися прокурорами і при проведенні аналітичної роботи.

У наказі Генерального прокурора України «Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України» від 19 вересня 2005 року № 1 не встановлено періодичність проведення аналізів та узагальнень як прокурорської практики в цілому, так і на окре­мих її напрямах. Вимога сформульована таким чином: «Аналітичну роботу здійснювати за необхідності поглибленого вивчення про­блеми, якщо висновок про стан додержання законності, боротьби зі злочинністю, організації діяльності прокуратури на підставі ста­тистичних та оперативних даних зробити неможливо» (п. 15.1).

З урахуванням важливості розглянутого напряму прокурор­ської діяльності аналіз даної роботи на районному (міському) рівні доцільно планувати й проводити не менш ніж раз на календарний рік.

Головною метою аналізу прокурорської практики є оцінка зро­бленої роботи з позиції ефективності. Якщо та або інша робота прокуратури неефективна і не приносить належного результату, вона втрачає свій практичний зміст. Формальний підхід до оцінки результатів діяльності лише за кількісними показниками, без урахування фактичного стану справ, є не лише помилковим, а і шкідливим.