Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая навчальна программа-ФДП-студ(1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Модуль №2

5. Дивідендна політика підприємств

  1. Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики

  2. Теорії в галузі дивідендної політики

  3. Фактори дивідендної політики

  4. Порядок нарахування дивідендів

  5. Форми виплати дивідендів

  6. Інструменти дивідендної політики

  7. Методи нарахування дивідендів

  8. Оподаткування дивідендів

Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики. Фактори дивідендної політики. Теорії в галузі дивідендної політики. Дивідендна політика і структура капіталу. Взаємозв’язок дивідендної політики і самофінансування підприємства. порядок нарахування дивідендів. Виплата дивідендів корпоративними правами. Подрібнення акцій та викуп акціонерним товариством акцій власної емісії як інструменти дивідендної політики. Особливості нарахування дивідендів акціонерними товариствами і товариствами з обмеженою відповідальністю. Особливості нарахування дивідендів господарськими товариствами з часткою державної власності у статутному капіталі. Оподаткування дивідендів. Оподаткування розподіленого та нерозділеного прибутку як фактор дивідендної політики.

7. Фінансові аспекти реорганізації підприємств

  1. Реорганізація як специфічний напрям фінансової діяльності підприємства

  2. Загальні передумови реорганізації

  3. Укрупнення підприємства

  4. Реорганізація підприємства, спрямована на йог розукрупнення

  5. Перетворення як особлива форма реорганізації підприємства

Реорганізація як специфічний напрям фінансової діяльності підприємства. Мета та завдання реорганізації підприємства.

Види реорганізації підприємств: загальна характеристика. Загальні передумови реорганізації суб’єктів господарювання: нормативно-правові та фінансово-економічні.

Реорганізація, спрямована на укрупнення підприємства: злиття, поглинання, приєднання. Фінансовий механізм укрупнення підприємств. Визначення пропорцій обміну корпоративних прав під час реорганізації: мета, методи.

Реорганізація, спрямована на розукрупнення підприємства: поділ, виділення. Фінансовий механізм розукрупнення підприємств.

Перетворення як особлива форма реорганізації. Роль перетворення в оптимізації фінансування підприємства. Зміст і порядок складання реорганізаційної угоди. Передатний та розподільний баланси.

8. Фінансові інвестиції підприємств

  1. Сутність і класифікація фінансових інвестицій підприємства

  2. Довгострокові та поточні інвестиції

  3. Оцінка доцільності фінансових інвестицій

  4. Відображення вартості фінансових інвестицій у звітності

Сутність та види фінансових інвестицій ПП. Цілі та об’єкти фінансового інвестування. Довгострокові, поточні фінансові вкладення. Фінансові інвестиції в асоційовані дочірні та спільні ПП. Вкладення в боргові фінансові інструменти.

Оцінка доцільності фінансових інвестицій. Оцінка доцільності вкладень в інвестиції з фіксованою ставкою дохідності. Моделі та методи оцінки вартості фінансових інструментів. Динамічні та статистичні методи оцінки. Метод дисконтування Метод внутрішньої норми прибутковості (IRR).

Оцінка доцільності вкладень у корпоративні права. Зміст фундаментального аналізу акцій. Показники, які використовуються у процесі фундаментального аналізу. Технічний аналіз акцій.

Методи оцінки фінансових інвестицій при відображенні їх у фінансовій звітності. Справедлива вартість фінансових інвестицій. Застосування методу ефективної ставки процента при оцінці фінансових інвестицій. Оцінка фінансових інвестицій в асоційовані та дочірні підприємства за методом участі в капіталі.

9. Оцінка вартості підприємств

  1. Необхідність, завдання і принципи експертної оцінки вартості підприємства

  2. Вартість капіталу підприємства

  3. Методичні підходи до оцінки вартості підприємства: - дохідний підхід в оцінці; - майновий (витратний) підхід; - оцінка вартості на основі ринкового підходу.

Економічна сутність оцінки вартості підприємства. Необхідність, завдання та принципи оцінки вартості підприємства. Вартість підприємства і середньозважена вартість капіталу (Weighted Average Cost of Capital).

Методичні підходи до оцінки вартості підприємства. Методи, засновані на оцінці потенційних грошових потоків та доходів підприємства: метод дисконтування чистих грошових потоків; метод капіталізації доходу. Ставка дисконту та ставка капіталізації. Майновий (витратний) підхід. Ринковий підхід в оцінці вартості підприємства: зіставлення мультиплікаторів і порівняння транзакцій.