Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л №10 Створення БД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

3. Створення таблиць.

СУБД Microsoft Access 2000 надає кілька засобів створення кожного з основних об'єктів бази. Ці засоби можна класифікувати як:

  • ручні (розробка об'єктів у режимі Конструктора);

  • автоматизовані (розробка за допомогою програм-майстрів);

  • автоматичні - засобу прискореної розробки найпростіших об'єктів.

Співвідношення між цими засобами зрозумілі: ручні засоби є найбільш трудомісткими, але забезпечують максимальну гнучкість; автоматизовані й автоматичні засоби є найбільш продуктивними, але й найменш гнучкими. Методичною особливістю вивчення програми Microsoft Access є той факт, що в навчальних цілях для створення різних об'єктів доцільно користуватися різними засобами.

  1. При розробці навчальних таблиць і запитів рекомендується використати ручні засоби - працювати в режимі Конструктора. Використання майстрів прискорює роботу, але не сприяє освоєнню понять і методів.

  2. При розробці навчальних форм, звітів і сторінок доступу навпаки краще користуватися автоматизованими засобами, надаваними майстрами. Це пов'язане з тим, що для даних об'єктів більшу роль грає зовнішній вигляд. Дизайн цих об'єктів досить трудомісткий, тому його краще доручити програмі, а учневі зосередитися на змістовній частині роботи.

Способи створення таблиць:

  1. У режимі конструктора.

  2. За допомогою майстра.

  3. Уведенням даних у порожню таблицю (із клавіатури або додатки).

Створення таблиць у режимі конструктора

  1. У вікні бази даних виділити об'єкт Таблиці - Створення таблиці в конструкторі.

  2. У вікні Конструктора таблиць виконати дії:

  • увести імена полів

  • Указати тип даних для кожного поля (вибрати зі списку, що розкривається).

  • Указати властивості полів.

  • Виконати опис кожного поля (необов'язково).

  • Задати ключове поле.

  • Зберегти таблицю (указавши ім'я).

Створення таблиці шляхом уведення даних (найшвидший спосіб)

  1. В вікні бази даних виділити об'єкт Таблиці - Створення таблиці шляхом уведення даних.

  2. На екрані з'явиться таблиця (за замовчуванням 10 полів 21 запис).

  3. Змінити імена полів.

  4. Увести дані в таблицю.

  5. Зберегти таблицю (увести ім'я). Тип даних програма визначає автоматично.

4. Властивості полів бази даних

Поля бази даних не просто визначають структуру бази - вони ще визначають групові властивості даних, записуваних в осередки, що належать кожному з полів. Нижче перераховані основні властивості полів таблиць баз даних на прикладі СУБД Microsoft Access.

. Запису бази \_ Поля бази

Найпростіша таблиця бази даних

  • Ім'я поля - визначає, як варто звертатися до даних цього поля при автоматичних операціях з базою (за замовчуванням імена полів використаються як заголовки стовпців таблиць).

  • Тип поля - визначає тип даних, які можуть утримуватися в даному полі.

  • Розмір поля - визначає граничну довжину (у символах) даних, які можуть розміщатися в даному полі.

  • Формат поля - визначає спосіб форматування даних в осередках, що належать полю.

  • Маска уведення - визначає форму, у якій уводяться дані в поле (засіб автоматизації уведення даних).

  • Підпис - визначає заголовок стовпця таблиці для даного поля (якщо підпис не зазначений, то як заголовок стовпця використається властивість Ім'я поля).

  • Значення за замовчуванням - те значення, що вводиться в осередки поля автоматично (засіб автоматизації уведення даних).

  • Умова на значення - обмеження, використовуване для перевірки правильності уведення даних (засіб автоматизації уведення, що використається, як правило, для даних, що мають числовий тип, грошовий тип або тип дати).

  • Повідомлення про помилку - текстове повідомлення, що видається автоматично при спробі уведення в поле помилкових даних (перевірка помилковості виконується автоматично, якщо задано властивість Умова на значення).

  • Обов'язкове поле - властивість, що визначає обов'язковість заповнення даного поля при наповненні бази;

  • Порожні рядки - властивість, що дозволяє уведення порожніх строкових даних (від властивості Обов'язкове поле відрізняється тим, що ставиться не до всіх типів даних, а лише до деяким, наприклад до текстового).

  • Індексоване поле - якщо поле має цю властивість, всі операції, пов'язані з пошуком або сортуванням записів за значенням, що зберігається в '' даному полі, істотно прискорюються. Крім того, для індексованих полів можна зробити так, що значення в записах будуть перевірятися по цьому полю на наявність повторів, що дозволяє автоматично виключити дублювання даних.

Оскільки в різних полях можуть утримуватися дані різного типу, те й властивості в полів можуть розрізнятися залежно від типу даних. Так, наприклад, список вищевказаних властивостей полів ставиться в основному до полів текстового типу. Поля інших типів можуть мати або не мати ці властивості, але можуть додавати до них і свої. Наприклад, для даних, що представляють дійсні числа, важливим властивістю є кількість знаків після десяткової коми. З іншого боку, для полів, використовуваних для зберігання малюнків, звукозаписів, відеокліпів і інших об'єктів OLE, більшість вищевказаних властивостей не мають змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]