Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л № 20 Мова SQL Зміна.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Тема: Мова sql. Зміна вмісту бд

1. Оператор SELECT

2. Операції в SQL

3. Підсумкові функції

4. Маніпуляція даними

1. Оператор select

Оператор SELECT, що представляє язик запитів до даних (Data Query Language - DQL) в SQL, використається для складання запитів до бази даних. Оператор SELECT не використається сам по собі, а вимагає вказівки деяких параметрів за допомогою ключових слів. Крім обов'язкових, у цього оператора є кілька необов'язкових ключових слів, що розширюють його можливості. Оператор SELECT є, мабуть, одним з найбільш корисних операторів SQL. З оператором SELECT повинне використатися ключове слово FROM, що для цього оператора є обов'язковим.

Синтаксис оператора SELECT має такий вигляд:

SELECT [ALL | DISTINCT] «писок полів >|*)

FROM <Список таблиць >

[WHERE <Предикат-умова вибірки або з’єднання >]

[GROUP BY <Список полів результату >]

[HAVING <Предикат-умова для групи >]

[ORDER BY <Список полів, по яких упорядкувати висновок >]

Тут ключове слово ALL означає, що в результуючий набір рядків включаються всі рядки, що задовольняють умовам запиту. Виходить, у результуючий набір можуть потрапити однакові рядки. І це порушення принципів теорії відносин (на відміну від реляционной алгебри, де за замовчуванням передбачається відсутність дублікатів у кожному результуючому відношенні). Ключове слово DISTINCT означає, що в результуючий набір включаються тільки різні рядки, тобто дублікати рядків результату не включаються в набір.

Символ *. (зірочка) означає, що в результуючий набір включаються всі стовпці з вихідних таблиць запиту.

У розділі FROM задається перелік вихідних відносин (таблиць) запиту.

У розділі WHERE задаються умови добору рядків результату або умови з'єднання кортежів вихідних таблиць, подібно операції умовного з'єднання в реляционной алгебрі.

У розділі GROUP BY задається список полів угруповання.

У розділі HAVING задаються предикати-умови, що накладають на кожну групу.

У частині ORDER BY задається список полів упорядкування результату, тобто список полів, що визначає порядок сортування в результуючому відношенні. Наприклад, якщо першим полем списку буде зазначене Прізвище, а другим Номер групи, то в результуючому відношенні спочатку будуть зібрані в алфавтном порядку студенти, і якщо найдуться однофамільці, то вони будуть розташовані в порядку зростання номерів груп.

Ключове слово SELECT

В операторі SELECT ключове слово SELECT використається в сукупності із ключовим словом FROM для того, щоб організувати витяг даних з бази даних у зручному для читання форматі. Частина запиту, задана ключовим словом SELECT, визначає джерело добору даних.

Синтаксис простого оператора SELECT наступний.

SELECT [ * | ALL | DISTINCT СТОВПЕЦЬ1, СТОВПЕЦЬ2 ]

FROM ТАБЛИЦЯ1 [ , ТАБЛИЦЯ2 ];

За ключовим словом SELECT у запиті треба список стовпців, значення яких ви хотіли б бачити в результаті запиту За ключовим словом FROM треба список таблиць, з яких повинні витягати дані. Зірочка (*) використається для вказівки того, що в результаті запиту повинні бути показані значення всіх стовпців таблиці. Із приводу її використання звернетеся до документації тієї реалізації SQL, з якої працюєте ви. Опція ALL використається тоді, коли потрібно показати всі значення стовпця, включаючи й повторювані. Опція DISTINCT використається для того, щоб повторення виключити. Із цих опцій використовуваної за замовчуванням опцією є ALL, що тому вказувати не обов'язково. Зверніть увагу на те, що імена стовпців у списку, що випливає за ключовим словом SELECT, розділяються комами, точно так само, як імена таблиць, що випливають за ключовим словом FROM.

В операторах SQL коми використаються для поділу аргументів у списках Це можуть бути, наприклад, списки з іменами стовпців у запитах, списки з іменами таблиць, списки значень, що поміщають у таблицю або списки значень, що задають умови із ключовим словом WHERE.

Аргументи - це значення, передбачені в синтаксисі оператора або команди SQL. Аргументи можуть бути як обов'язковими, так і необов'язковими.

простий запит стосовно таблиці PRODUCT S_TBL:

SELECT *

FROM PRODUCTSJTBL;

Ключове слово FROM

Ключове слово FROM завжди використається з оператором SELECT. Це ключове слово є обов'язковим елементом запиту. Метою задає з допомогою FROM вираження є повідомлення базі даних про те, з якої таблиці або таблиць повинні витягати дані. Вираження FROM може включати як одну, так і кілька таблиць.

Синтаксис задає з допомогою FROM вираження наступний.

FROM ТАБЛИЦЯ1 [ , ТАБЛИЦЯ2 ]

Використання умов для добору даних

Умова — це частина запиту, що містить інформацію, на основі якої відбираються дані. Умова може приймати або значення TRUE, або значення FALSE, що й використається для добору. Вираження WHERE використається в запитах для виключення з розгляду деяких рядків з тих, що при відсутності умов були б включені в результати запиту.

У вираженні WHERE може втримуватися кілька умов. Якщо умов трохи, вони зв'язуються операціями AND і OR, обговорення яких передбачається в ході уроку 8, "Операції в умовах для добору даних". З того ж уроку ви довідаєтеся про використання логічних операцій, за допомогою яких можна конструювати умови в запитах. У ході даного уроку ми будемо розглядати тільки запити з однією умовою.

Операція — це символ або ключове слово SQL, що використається для зв'язування елементів в операторі SQL.

Синтаксис оператора SELECT, що використає вираження WHERE наступний.

SELECT [ ALL | * | DISTINCT СТОВПЕЦЬ!, СТОВПЕЦЬ2 ]

FROM ТАБЛИЦЯ! [ , ТАБЛИЦЯ2 ]

WHERE [ УМОВА! | ВИРАЖЕННЯ! ] [ AND УМОВА2 | ВИРАЖЕННЯ2 ];

Сортування висновку

Звичайно потрібно, щоб виведені дані були якось упорядковані. Виведені дані можна впорядкувати за допомогою вираження, пов'язаного із ключовим словом ORDER BY. Упорядкування, що задає за допомогою ключового слова ORDER BY, за замовчуванням буде впорядкуванням по зростанню, позначається A—Z (А^-Я) у випадку сортування імен. Алфавітне впорядкування по убуванню відповідає порядку Z-А (Я-А). Для числових значень між 1 і 9 упорядкування по зростанню позначається 1-9, а по убуванню — 9— 1.

Синтаксис оператора SELECT, що використає вираження ORDER BY, що випливає.

SELECT [ ALL | * | DISTINCT СТОВПЕЦЬ1, СТОВПЕЦЬ2 ] 

FROM ТАБЛИЦЯ1 [ , ТАБЛИЦЯ2 ] 

WHERE [ УМОВА1 | ВИРАЖЕННЯ1 ] [ AND УМОВА2 | ВИРАЖЕННЯ2 ] 

ORDER BY СТОВПЕЦЬ1|ЦЕЛОЕ_ЗНАЧЕННЯ [ ASC|DESC ];

Для приклада використання ключового слова ORDER BY розширимо один з операторів, що використалися вище. Відсортуємо висновок по описах товарів у порядку зростання (алфавітному порядку). Зверніть увагу на використання опції ASC. У вираженні, що задає ключовим словом ORDER BY, ця опція може вказуватися після імені кожного зі стовпців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]