Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Пед практика для 05.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
568.32 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Українська інженерно – педагогічна академія

Кафедра загальнонаукових дисциплін

Програма та методичні вказівки до педагогічної практики

Для студентів спеціальності 6.010104.05

Затверджено

Науково-методичною радою

Української інженерно-

педагогічної академії

Протокол № __ від _________ р.

Артемівськ 2011

УДК 658.386.35.621.31 (075.8)

Програма та методичні вказівки до педагогічної практики. Для студентів спеціальності 6.010104(05). Під загальною редакцією д.пед.н., професора Коваленко О.Е. Укладачі: Коваленко С.О., Олійник В.В. - Артемівськ: УІПА, 2011. – 64 с.

Даний навчальний матеріал підготовлений для використання під час проходження педагогічних практик; містить програму педагогічної практики, а також методичні вказівки з її організації та проведення.

Рецензент:

к.пед.н., доцент кафедри загальнонаукових дисциплін електротехнологічного факультету Української інженерно-педагогічної академії Кошелева Н.Г.

Зміст

ВСТУП

4

1. Мета та завдання педагогічної практики

6

2. Програма та зміст педагогічної практики

9

3. Організація і порядок проведення практики

12

3.1 Загальні вимоги щодо проведення педагогічної практики

12

3.2 Обов'язки і права студента-практиканта

13

3.3. Обов'язки керівників педагогічної практики від ПТНЗ і УІПА

15

3.4. Підведення підсумків педагогічної практики

18

3.5 Оцінка роботи студентів

19

4. Структура і зміст звітної документації з педагогічної практики

22

5. Методичні вказівки щодо складання звіту з практики

24

5.1. Загальна частина

24

5.2. Методична частина

25

5.3. Виховний розділ

34

ЛІТЕРАТУРА

42

ДОДАТОК А

43

ДОДАТОК Б

44

ДОДАТОК В

47

ДОДАТОК Г

49

ДОДАТОК Д

52

ДОДАТОК Є

53

ДОДАТОК Ж

54

ДОДАТОК З

56

ДОДАТОК І

57

ДОДАТОК К

62

ВСТУП

У системі професійної підготовки майбутніх інженерів-педагогів важлива роль належить педагогічний практиці. Педагогічна практика студентів-випускників освітньо-кваліфікаційних рівнів "бакалавр" і "спеціаліст" є завершальним етапом у підготовці фахівців, вона засвідчує не тільки загальний рівень фахової, психолого-педагогічної та методичної компетентності, але й певним чином впливає на остаточне професійне самовизначення майбутнього інженера-педагога.

Програма та методичні вказівки підготовлені на основі "Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України", затвердженого наказом Міністерства освіти України (№93 від 8 квітня 1993 р.) із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти № 351, листом Міносвіти України від 14.02.1996 р., №3 1-5/97; "Тимчасового положення про організацію навчального процесу в кредитно-модульній системі підготовки фахівців", затвердженого наказом МОН України 23.01.2004 р., №48.

Тривалість та строки педагогічної практики обумовлені освітньо-професійними програмами з кожної інженерно-педагогічної спеціальності.

Педагогічна практика проходить в два етапи:

перший етап – у шостому семестрі (162 години, 3 кредити);

другий етап – у сьомому семестрі (216 годин, 4 кредити).

Виконання робочої програми першої і другої педагогічної практики ґрунтується на знаннях та уміннях, які набувають студенти при вивченні: гуманітарних, соціально-економічних, природничонаукових і професійних дисциплін, а також уміннях, набутих при проходженні виробничої й технологічної практик.

Ця програма є єдиною для всіх спеціальностей і є системним вкладом навчальних матеріалів, необхідних як студентам-практикантам, так і організаторам та керівникам педагогічної практики. Серед них: визначення змісту практики в кожному з двох модулів, вимоги до організації навчальної, виховної і методичної роботи студентів, методичні рекомендації щодо підготовки занять і виховних заходів різних типів та їх аналізу, зразки оформлення звітної документації з практики, критерії оцінювання кожного з видів роботи студента-практиканта.

Базою проходження практики можуть бути професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ), міжшкільні навчально-виробничі комбінати та вищі навчальні заклади (ВНЗ) 1-го та 2-го рівнів акредитації. Студент може проходити практику як у м. Харкові, так і в інших населених пунктах України.

Згідно з навчальним планом студент інженерно-педагогічної спеціальності проходить дві педагогічні практики: одну як майстер виробничого навчання, іншу – як викладач загально-професіцних або професійних дисциплін. У випадку, якщо студент має лист (договір), що гарантує його працевлаштування в школі або коледжі після закінчення УІПА, йому дозволяється (як виняток) проходження двох педагогічних практик за місцем його майбутньої роботи.

Перша і друга педагогічні практики проводяться після освоєння студентами теоретичної частини професійно-педагогічної підготовки, а також дидактичного проектування в рамках виконання курсових робіт з методики професійного навчання.

Враховуючи спадковість та збіг у змісті і організації обох практик (структурі, вимогах до навчальної та методичної роботи, правах і обов’язків студентів тощо), визнано доцільним зробити єдиними для обох практик декілька розділів.