Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціаліст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

6. Рецензування і захист дипломної роботи

До дипломної роботи додаються такі супровідні документи:

  • відгук з підприємства (об’єкта дослідження);

  • відгук наукового керівника;

  • зовнішня рецензія.

Відгук керівника організації, яка слугувала об'єктом дослідження, повинен бути завірений печаткою. Відгук має свідчити про достовірність наведеної в роботі інформації та правдивість фактичних даних. У відгуку вказується на актуальність теми для підприємства, самостійність автора дослідження, практична значущість аналітико-дослідницького розділу та перспективи впровадження запропонованих рекомендацій.

На завершену дипломну роботу науковий керівник дає відгук, в якому він оцінює якість виконання самої роботи та внесок студента, а також робить висновок про можливість присвоєння студенту кваліфікації (додаток З).

Зброшурований у твердій палітурці рукопис завершеної дипломної роботи, підписаної студентом та його науковим керівником, за наявності позитивної характеристики роботи у письмовому відгуку наукового керівника, студент подає завідувачу кафедри, який приймає рішення щодо допуску до захисту.

Робота реєструється на кафедрі і передається декану факультету для прийняття рішення про її допуск до рецензування. Робота направляється на реєстрування за 15 днів до захисту на засіданні ДЕК.

Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні фахівці, які працюють на підприємствах, у наукових установах, викладачі інших вищих навчальних закладів.

Зовнішня рецензія на дипломну роботу подається у письмовому вигляді в довільній формі і має містити такі складові (додаток И):

- висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної роботи;

- характеристику повноти завдання щодо розкриття теми дипломної роботи, відповідності змісту роботи до завдання;

- висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів до вдосконалення діяльності підприємства згідно з напрямом теми роботи;

- оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності на підприємстві;

- оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, стиль, грамотність викладення тощо);

- інші питання на розсуд рецензента;

- висновок рецензента про відповідність виконаної дипломної роботи вимогам до таких робіт, про можливість допуску її до захисту;

- висловлену думку про оцінку за чотирибальною системою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»;

- пропозицію про присвоєння студенту відповідної кваліфікації.

Рецензент підписує рецензію і вказує своє прізвище, ім'я та по-батькові, місце роботи і посаду, яку займає. Підпис рецензента завіряється печаткою установи. У зв'язку з можливими зауваженнями рецензента студенту надається можливість ознайомитися з рецензією і до засідання ДЕК підготувати відповіді на зауваження. Рецензія з іншими супровідними документами розміщують у конверті прикріпленому на внутрішній стороні твердої палітурки.

Завершальною процедурою допущення дипломної роботи до захисту є розгляд перерахованих супровідних матеріалів завідувачем кафедри. Допуск до захисту здійснюється шляхом відповідного запису завідувача кафедри у висновку кафедри про дипломну роботу (додаток К) і на титульній сторінці дипломної роботи. Якщо завідувач кафедри вважає за неможливе допустити дипломну роботу до захисту через її незадовільну якість, це питання має бути заслухано на засіданні кафедри за участю наукового керівника. Обговорення оформляється протоколом і подається на затвердження, послідовно, декану факультету та ректору університету.

Захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор університету.

На засідання ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

  • витяг із наказу ректора про затвердження персонального складу цієї комісії;

  • список студентів екзаменаційної групи, які допущені до захисту дипломних робіт за підписом декана факультету;

  • довідка від деканату про виконання студентом навчального плану та про одержанні ним оцінки з теоретичних дисциплін, навчальних та виробничих практик (додаток Л);

  • дипломна робота студента;

  • відгук наукового керівника;

  • відгук з підприємства (об’єкта дослідження);

  • зовнішня рецензія на роботу;

  • інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної дипломної роботи (довідка про впровадження пропозицій студента у практичну діяльність підприємства), опубліковані студентом статті з теми дипломної роботи тощо).

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником підготовлену стислу доповідь щодо дипломної роботи і наочні матеріали (4-6 сторінок із найважливішими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів або ксерокопій роздавального матеріалу, а також дискети, слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо). Зразок оформлення ілюстративного матеріалу до такої доповіді наведено у додатку М.

Обсяг тексту доповіді має відповідати 10 хвилинам виступу. В ній необхідно відобразити: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу матеріалів діючого підприємства і творчі розробки автора. Особливе місце має бути відведене висновкам, обґрунтованим пропозиціям (рекомендаціям) та оцінці їх ефективності.

Перед захистом дипломної роботи студенту слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і, по можливості, усунути зазначені недоліки або у доповіді дати аргументовану відповідь.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослідження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланнями на наочні матеріали.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти можуть задавати студентові запитання щодо змісту роботи. Відповіді студента мають бути короткими, змістовними, конкретними та аргументованими.

Після відповіді студента на запитання голова ДЕК зачитує рецензію на дипломну роботу, і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензента. Оголошується відгук керівника підприємства (об’єкта дослідження) та наукового керівника виконаної дипломної роботи. Присутність на захисті й особиста участь у ньому наукового керівника обов’язкова.

Завершується захист дипломної роботи заключним словом дипломника, в якому він коротко висловлюється по суті зауважень члені ДЕК, відстоюючи власну точку зору.

За результатами захисту дипломної роботи на закритому засіданні ДЕК приймається рішення щодо оцінки захисту і роботи (враховуючи відгук керівника, рецензента, зміст доповіді, відповіді на поставленні запитання) та про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і видачу йому диплома державного зразка.

Рішення ДЕК записується у залікову книжку студента.

Засідання ДЕК оформляється протоколом, до якого вносяться відповідні оцінки за складання комплексного державного екзамену з фаху і захист, записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, зазначається одержаний освітній рівень, а також назва державного документу про освіту (диплом), який видається випускникові університету.

Протокол підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, в якому відображаються: основні кількісні показники щодо рівня і якості успішності по проведених екзаменах і захистах; характеристики виконаних дипломних робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, рівня застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях і ін. Звіт підписує голова ДЕК.

Студент, який отримав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим із ВНЗ. В даному випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. За студентом залишається право бути повторно допущеним до складання державних екзаменів (якщо він одержав незадовільну оцінку на екзамені) або до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторно дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускової кафедри про затвердження теми і об'єкта дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної роботи може бути змінено або в межах тієї ж теми матеріали роботи студент зобов'язаний суттєво оновити і доповнити.

Якщо захист дипломної роботи з поважних причин не відбувся (про що студент у ДЕК має подати відповідні документи), ректор університету може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше як на один рік.

Незалежно від причин повторний захист дипломних робіт, складання державних іспитів у той же рік категорично забороняється.

Додаток А