Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціаліст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать
  1. Вимоги до оформлення дипломної роботи

Загальні вимоги. Матеріал дипломної роботи слід подати у такій послідовності:

- титульна сторінка;

- бланк завдання;

- календарний план;

- зміст;

- перелік умовних позначень (у разі потреби);

- вступ;

- основна частина;

- висновки та пропозиції;

- додатки;

- список використаних джерел.

Завершену і оформлену належним чином роботу автор обов'язково підписує на титульній сторінці та в кінці роботи після висновків та пропозицій.

Мова дипломної роботи – державна, стиль – науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок, послідовність – логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів із літературних джерел є неприпустимим.

Робота має бути написана розбірливим почерком (чорнилом або пастою лише чорного кольору) або надрукована на одному боці аркуша стандартного білого паперу формату А4 (210 x 297 мм). Комп'ютерний набір тексту слід здійснювати з використанням шрифтів текстового редактора Word (шрифт – Times New Roman 14 розміру з полуторним міжрядковим інтервалом). Допускається розміщувати таблиці та інші ілюстровані матеріали на аркушах формату A3 (не більше за 40 рядків на сторінку).

У роботі необхідно також помістити аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор. Текст дипломної роботи розміщується на аркуші з дотриманням таких розмірів берегів: з лівого боку – 25-30 мм, з правого – 10-15 мм, зверху – 20 мм, знизу – 20 мм. Шрифт друку повинен буж чітким, чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту дипломної роботи повинен бути однаковою.

Вписувати у друкований текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні позначення можна чорнилом, або пастою лише чорного кольору. При цьому щільність описуваного тексту має бути наближеною до щільності основного тексту.

Помилки, описки і графічні неточності, які виявилися під час написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Роздруковані на ЕОМ програмні документи мають відповідати формату А4, їх включають до загальної нумерації сторінок роботи і розміщують, як правило, у додатках.

Титульна сторінка містить найменування вищого навчального закладу, тему дипломної роботи з посиланням на об'єкт дослідження, прізвище, ім'я та по-батькові й інші відомості про автора прізвище, вчене звання (посаду) наукового керівника; консультанта; місто і рік (додаток Ж).

Зміст містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів роботи (починаючи зі вступу і закінчуючи додатками).

Текст основної частини роботи поділяється на розділи, підрозділи згідно з планом, затвердженим у завданні на виконання дипломної роботи.

Заголовки структурних частин дипломної роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «Висновки та пропозиції», «ДОДАТКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНних джерел» пишуться або друкуються великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів пишуться або друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Відстань між заголовками (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 3-4 інтервалам основного тексту.

Кожну структурну частину дипломної роботи (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛИ, Висновки та пропозиції, ДОДАТКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНних джерел) слід починати з нової сторінки.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, малюнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою дипломної роботи є титульна сторінка, яка включається до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставиться, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці (нумерація сторінок – наскрізна: номери проставляються також і на сторінках, де містяться початки розділів, висновки, додатки, список використаної літератури).

Структурні частини дипломної роботи ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛИ, ВИСНОВКИ та ПРОПОЗИЦІЇ, ДОДАТКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНних джерел не нумеруються як розділи. Номер розділу ставиться після слів «РОЗДІЛ». Підрозділи нумерують у межах кожного розділу, використовуючи номер розділу і порядковий номер підрозділу, між якими ставиться крапка: наприклад, «1.2» (другий підрозділ першого розділу). Після номера підрозділу вказується заголовок підрозділу.

Зміст ілюстрацій має доповнювати текст роботи, поглиблювати розкриття суті явища, наочно ілюструвати думки автора, тому в тексті на кожну з них повинно бути посилання з коментарем.

Ілюстрації (схеми, графіки, діаграми тощо) і таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де їх згадано вперше, або на наступній сторінці. Якщо вони містяться на окремих сторінках роботи, їх включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстровані або табличні матеріали, розміри яких є більші за формат А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або в додатках. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій у додатках. Номер ілюстрації має складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка: наприклад, «Рис. 1.2» (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Цифровий матеріал дипломної роботи доцільно формувати у вигляді таблиць. Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті таким чином, щоб її можна було читати без обертання тексту або з обертанням за годинниковою стрілкою.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком тих, що розміщені в додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера, який складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка: наприклад, «Таблиця 2.3» (третя таблиця другого розділу), нижче жирним шрифтом розміщується назва таблиці. Назву і слово «Таблиця» (курсивом) починають з великої літери. Назву таблиць та рисунків наводять жирним шрифтом.

У разі перенесення таблиці на іншу сторінку над подальшими частинами пишеться: «Продовження табл. 2.3».

У таблицях обов’язково зазначати одиниці виміру. Якщо всі одиниці виміру є однакові для всіх показників таблиці, вони наводяться у заголовку.

Внизу таблиці та рисунка необхідно помістити зноску, де вказати на походження наведеного в тексті роботи матеріалу та номер відповідного літературного джерела:

* Авторська розробка

* Побудовано на основі власних розрахунків

* Розраховано і побудовано за даними [45]

* Побудовано за даними [69]

* Побудовано на основі власних розрахунків

* Розраховано і побудовано на основі власних досліджень

* Побудовано за матеріалами [61]

* Побудовано з використанням ідеї [74]

* Частково використано ідею [73]

* Розвинуто ідею [38]

* Побудовано за наданими Міністерством аграрної політики України даними.

Одиниці виміру мають наводитись у відповідності до стандартів. Числові величини у таблиці повинні мати однакову кількість десяткових знаків.

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Головка

Заголовки граф

Підзаголовки граф

Рядки

Боковик (заголовки рядків)

Графи (колонки)

За логікою побудови таблиці її суб'єкт, або підмет (позначення тих предметів, які в ній характеризуються), розміщують у боковику, головці. Кожен заголовок над графою стосується всіх даних цієї графи, кожен заголовок рядка в боковику – всіх даних цього рядка.

Заголовок кожної графи має бути по можливості коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф. Заголовки колонок таблиць починаються з великої літери, а підзаголовків – з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не меншою 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не обов’язково.

Формули в дипломній роботі нумерують в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега сторінки на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

Пояснення значення символів, числових коефіцієнтів у формулах треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані в формулі, і кожне – з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Рівняння і формули треба виділяти з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули потрібно залишати не менш як один вільний рядок. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків (+), мінус (–), множення (х) і ділення (:).

Розділовими знаками між формулами, котрі йдуть одна під одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

Приклад: Тр.е.= Езв.р. : Еб.р. х 100; (1.4)

де Т р.е. – темпи росту експорту; Е зв.р. – обсяг експорту в звітно­му році; Е б.р. – обсяг експорту в базисному році.

Загальні правила цитування та посилання на використанні джерела. При написанні дипломної роботи студент повинен посилатися на джерела, матеріали або окремі результати які наводяться в роботі, або на ідеях і висновках яких розроблюються проблеми, задачі тощо. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з'ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли наявний у них матеріал, не включений до останнього видання.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, то в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке є посилання в роботі.

Посилання у тексті на джерела інформації слід зазначити порядковим номером посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: «...у працях [1-9]».

Посилання на ілюстрації до дипломної роботи оформлюють порядковим номером ілюстрації: наприклад, «рис. 2. 3»; на формули – порядковим номером формули: наприклад, «у формулі 3.1». посилання у тексті на таблиці пишуть скорочено: наприклад, «у табл. 1.2». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вживати скорочено слово «дивись» наприклад, «див. табл. 1.2».

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни, запропоновані іншими авторами, не виділяються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз «так званий»;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту та без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, всередині, наприкінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело;

г) при непрямому цитуванні (переказі, викладі думок інших авторів своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і давати відповідні посилання на джерело.

Додатки до дипломної роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою. Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприяння дипломної роботи: реальні документи підприємства; рекламні матеріали; проміжні математичні доведення, формули, розрахунки; таблиці допоміжних цифрових даних; інструкції, методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, що розроблені в процесі виконання дипломної роботи; ілюстрації допоміжного характеру.

Додатки оформляються як продовження дипломної роботи і розміщуються в порядку посилань у тексті роботи. Окремо сторінку з назвою «Додатки» виділяти не слід.

Додаток повинен мати заголовок, написаний або надрукований малими літерами з першої великої літери симетрично до тексту сторінки.

Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і поряд – велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, Додаток А, Додаток Б і т.д.

Крім нумерації додатків, слід також вказувати і номери відповідних таблиць та рисунків. Наприклад, Додаток А (зверху, посередині сторінки), Таблиця А.1 (нижче, зверху, справа цієї ж сторінки); Додаток Б (зверху посередині сторінки), Рис. Б.1 (зверху, справа цієї ж сторінки). При продовженні таблиці слід вказувати про це на наступній сторінці, наприклад, Продовження табл. Е.2 (якщо додаток Е містить 2 таблиці).

Список використаних джерел – елемент бібліографічного апарату, котрий містить описи використаних джерел і розміщується після висновків.

Бібліографічний опис складають безпосередньо за друкованим твором або виписують з каталогів і бібліографічних покажчиків повністю без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв і т. ін. Завдяки цьому можна уникнути повторних перевірок, вставок пропущених відомостей.

Джерела слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Список використаних джерел доцільно формувати у такій послідовності:

  • закони України (у хронологічній послідовності);

  • укази Президента, постанови уряду (у хронологічній послідовності);

  • директивні матеріали міністерств (у хронологічній послідовності);

  • монографії, брошури, підручники (абетковий порядок);

  • статті з журналів (абетковий порядок);

  • інструктивні, нормативні та інші матеріали, що використовуються підприємством (абетковий порядок);

  • іншомовні джерела;

  • електронні джерела.

Відомості про включені до списку джерела подавати згідно з вимогами державного стандарту з обов'язковим наведення назв праць.