Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з практичних (13.10.2011).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
7.49 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Одержати завдання від викладача, вивчити робоче креслення деталі.

  2. На основі розробленого маршруту механічної обробки (тема №5) за спрощеною методикою визначити технічні норми часу та заповнити таблицю 6.1.

  3. Висновки.

Зміст звіту

  1. Мета і порядок виконання роботи.

  2. Креслення деталі.

  3. Технологічний процес механічної обробки деталі (таблиця 5.1).

  4. Розрахунок технічних норм часу (таблиця 6.1).

  5. Висновки по роботі.

Питання для самоконтролю

  1. Основний час.

  2. Операційний час.

  3. Допоміжний час.

  4. Підготовчо-заключний час.

  5. Час на відпочинок та особисті потреби.

  6. Час на обслуговування.

  7. Час на потреби.

  8. Штучно-калькуляційний час.

  9. Штучний час.

  10. Методика визначення .

  11. Методика визначення .

Рекомендована література [7-21]

Практичне заняття №5

Тема №7. Розрахунок кількості обладнання

Мета роботи – набуття практичних навичок з розрахунку кількості необхідного обладнання для дільниці механічної обробки.

Короткі теоретичні відомості

Механоскладальне виробництво складається з комплексу виробничих дільниць і допоміжних підрозділів, в яких виконуються виробничі процеси виготовлення виробів. Воно є складною динамічною системою, структура і параметри якої знаходяться в безпосередній залежності від складності конструкції, номенклатури продукції і характеристик виробничого процесу її виготовлення .

Для виконання виробничих процесів в механоскладальному виробництві необхідне обладнання, як на виробничих, так і на допоміжних дільницях.

За характером роботи, що виконується, виробниче обладнання ділять на: 1) основне (технологічне обладнання);

2) допоміжне.

До основного відносять виробниче обладнання, що безпосередньо виконує операції технологічного процесу. Допоміжне обладнання не бере безпосередньої участі в технологічному процесі виготовлення виробів ,але виконує обслуговування основного обладнання.

Проектування механоскладальних цехів вимагає точного знання необхідної кількості основного та допоміжного обладнання .

Виробничим обладнанням механічного цеху в основному є металорізальні верстати, тому при проектуванні цеху, дільниці виконується розрахунок, головним чином, кількості металорізальних верстатів. Кількість допоміжного обладнання (настільні верстати, преси і т.п.) в більшості випадків не розраховується, а вибирається комплектно.

Кількість обладнання допоміжних відділень може розраховуватися точними способами, якщо відділення великих розмірів, або ж вибиратися за наближеними рекомендаціями.

7.1 Розрахунок кількості основного технологічного обладнання на дільниці (в цеху) механічної обробки

Характер, склад і кількість технологічного обладнання, що застосовується при обробці деталей (деталі) на дільниці чи в цеху механічної обробки в значній мірі залежить від типу (серійності) виробництва і прийнятої форми організації роботи .

Розрахунок кількості основного технологічного обладнання в залежності від етапу проектування і серійності виробництва можна вести 2-ма способами: точним і наближеним.

Точний спосіб - по верстатомісткості операцій технологічного процесу - використовується при детальному проектуванні в усіх типах виробництва.

Наближений спосіб - за техніко-економічними показниками використовується на стадії передпроектних розробок, а також при проектуванні цехів одиничного, дрібносерійного, іноді серійного виробництва.

В практиці курсового і дипломного проектування, як правило, використовується точний спосіб розрахунку кількості основного технологічного обладнання, тобто розрахунок по верстатомісткості технологічних операцій.