Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для механ ст.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Лабораторна робота 8 Стаціонарні кормороздавачі

Мета роботи: вивчити будову і роботу стаціонарних кормороздавачів ТВК-80Б, РКА-1000.

Порядок виконання роботи.

1. Вивчити будову і роботу стаціонарного кормороздавача ТВК-80Б.

2. Вивчити будову і роботу стаціонарного кормороздавача РКА-1000М.

3. Замалювати схеми кормороздавачів ТВК-80Б, РКА-1000М.

Обладнання: макети кормороздавачів, плакати

Для транспортування матеріалів і роздавання кормів на тваринницьких фермах широко застосовують машини безперервного транспорту, які за конструкцією робочого органа поділяються на стрічкові, ланцюгово-планчасті, ковшові, скребкові, шайбові, гвинтові і вібраційні.

Стрічкові транспортери призначені для переміщення різних вантажів у горизонтальному або похилому напрямках і можуть бути стаціонарними або пересувними. Вони мають приймальну і розвантажувальну воронки, раму з роликами, натяжну і приводну станції. Як несучий і тяговий орган транспортера використовують прогумовану або бавовняну стрічку шириною 300... 800 мм, яка охоплює ведучий і ведений шківи і опирається на ролики.

Швидкість руху стрічки транспортера регулюється залежно від фізико-механічних властивостей переміщуваних матеріалів і встановлюється для овочів і коренебульбоплодів 0,3 ... 0,4 м/с, для муки і висівок— 1,0 ... 2,0 і для зерна— 1,5 ... З м/с.

Транспортер ЛТ-10 призначений для переміщення фуражного зерна, кормів, торфу, піску та інших матеріалів на тваринницьких фермах. Стрічковий транспортер (рис.8.1) складається з рами, приводного і натяжного барабанів, стрічки і ходової частини. Рама виконана зварною зі сталі. На ній встановлені чотири барабани: два на кінцях, а приводний і натяжний — у середній частині. Рама змонтована на двох ходових і двох опорних колесах. Кут нахилу її горизонтальної площини можна змінювати за допомогою підйомного механізму, що має поліспаст.

Робоча вітка стрічки транспортера підтримується жолобчастими трироликовими опорами, а холоста вітка — прямими роликовими опорами. Привод транспортерної стрічки здійснюється від електродвигуна через ремінну передачу.

Рис. 8.1. Стрічковий транспортер ЛТ-10:

1- рама, 2-електродвигун,3приводний барабан; 4 — натяжний барабан; 5 підйомна рама

Транспортер СТ-2 призначений для вивантажування силосу з ям і траншей, коренеплодів із сховищ та ін. Транспортер складається з рами з жолобом, завантажувального бункера, колісного ходу, натяжного пристрою, ланцюга з скребками і привода.

Рама являє собою секційний жолоб, на нижньому кінці якого розміщений завантажувальний бункер. Скребковий транспортер складається з втулково-роликового ланцюга, який має спеціальні ланки з лапками для кріплення скребків, виконаних з прогумованого ременя.

Привод тягового ланцюга здійснюється від електродвигуна. Змінюють кут нахилу транспортера, переставляючи внутрішній стояк колісного ходу з одного отвору в інший.

Рис. 8.2. Стаціонарний скребковий кормороздавач ТВК-80А:

1 — бункер; 2, 9 — напрямні; 3 — перехідний місток; 4 — опора приводного вала; 5 – приводний ланцюг; 6 — редуктор; 7 — електродвигун; 8 — ланцюг із скребками; 10 — натяжна станція; 11 — ведений ролик; 12 — лотік.

Стаціонарний скребковий роздавач кормів ТВК-80А (рис. 8.2) застосовують для роздавання кормів (грубих, соковитих і їх сумішей) на фермах великої рогатої худоби. Він має завантажувальний бункер 1, дерев'яні секції годівниць, транспортерний ланцюг 8 з скребками. Рух ланцюга здійснюється від приводної станції, а натяг ланцюга — від натяжної станції 10.

Корми з мобільного тракторного роздавача подаються в лоток і скребками розподіляються по секціях годівниць. Керування роботою роздавача здійснюється з пульта керування напівавтоматично: як тільки корм надійде до останнього кормового місця, упор скребка натисне на кінцевий вимикач і транспортер зупи­ниться.

Окреме місце займають трубчасті скребкові (шайбові) конвеєри, які можуть транспортувати сипкі матеріали по складних трасах з вертикальними і горизонтальними ділянками. Такий транспортер складається з ланцюга або троса з шайбами, приводної і натяжної станцій, поворотних пристроїв і системи труб.

Для механізації роздавання сухих кормів на свинофермах застосовують автоматизований роздавач кормів конструкції ВИЄСХ РКА-1000М (рис. 8.3), який складається з приводної станції 1, кормопроводів 2, дозаторів 3 і бункера 4. Усередині кормопроводу міститься шайбовий транспортер 5 зворотньо-поступової дії виготовлений з окремих секцій штоків з шайбами, ланцюгів і зірочок.

Рис. 8.4. Схема кормороздавача РКА-1000М:

1— приводна станція; 2 — кормопровід: 3 — дозатор; 4 — бункер; 5 — шайбовий транспортер.

Кормопроводи виготовлені з стальних газових труб. Для зміни норм видачі корму по станках дозаторів установлені спеціальні регулювальні заслінки. Керування процесом роздавання кормів автоматичне.

Гвинтові транспортери для горизонтального і похилого переміщення сипких кускових матеріалів. Шнеки застосовують для роздавання грубих кормів і силосу на фермах великої рогатої худоби. Діаметр і крок шнека вибирають залежно від запланованої продуктивності і фізико-механічних властивостей транспортованих кормів. Гвинтові поверхні шнека (рис. 8.5) можуть бути суцільними, спіральними і лопатевими. Вал шнека, як правило, виготовляють з стальної труби.

Рис. 8.5. Гвинтовий транспортер:

а — загальний вигляд; б — суцільний гвинт; в — спіральний гвинт; г — лопатевий гвинт.

Тепер промисловість постачає для тваринницьких ферм комплектні шнеки ШВС-40,0 і ШЗС-40,0, аналогічні за конструкцією.

Шнек вивантажувальний збірний ШВС-40,0 в комплекті кормоцеху «Маяк-6» призначений для подачі готових кормів від змішувача С-12 до вивантажувального транспортера ТС-40,0М, а також може бути використаний для транспортування подрібнених коренеплодів, концентрованих кормів, трав'яної муки і зеленої маси в кормоцехах інших конструкцій. Шнек ШЗС-40,0 входить у комплект устаткування кормоцехів типу КДС.

Робочим органом шнека є однозахідний гвинт з лівим напрямом витків, змонтований у корпусі на двох опорах. Корпус шнека являє собою жолоб з листової сталі, на якому з боку привода встановлений приймальний бункер. Корпус закривається кришкою. До його торця з одного боку прикріплюється мотор-редуктор, з другого — спеціальний вивантажувальний фланець з гумовою прокладкою.

За рубежем великого поширення для транспортування сипких кормів набули спірально-гвинтові транспортери, які являють собою гвинтову пружину, що обертається, вміщену в циліндричному кожусі. Для виходу корму в годівниці в кожусі є отвори. Спірально-гвинтові транспортери мають такі переваги:

порівняно з шнеками мають вищі частоти обертання, що дає можливість здійснювати їх привод безпосередньо від електродвигуна без знижувального редуктора і створювати більш компактні установки;

матеріал може транспортуватись по складній кривій з різними вигинами кожуха транспортера;

завдяки еластичності робочого органа і відсутності проміжних опор знижуються ударні навантаження транспортованого матеріалу і зменшується дроблення його.

Продуктивність спірально-гвинтових транспортерів збільшується прямопропорціонально частоті обертання. Найекономічнішою частотою обертання для спіралей діаметром 50 ... 100 мм є 750 ... 1200 хв-1. Основний недолік спірально-гвинтового транспортера — технологічна складність виконання спіралі великої довжини, що знижує його експлуатаційну надійність.

Контрольні запитання

1. На яких фермах застосовують і які корми роздають за допомогою схеми кормороздавачів ТВК-80Б, РКА-1000М.

2. Основні елементи роздавача і їх призначення.

3. Принцип роботи кормороздавачів.

4. Як регулюють норму видачі корму?