Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для механ ст.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Лабораторна робота 6 КормоЦехи для приготування кормових сумішей на фермах врх

Мета роботи: вивчити призначення, будову, принцип роботи кормоцеху КОРК-15, КЦК-5 для приготування кормових сумішей на фермах ВРХ.

Порядок виконання роботи.

1. Вивчити призначення, будову та принцип роботи кормоцеху КОРК-15

2. Вивчити призначення, будову та принцип роботи кормоцеху КЦК-5.

3. Оформити звіт.

Обладнання: плакати кормоцеху КОРК-15, КЦК-5.

Кормоцех — це виробничий об'єкт, що входить до складу тваринницької ферми чи комплексу. Він призначений для приймання, нагромадження та обробки кормової сировини, приготування і видачі кормових сумішок у потрібній кількості (відповідно до разової норми) і в чітко визначений час (безпосередньо перед годівлею за розпорядком дня ферми).Системою машин передбачено ряд типових рішень для приготування вологих кормових сумішок, а також комплекти машин і обладнання для їх технічного оснащення.

Вибір варіанту кормоцеху і складу його технологічних ліній визначається виробничим напрямком і розмірами ферми, структурою кормових раціонів, способами підготовки до згодовування їх окремих компонентів і зоотехнічними вимогами до показників якості їх обробки, номенклатурою машин і обладнання, що випускаються промисловістю. При цьому кормоцех тваринницької ферми повинен відповідати структурі кормової бази, що склалася в господарстві; повністю забезпечувати потреби в кормах всіх тварин на фермі з урахуванням приросту їх поголів'я на перспективу; комплектуватися машинами і обладнанням, що знаходяться на промисловому виробництві; повністю усувати ручну працю на приготуванні кормів; мати технологічні лінії з мінімальною кількістю машин, простих і надійних в експлуатації; обробляти корми без втрат і погіршення якості, сприяючи їх кращому поїданню і підвищенню поживності.

Кормоцехи, що використовуються на тваринницьких фермах господарств, діляться на такі три основні групи:

приготування повнораціонних кормових сумішок із різних компонентів без їх термічної, хімічної або біологічної обробки. В такому цеху кормові компоненти перед годівлею лише очищають, подрібнюють і змішують. Ця найпростіша технологія кормоприготування рекомендується для тих господарств, де корми доброякісні і не потребують спеціальної обробки;

приготування кормових сумішок з тепловою обробкою окремих або всіх компонентів. Завдяки тепловій обробці досягається знезаражування зіпсованих кормів, покращується їх поїдання. Ця технологія застосовується у разі використання недоброякісних і пліснявілих кормів (наприклад, харчові відходи) або при згодовуванні великій рогатій худобі значної кількості грубих кормів (соломи) чи свиням — бульбоплодів;

приготування кормових сумішок з використанням хімічної, баротермічної, ультрафіолетової чи інфрачервоної або якоїсь іншої активної обробки кормів. За такою технологією обробка, наприклад грубих кормів, хімічними розчинами, запарюванням під високим тиском або активними променями забезпечують розкладання клітковини (лігнину) і завдяки цьому підвищується засвоєння поживних речовин та енергетична цінність корму. Цей варіант помітно ускладнює технологію і технічне оснащення кормоцеху і пов’язаний з додатковими матеріальними витратами на його будівництво та експлуатацію. Він рекомендується лише в окремих випадках для господарств, де грубі корми (у першу чергу солома) складають значну долю в раціонах худоби.

КОМПЛЕКТИ ОБЛАДНАННЯ КОРМОЦЕХІВ СЕРії КОРК-15

Призначення і загальна будова. Базовий комплект обладнання кормоцеху КОРК-15 для приготування на основі грубих кормів багатокомпонентних кормових сумішок великій рогатій худобі без введення карбаміду і меляси має ще два варіанти: КОРК-15-1 для приготування тих же сумішок із додаванням розчину карбаміду і меляси; КОРК-15-2 для приготування кормових сумішок на вівцефермах.

Комплекти обладнання кормоцехів серії КОРК-15

Назва і марка обладнання КОРК-15 КОРК-15-1 КОРК-15-2 КОРК-15А.

Лінія грубих кормів

Бункер-живильник:

ЛИС-3.01.001 чи ПЗМ-1.5М 1 1 1 –

ПС-Ф-6А ' — — — 1

Скребковий транспортер

ЛИС-3.02.00 1 1 1 –

Подрібнювач ИСК.-3 з пневмозаван-

тажувачем — — 1 –

Камера для термохімічної обробки — — 1 –

Лінія силосу або сінажу

Бункер-живильник:

ПЗМ-1,5 або ПЗМ-1.5М 1 1 1 –

ПЗМ-1.5А – – – 1 Скребковий транспортер

АВБ-04.00 1 1 1 –

Лінія коренебульбоплодів

Бункер-живильник

ТК-5Б 1 1 1 –

Бункер-живильник лотковий на підлозі – – – 1 Подрібнювач-каменевловлювач:

ИКМ-5 1 1 1 –

ИКМ-Ф-10 – – – 1 Дозатор – – – 1 Лінія жому

Бункер-живильник лотковий на пілозі – – – 1

Лінія концентрованих кормів

Бункер-дозатор КОРК-15.04.15 2 2 2 2

Шнек:

КОРК-15.04.07 1 1 1 1

КОРК-15.04.08 1 1 1 1

Лінія поживних розчинів

Обладнання для внесення розчину

карбаміду і меляси ОМК-4 або СМ-1,7 ' 1 1 1 1

Лінія приготування і видачі кормових сумішок

Збірний транспортер ланцюгово-планчастий

КОРК-15.05.01. 1 1 1 – Збірний стрічково-планчастий транспортер – – – 1 Подрібшовач-змішувач: уИСК-3 1 1 1 – ИСК-ЗА – – – 1 Розвантажувальний транспортер 1 1 1 1 Пульт керування 1 1 1 1

,

Рис 6.1. Схема розміщення технологічного обладнання кормоцеху КОРК-15А:

1,2 — живильники-дозатори грубих кормів та силосу; 3 — живильник-дозатор жому; 4, 6 — збірні стрічково-планчасті конвеєри; 5 — дозатор соковитих кормів; 7 — розвантажувальний транспортер; 8 — подрібнювач-змішувач; 9 — шнак; 10 – бункер-

дозатор концентрованих кормів; 11 — установка для приготування і дозованої подачі поживних розчинів; 12 — бункер-живильник коренебульбоплодів; 13 — мийка-подрібнювач коренебульбоплодів; 14 — пульт керування

Розроблена нова модифікація комплекту обладнання для приготування кормових сумішок КОРК-15А, яка відрізняється від базового варіанту тим, що ряд машин замінено досконалішими; в лінії коренебульбоплодів застосовано бункер-живильник, розміщений без заглиблення (на рівні підлоги); для бурякосіючих районів передбачено бункер-живильник жому, в конструктивному відношенні аналогічний бункеру-живильнику коренебульбоплодів; спрощено технологічну схему, що дозволяє значно підвищити надійність роботи обладнання; розширена можливість комбінування технологічними лініями. Все це дозволяє постачати сільськогосподарському виробництву комплекти обладнання кормоцехів у різних виконаннях.

Комплекти обладнання і технологічні лінії кормоцехів серії КОРК-15 забезпечують:

приймання, нагромадження і дозоване завантаження у змішувач грубих кормів, силосу або сінажу і концентрованих або комбінованих кормів, (у варіанті для вівцеферм передбачені також додаткове подрібнення і термохімічна обробка соломи); приймання, нагромадження, миття, подрібнення і дозовану подачу в змішувач коренебульбоплодів (для бурякосіючих районів у варіанті КОРК-15А передбачена можливість приймання, нагромадження і дозованої подачі у змішувач жому);

приймання і нагромадження карбаміду та меляси, приготування і введення поживних розчинів у змішувач;

змішування з одночасним доподрібненням кормових компонентів і видача кормових сумішок.

Порядок роботи. Включене і перевірене на холостому ходу обладнання кормоцеху можна завантажувати. Технологічний процес приготування кормових сумішок здійснюється у такій послідовності.

Солому (у розсипаному стані, рулонах або тюках, зв'язаних шпагатом) розвантажують із транспортних засобів у бункер-живильник 1 (рис.6.1). його барабани розпушують і частково подрібнюють солому, яка дозовано надходить на збірний транспортер 4.

Силос або сінаж із транспортних засобів завантажується в бункер-живильник 12, звідки дозовано також подається на збірний транспортер 4.

Коренебульбоплоди самоскидними транспортними засобами або конвеєром із сховища завантажуються в бункер-живильник 12 і транспортером подаються в подрібнювяч-каменевловлювач. Помиті і подрібнені вони надходять до бункера дозатора 5, який рівномірно видає їх на збірний транспортер 6.

Концентрати, доставлені автозавантажувачем, подаються в бункери-дозатори, а звідти шнеками 8 — на збірний транспортер 6.

Якщо кормовим раціоном передбачені збагачувальні добавки (наприклад, меляса, карбамід), то поживні розчини готуються за допомогою спеціального обладнання 11 і через форсунки подрібнювача-змішувача 8 розпилюються в камері змішування. Коли ж до складу кормового раціону входить жом, то з транспортних засобів його завантажують у бункер-живильник. Ним же дозовано жом подається на збірний транспортер 4.

Отже, всі кормові компоненти раціону рівномірно і безперервно завантажуються шарами спочатку на збірний транспортер 4, потім на транспортер 6, а вже ним — у подрібнювач-змішувач 8. Тут відбувається інтенсивне перемішування всіх компонентів при одночасному доподрібненні стеблових кормів та коренебульбоплодів.

Готова кормова сумішка безперервним потоком із подрібнювача-змішувача виходить на транспортер і завантажується в кормороздавачі або транспортні засоби. Технологічними операціями процесу кормоприготування керують з пульта керування 14.

Комплекти машин і обладнання кормоцехів КЦК-5 і КЦО-5

призначені для приготування багатокомпонентних розсипних кормових сумішей із грубих, концентрованих кормів, сінажу, силосу і живильних добавок. Комплекти складаються з живильників грубих кормів і силосу, транспортерів, сушильних агрегатів, змішувачів кормів і меляси.

Кормоцех КЦК-5 використовують при готуванні кормів великій рогатій худобі і вівцям.

Кормоцех КЦО-5 застосовують для приготування повно раціонних сумішей для овець у районах з інтенсивним веденням тваринництва. Він додатково містить у собі серійне обладнання для гранулювання кормових сумішей.

Продуктивність кормоцехів при підготовці розсипних сумішей 10 т/год. Лінія гранульованих кормів кормоцеху КЦО-5 має продуктивність 1 т/год. Обслуговуючий персонал кормоцехів — 3 чоловіки.

Контрольні запитання.

1. Призначення та типи кормоцехів, які використовуються на фермах ВРХ.

2. Які технологічні лінії входять до складу кормоцеху і чим визначається їх кількість?

4. Чим обумовлюється раціональна послідовність завантаження

кормових компонентів на збірний транспортер?

5. Наведіть основні вимоги щодо компоновки обладнання кормоцеху.

6. У якій послідовності включають та виключають обладнання кормоцеху?