Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ОПЄС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

Критерії оцінювання

рівня підготовки курсантів з дисципліни

“Основи права ЄС”

Затверджено протоколом засідання кафедри № 10 (129) від 25 травня 2010 року

М. Дніпропетровськ

2010

Шкала оцінок за 100–бальною шкалою комулятивно–рейтингової системи

1 .Принципи побудови системи оцінювання з дисципліни

Система оцінювання (далі – СО) має на меті оцінку систематичності та успішності роботи курсантів з дисципліни. В основу СО покладено поопераційний контроль і накопичення балів за різну навчально-пізнавальну діяльність у процесі навчання.

Система оцінювання з дисципліни “Конституційне право України” та принципи її використання ухвалюється на засіданні кафедри теорії та історії держави і права і доводиться на початку навчального року до відома деканату юридичного факультету, курсантів та протягом навчального року залишаються незмінними. Критерії оцінювання з даної дисципліни є складовою відповідної робочої навчальної програми.

Для побудови СО визначено систему контролю з кожного змістового модуля.

З урахуванням важливості, трудомісткості та обсягу певної навчальної діяльності курсанта визначаються максимальні бали оцінювання кожного змістового модуля. Обсяг одного змістового модуля дорівнює одному кредиту Європейської системи перезарахування кредитів (далі – ЄСПК).

Максимальний бал за модуль 1 становить 15 балів (із них модульний контроль – 5 балів), за модуль 2 – 20 балів (із них індивідуальне завдання – 5 балів, модульний контроль – 5 балів), за модуль 3 – 20 балів (із них модульний контроль – 5 балів), за модуль 4 – 15 балів (із них модульний контроль – 5 балів).

Поточна оцінка складається з балів, які курсант (студент) отримує за навчальну діяльність протягом засвоєння певного змістового модуля – виступів на семінарських заняттях тощо.

Модульна оцінка визначається як сума поточних оцінок та оцінки за результатами модульного контролю.

Результат складання змістового модуля для курсанта (студента), який не склав його своєчасно, оцінюється нульовим балом. Штрафні бали можуть бути передбачені за несвоєчасне виконання індивідуальних семестрових завдань та захист лабораторних робіт, пропуски практичних та семінарських занять тощо.

За виконання творчих робіт з дисципліни (наприклад, участь в олімпіадах з дисципліни, доповіді на відповідних курсантських конференціях з тематики дисципліни, участь у конкурсах робіт тощо) курсантам, за рішенням кафедри, можуть нараховуватися додаткові, заохочувальні бали, сума яких не може перевищувати 10 балів.

Семестрова оцінка визначається (в балах) як сума модульних оцінок, отриманих за засвоєння всіх модулів навчальної дисципліни.

Злікова оцінка визначається (в балах) за результатами виконання залікових завдань.

Підсумкова оцінка визначається як сума семестрової (60 балів) та залікової (40 балів) оцінок (у балах, за національною шкалою та за шкалою ЄСПК). Ця оцінка заноситься до додатку до диплому.

Переведення підсумкових оцінок, виражених за 100-бальною шкалою, в оцінки за національною шкалою та шкалою ЄСПК здійснюється відповідно до такої таблиці:

Оцінка в балах

Оцінка за шкалою ЕСПК

Оцінка за національною шкалою

Символ

Визначення

Екзамен

Залік

90-100

А

Відмінно

5

80-89

В

Дуже добре

65-79

С

Добре

4

Зараховано

55-64

D

Задовільно

50-54

Е

Достатньо

3

35-49

Недостатньо

2

0-34

F

Недостатньо. Потребує повторного вивчення

2

Не зараховано

Поточний і модульний контроль. Курсант відповідно до затвердженої робочої навчальної програми дисципліни, виконує певні види навчальної роботи, передбачені в кожному модулі. Ця робота зараховується курсанту (студенту), якщо він отримав необхідну кількість балів, встановлену в СО з дисципліни.

Якщо курсант успішно виконав усі види навчальних робіт, передбачених у цьому модулі, то він допускається до контролю з цього модуля. При цьому модуль зараховується курсанту, якщо він отримав не менше 50% від максимально можливої за даним модулем кількості балів.

Курсант має право підвищити бали модульного контролю до початку сесії (екзамену) шляхом повторного складання кожного зі змістових модулів не більш одного разу.

Семестровий контроль проводиться під час екзаменаційних сесій.

Перескладання позитивної підсумкової оцінки з метою її підвищення не дозволяється.

Якщо курсант має за підсумками семестрового контролю не більше двох семестрових оцінок “FX” за шкалою ЄСПК, то він допускається до складання академічної заборгованості і повинен ліквідувати її до початку наступного семестру. Повторне складання академічної заборгованості допускається не більше двох разів з кожної дисципліни: один раз викладачеві, а другий – комісії, яка створюється деканом відповідного факультету у складі не менше трьох осіб. Бали модульного контролю при цьому не враховуються, а максимальна оцінка не повинна перевищувати 74 балів. Якщо на комісії курсант отримує незадовільну оцінку, то за шкалою ЄСПК йому виставляється оцінка “F”.

Підсумкова оцінка в балах, за національною шкалою та за шкалою ЄСПК заноситься до відомості підсумкового контролю успішності, навчальної картки та індивідуального навчального плану курсанта.