Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ОПЄС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до індивідуальної роботи курсантів (студентів)

Індивідуальна робота з дисципліни “Правознавство” складається з тестових завдань, доповідей і консультацій, що охоплюють усю програму дисципліни. Теми містять завдання відповідно до опрацьованого матеріалу згідно з програмою дисципліни.

Під час написання тестових завдань і доповідей курсанти повинні продемонструвати вміння самостійно аналізувати конкретні ситуації, аргу­ментовано відповідати на запитання, самостійно вирішувати, які саме нормативно-правові акти слід застосувати для вирішення конкретної ситуації.

Виконання тестів – це важливий етап у процесі вивчення дисципліни. Тестування передбачає глибоке і докладне опанування курсантами тем дисципліни, формування навичок самоконтролю, самоаналізу та логічного мислення. Робота з тестами розпочинається після вивчення основних тем дисципліни, коли курсанти опанували відповідні частини програмного матеріалу за підручниками, законодавчими актами і додатковою літературою.

Щоб підготувати доповідь, кожному курсанту потрібно самостійно визначитися з темою, проконсультуватися щодо її обрання з викладачем, згадати відповідний розділ підручника, необхідні нормативні акти. Доповідь має розкривати обрану тему більш ґрунтовно, а ніж це передбачено навчальним планом, з посиланням на вітчизняні та зарубіжні приклади. Вона передбачає опрацювання курсантом значної кількості джерел, повне, обґрунтоване розкриття обраної теми. При цьому слід посилатися на кон­кретні статті, пункти нормативних актів.

Слід пам’ятати, що українське законодавство постійно змінюється, й ці зміни можуть бути дуже суттєвими. Тому в переліку нормативно-правових актів вказано лише дату прийняття самого акта, а завдання курсанта відслідкувати всі внесені до нього зміни чи доповнення.

Правила виконання тестових завдань

Якщо завданням передбачено тести, то саме тестове питання не треба переписувати, а зазначити номер завдання і номер відповіді.

Наприклад:

    1. 2.

    2. 4.

    3. 1.

Неуважне ознайомлення з самим тестовим завданням та варіантами відповідей на них може слугувати причиною неправильної відповіді, бо більшість помилок трапляється саме через неуважність під час прочитання завдання.

З огляду на це, перш ніж виконувати завдання, необхідно уважно його прочитати, звернути увагу на термінологію, проаналізувати обставини, що викладено в завданні.

Складними для виконання виявляються завдання, які розраховані на знання галузевого законодавства. Це означає, що до орбіти необхідного для засвоєння матеріалу курсанта обов’язково повинна потрапити вся програма курсу, а не лише окремі теоретичні позиції.

Під час відповідей курсанти досить часто залишають поза увагою зміни, що відбулися у чинному законодавстві, а на сьогоднішній день – такі зніми мають досить суттєве значення для кваліфікації правовідносин. Тому під час виконання реферативного завдання треба користуватися більш новими підручниками, звертати увагу на чинність нормативно-правових актів, використовувати публікації з даної тематики в юридичних журналах. Законодавча практика свідчить, що прийняття нормативно-правового акта не завжди означає набуття ним чинності у встановленому порядку (тобто через 10 днів після оприлюднення в офіційних виданнях України). Часто в самому законі стоїть дата, з настанням якої він набуває чинності (це може бути через місяць після прийняття і більше). Прикладом цього може бути Кримінальний кодекс України, який прийнято 5 квітня 2001 р., а набув чинності з 1 вересня 2001 р.

Слід звернути увагу, що недостатнє засвоєння загальнотеоретичних положень окремих інститутів держави і права, невміле використання їх під час виконання завдань переважно виявляється у неправильному тлумаченні правових категорій, що пов’язано з відсутністю або недостатністю знань, поверховим аналізом, неспроможністю чіткого розмежування суміжних понять або неправильним перекладом.