Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ОПЄС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

Державна митна служба україни Академія митної служби України

«Затверджую»

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи

__________________________ ________

«16» червня 2010 р.

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС ДИСЦИПЛІНИ

Основи права європейського союзу

для курсантів спеціальності “ПРАВОЗНАВСТВО” денної форми навчання

Статус дисципліни: цикл вибіркова

Факультет юридичний

Програму складено старшим викладачем Адашис Людмилою Іванівною

Схвалено на засіданні кафедри теорії та історії держави і права

назва кафедри

Протокол № 10 (129) від «25» травня 2010р.

Завідувач кафедри теорії та історії держави і права Колесников К.М.

назва кафедри Прізвище та ініціали

м. Дніпропетровськ, 2010

Зміст

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО КОМПЛЕКСУ

1. Програма дисципліни

1.1. вступ;

1.2. мета та завдання, предмет дисципліни;

1.3. зміст дисципліни

2. Робоча програма дисципліни

2.1. визначення знань і умінь в результаті вивчення дисципліни;

2.2. структура дисципліни за видами навчання (таблиця 1);

2.3. структура модулів (таблиця 2);

2.4. зміст лекційного курсу (згідно структури модулів – таблиця 2);

2.5. зміст практичних (семінарських) занять (згідно структури модулів – таблиця 2);

2.7. зміст самостійної роботи (таблиця 3), з відображенням літератури: основної, додаткової;

2.9. зміст індивідуальної роботи (таблиця 4), з відображенням форми контролю;

3. Контрольні заходи:

3.1. питання до заліку;

3.2. варіанти модульних контрольних робіт;

4. Критерії оцінювання

5. Перелік літератури.

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Академія митної служби України

«Затверджую»

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи

__________________________ ________

«16» червня 2010 р.

ПРОГРАМА

дисципліни

ОСНОВИ ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

для курсантів спеціальності “Правознавство” денної форми навчання

Статус дисципліни: цикл вибіркова

Факультет юридичний

Програму складено старшим викладачем Адашис Людмилою Іванівною

Схвалено на засіданні кафедри теорії та історії держави і права

назва кафедри

Протокол № 10 (129) від «25» травня 2010р.

Завідувач кафедри теорії та історії держави і права Колесников К.М.

назва кафедри Прізвище та ініціали

м. Дніпропетровськ, 2010

ВСТУП

Європейський Союз (ЄС) є унікальним міжнародним утворенням, яке являє собою яскравий приклад успішного політичного та правового співробітництва та економічної інтеграції. 13 грудня 2007 р. у м. Лісабон (Португалія) главами держав-членів ЄС було підписано Договір про Реформи, так званий “Лісабонський Договір”, який значно підвищує демократичність та ефективність функціювання інститутів ЄС. Цей договір наділяє ЄС, до якого входить 27 держав-членів, міжнародною правосуб’єктністью. ЄС – один з найбільших зовнішньоекономічних партнерів України, правову основу відносин з яким складає Угода про партнерство та співробітництво, а незабаром буде укладено нову посилену угоду між ЄС та Україною, яка, найімовірніше, буде передбачати створення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, посилення політичного та економічного співробітництва, а також здійснення заходів щодо зближення законодавства України та ЄС. Україна неодноразово висловлювала свою зацікавленість щодо вступу до ЄС. Пріоритет України у цьому зв’язку – набуття асоціації з ЄС, а згодом і повного членства в ЄС, що знайшло своє підтвердження у чисельних нормативних документах та політичних заявах, які, зокрема, інтеграцію України до ЄС визначають однією з стратегічних цілей розвитку держави. Глибокі економічні, політичні та правові реформи, що здійснюються в Україні у зв’язку з необхідністю формування демократичної правової держави, потребують посилення ролі наукових досліджень та викладання європейських студій у вищих навчальних закладах України. Необхідно не тільки удосконалити систему вищої освіти, але й запровадити міждисциплінарні методи наукового дослідження відповідно до сучасного глобального світогляду на процес європейської інтеграції. Ось чому вивчення основ права ЄС в Україні набуває не тільки теоретичного, а й практичного значення, в якому враховуються право й інтереси України як європейської держави

Мета.

Полягає в оволодінні знаннями загальних положень науки про право ЄС, сучасними положеннями теоретико-правової науки та інформацією про правове регулювання окремих груп відносин та інститутів ЄС, а також ознайомленні з найбільш важливими поняттями і термінами.

Завдання.

Підвищення рівня правових знань, правосвідомості та правової культури у курсантів та студентів на основі професійно організованого правового виховання, здійснюваного з використанням усіх його форм і вперше чергу за допомогою найповнішої науково обґрунтованої системи підготовки фахівців для митної системи України.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

модуль І.

Поняття та основні категорії права Європейського Союзу. Інститути та органи Європейського Союзу.

Зародження та розвиток ідей європейської єдності. Витоки європейської ідеї. Передумови виникнення Європейських Співтовариств. Ідеї Монне. План Шумана. Історичні передумови та основні етапи становлення права Європейського Союзу. Паризький договір 1951 р. про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі. Римські договори 1957 р. — створення Європейського Економічного Співтовариства та Європейського об’єднання з атомної енергії. Система договорів про приєднання. Уніфікаційний Акт 1986 р. Маастрихтський договір 1992 р. Договір про створення Європейського економічного простору 1992 р. Амстердамський договір 1997 р. Ніццький договір 2000 р. Лісабонський договір. Поняття та визначення права Європейського Союзу. Структура права Європейського Союзу. Співвідношення європейського права та права Європейського Союзу. Право Європейського Союзу в системі міжнародного права. Поняття джерела європейського права. Система джерел європейського права. Попередні зауваження. Засновницькі угоди. Нормативно-правові акти Євросоюзу. Загальні принципи права: “неписане право”. Рішення Суду Європейських Співтовариств. Договори, що укладаються співтовариствами з міжнародними організаціями і третіми державами. Дія норм європейського права у часі та просторі. Співвідношення права Європейського Союзу з національним правом держав-членів. Розподіл повноважень між Співтовариством і державами-членами. Пряма дія права ЄС. Пряме застосування права ЄС. Верховенство права ЄС. Принцип пропорційності та субсидіарності у праві Європейського Союзу.

Концептуальні основи інституціональної системи. Статус Європейської ради. Голова Європейської ради. Компетенція Європейської ради. Порядок роботи Європейської ради. Процедура прийняття рішень. Офіційні публікації Європейської ради. Статус Ради Європейського Союзу. Повноваження Ради Європейського Союзу. Порядок роботи та прийняття рішень Ради Європейського Союзу. Статус Європейської Комісії. Порядок формування Європейської комісії. Відповідальність Європейської комісії. Повноваження Європейської комісії. Порядок роботи та прийняття рішень Європейської комісії. Статус Європейського парламенту. Парламентські вибори. Статус депутата. Внутрішня структура, порядок роботи, повноваження Європейського парламенту. Правовий статус Європейського центрального банку: порядок формування, склад та повноваження. Правовий статус Європейського інвестиційного банку: порядок формування, склад та повноваження. Правовий статус Рахункової палати (Суду аудиторів). Правовий статус Економічного та соціального комітету. Правовий статус Комітету регіонів. Правовий статус Суду Європейських спільнот. Європейський Омбудсмен.

.