Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методики Маєвська.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Методика

Індивідуальна соціальна ситуація розвитку”

(І.А. Ніколаєвої)

Процедура діагностики ІСР ділиться на три етапи.

На I етапі респондент виписує 50 персонажів у тому порядку, в якому вони з’являються у його думках, у стовпчик з лівого краю аркуша.

Інструкція: „Перед вами аркуш паперу, на якому зліва ви бачите стовпчик із 50 чисел. Зараз ви будете пригадувати різних людей. Це можуть бути як дорослі, так і діти, знайомі і незнайомі, чужі і рідні, реальні і придумані, герої книг і кіно. Вони можуть жити зараз, в далекому минулому або майбутньому. Головне, що всі вони – люди.

Усіх, кого ви пригадаєте, потрібно записати у стовпчик поряд із цифрами у тому порядку, як вони приходять у ваші думки. Якщо не пригадується ніхто, підкресліть ту цифру, на якій виникли труднощі, і продовжуйте пригадувати далі. Якщо не хочете писати повне ім’я, можна написати ініціали або умовне ім’я. Важливо, щоб ви не забули в подальшому, що заховано під цим ім’ям”.

На II етапі респондент виписує поряд з персонажами їх короткі характеристики.

Інструкція: „Зараз для кожного, хто записаний у вашому списку, потрібно вибрати найхарактерніші ознаки. Для цього коротко охарактеризуйте його і поруч з ім’ям запишіть цю характеристику”.

На III етапі респондент позначає своє місцезнаходження на шкалі цінностей, а потім позначає позицію кожного персонажа на цій же шкалі.

Інструкція: „На іншому аркуші ви бачите вертикальну лінію, нижній кінець якої позначено знаком „—”, а верхній знаком „+”. Верхній кінець цієї шкали символізує все найкраще, чисте, високе, благородне, що може бути властиве людині; а нижній кінець шкали – найбільш низьке, жахливе, потворне. Спочатку ви повинні знайти на цій шкалі місце, на яке ви поставили б себе. Відмітьте це місце рискою або іншим значком і напишіть „Я”. Тепер знайдіть місце кожного персонажа із вашого списку, дотримуючись черговості, щоб нікого не пропустити. Якщо декілька персонажів ви захочете поставити на одне і те ж місце, то поряд з однією рисочкою ставте через кому номери, що їм відповідають”.

Опрацювання результатів

Кожний етап даної діагностичної процедури призначений для діагностики відповідного структурного рівня ІСР і містить самостійну діагностичну цінність, тому його результати можуть бути опрацьовані незалежно від інших етапів. Але для отримання інтегральних показників важливим є поєднання результатів усіх етапів.

Опрацювання результатів I етапу

Головний показник – спектр соціальних ролей. Він містить у собі дані про соціальний склад значущих персонажів у індивідуальній ІСР. Для отримання цього показника спочатку кожний персонаж аналізують за такими категоріями:

  • стать (чоловіча – жіноча);

  • вік (старший щодо респондента чи молодший);

  • родичі, включаючи членів сім’ї;

  • однокласники;

  • педагоги;

  • інші знайомі;

  • „зірки” (відомі історичні герої, діячі мистецтва, культури, політики, спорту);

  • кіногерої;

  • літературні герої;

  • тварини (появляються у списках, не звертаючи увагу на інструкцію);

  • інші персонажі.

Знизу таблиці підраховується загальна кількість повторів кожної категорії в процентах щодо загального числа персонажів.

Опрацювання результатів II етапу

Головний показник – спектр емоційно-комунікативних відношень „Я” - інші” або спектр якостей і відношень, усвідомлюваних респондентом під час спілкування і взаємовідносин. За результатами II етапу роблять висновок про таку грань комунікативної компетентності дитини, як здатність сприймати, усвідомлювати ті або інші сторони спілкування та особистісні якості навколишніх. Кожна ознака характеризується за такими категоріями (при виборі категорій використана класифікація емоційної спрямованості Додонова):

А – альтруїстична спрямованість (добрий; злий; жадібний; допомагає; хороша людина);

Е – естетична спрямованість (красивий; кирпатий; кінські зуби; жаб’ячий погляд; чарівні очі; струнка постава);

П – практична спрямованість (сюди ж віднесено і оцінку професійних навичок);

Гн – гностична (пізнавальна) спрямованість (розумна; цікава людина; обізнана; ерудована);

Пг – спрямованість на боротьбу і подолання перешкод та акцентуація відповідних якостей у людини, сюди ж віднесено і вольові якості (держить слово; не боягуз);

Р – романтична спрямованість (загадковий; незвичайний; неординарний);

МН – манери і норми, спрямованість на оцінку нормативності поведінки (зразкова поведінка; іноді схожий на ненормального);

Ф – спрямованість на оцінку фізичних даних.

Кожна ознака певної спрямованості має позитивне, негативне, амбівалентне (і „+”, і „―”) або нейтральне емоційне забарвлення, яке позначається знаками „+” або „―”

Потім підраховується сума ознак за усіма виділеними категоріями і визначаються ранги ознак відповідно до частоти їх повторюваності (див. табл. 3). Таким чином, ми одержуємо профіль емоційного ставлення до певного персонажа і спектр якостей та відношень, котрі усвідомлюються респондентом під час спілкування.

Наступний показник —- загальний емоційний баланс ІСР. Він визначається як співвідношення „емоційно-позитивних” та „емоційно-негативних” ознак і характеризує загальний емоційний фон ІСР.

Показник емоційний баланс парціальний щодо окремих груп в ІСР, виділених на етапі. Визначається як співвідношення емоційно-позитивних і негативних ознак для окремих груп. Характеризує перевагу емоційно-позитивного або емоційно-негативного відношення до окремих соціальних та інших категорій.

Обробка результатів III етапу

Проводиться за допомогою малюнка, що зображає шкалу цінностей, на якій підліток відзначає місці свого „Я”, а потім знаходить і фіксує місце кожного персонажа.

Всі відмітки можна згрупувати за ступенем близькості на шкалі. Зміст кожної групи (персонажі і їх характеристики) інтерпретується. Дослідник повинен знайти ту загальну смислову підставу, яка обумовлює близьке (або співпадаюче) розташування персонажів на шкалі цінностей.

* Проводячи дану інтерпретацію, можна іноді зіткнутися з трудністю узагальнення, на перший, погляд несумісних ознак. Ця трудність; як правило, пов'язана з недостатністю інформації. Для її усунення можна використовувати додаткову інформацію:

на етапі аналізу результатів попросити розповісти докладніше про деяких персонажів;

на етапі інструктажу (особливо, якщо дослідження групове і немає можливості для подальшої співбесіди) не обмежувати респондента однослівною характеристикою персонажа, а дозволити розгорнену характеристику;

можна дозволити додавати ознаки персонажам на етапі їх розміщення на шкалі цінностей.