Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР і ЛРС, які містять кумарини і фуранохромони.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

Плоди Амі великої – Fructus Ammi majoris. Амі велика - Ammi majus. Род селерові – Аpiaceaе

Трав’яниста однорічна рослина до 100 см. Листки перисторозсічені на широкі ланцетні сегменти. Суцвіття – складні зонтики. Плоди – двосім’янки, які розпадаються на два напівплодика. Окремі напівплодики видовженоеліптичні з п’ятьма слабо виступаючими реберцями. Батьківщина – країни Середземномор’я. Культивується в південних районах України.

Хімічний склад: метоксильні похідні псоралену.

Застосування: Препарат аміфурин, який являє собою суму фуранокумаринів, використовується як фотосинсибілізуючий засіб.

Плід пастернака посівного – Fructus Pastinacae sativae. Пастернак посівний - Pastinaca sativa

Род – селерові Apiaceaе.

Опис рослини. Дворічна травяниста рослина з м’ясистим стрижневим коренем, ребристим стеблом до 200см завдовжки. Листки почергові довго черешкові, перисторозсічені на яйцеподібні або ланцетоподібні сегменти, великі. Суцвіття складний зонтик із 8-10 опушеними променями. Плід-віслоплідник. Жовтувато-бурі сочевицеподібні сплющені двосім’янки, які розпадаються на два напівплодика. Напівплодики плескаті з невеликою округлою виїмкою біля основи.

Містить фуранокумаріни (імператорін, бергаптен і т.д.), фловоноїди, ефірна олія.

Застосування: Препарат бероксан як фотосенсибілізуючий засіб, а пастинацин як спазмолітик, що впливає на коронарні судини і попереджає напади стенокардії, захворюванні нирок та травного каналу.

Листя смоковниці (інжиру) – Folia Ficusi caricaе

Плоди смоковниці (інжиру) – Fructus Ficusi caricaе

Смоковниця звичайна - Ficus carica

Род. Шовковицеві – Moraceaе

Рослина. Листопадне однодомне дерево або кущ до 5 м заввишки. Листові пластинки трьох-п’ятипальчато – лопатеві або пальчатороздільні.

Суцвіття різні. На одних деревах розвиваються тичинкові квіти, на інших- дещо більші суцвіття (фіги) з маточковими квітами. Маточкові квітки розвиваються в дрібні горішки, квітколоже розростаються і набувають грушоподібну форму, стають соковиті і солодкі.

Опис сировини. Листя довго черешкові, пятипальчатолопатеві або пальчатороздільні, жилкування пальчасте. Поверхня жорстко волосиста. Довжина листка -13-25 см, ширина -13-30см. Колір зверху зелений, знизу-сірувато-зелений. Запах слабкий, специфічний. Смак гіркуватий.

Плоди. Супліддя грушоподібні (дископодібної) форми, м’ясисті з багатьма плодиками горішками в м’якоті. Діаметр 5-7 см, колір білувато-жовтуватий,запах специфічний, смак солодкий.

Хім. склад листка: Фурокумарини (псорален, ангеліцин, бергаптен), дубильні речовини, рутин, вітамін С, ефірна олія.

Плоди містять: Сахар до 75%, білки, жири, пектинові речовини, органічні кислоти, антоціанові глікозиди, слиз, вітаміни А, В, В2, В6, С, РР.

Фармакологічна дія та застосування: Як фотосинсибілізуючий засіб препарат псоберан. Плоди використовуються як послаблююче – препарати регулакс, кафіол.

Корневище та корені дягелюRhizomata et radices Angelicae

Дягель лікарський Angelica archаngelica Род. Селерових – Apiaceaе

Рослина. Трав’яниста двохрічна або багаторічна рослина. Корневище коротке, товсте, ззовні кільчате, на зломі виділяється білий, як молоко сік. Стебло дудчасте, листя двічі-тричі-перисто розсічені. Квітки дрібні, зелені, зібрані в складні зонтики.

Хімічний склад: кумарини і фурокумарини, ефірну олію, флавоноїди, дубильні речовини, фітостерин, секвітерпеноїди гіркого смаку.

Застосування: Як спазмолітичний протизапальний, седативний, покращуючий травлення засіб. Зовні настойка при радікулітах, невралгії, міозиті. Входить до складу енерготоніка Дупельгерц.

Лікарська сировина, що містить піранокумаріни.

Корневище і корені здутоплідника сибірського – Rhizomata et radices Fhlojodicapi sibirici

Fhlojodicapum sibiricum- здутоплідник сибірський.

Род. Селерові – Apiaceae.

Сировина:Коротке вертикальне багатоголовчате корневище, прикрите залишками черешків листків, переходить у стижневий корінь.

Хімічний склад: піранокумарини, головним з них є віснадин і дігідросамідин.

Застосування: Препарат фловерін при спазмах периферичних судин, легких формах коронарної недостатності.

Тема: Хромони

  1. Дати визначення поняття „хромони”, їх класифікаці

  2. Фізико – хімічні властивості хромонів.

  3. Якісні реакції на хромони.

  4. Застосування хромонів в медицині.

  5. ЛР і ЛРС, які містять хромони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]