Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
141.64 Кб
Скачать

1. Зародження літературозн. Як поетики та риторики в Античність.

  • Європейська наука про літературу почалася з Аристотеля, оскільки він є автором “Поетики”, “Риторики” і “Метафізики”, де відбувається формування літературознавчих дисциплін таких як теорія літ., стилістики і особливо поетики.

  • В рамках риторики відбувається формування теорії прози і стилістики (крім «Риторики» Арістотеля, твори Сократа, Цицерона, Квінтіліана «Про освідченість оратора»).

  • У своїй роботі «Наука поезії» Горацій намагався створити правила як правильно складати худ. текст.

  • Ксенофонт вважається творцем худ. прози.

2. Основні ідеї «Поетики» Аристотеля.

  • Головним предметом досліджень трактату є наслідувальне (подражательное) мистецтво трагедії. Дійові особи введені в трагедію, щоб відобразити яку-небудь подію, а не якість або характер. Першою за необхідністю частиною трагедії є декорації, на другому місці музична композиція, і лише на третє місце Аристотель ставить словесне вираження. Для досягнення максимального ефекту сюжет має відображати перехід людини від щастя до нещастя, а не навпаки. Суть трагедії полягає в очищенні через страх і співчуття (катарсис).

  • Аристотель відштовхується від етичного розуміння краси і бачить прекрасне в самій формі.

  • У мистецтві має бути удосконалення і художній вимисел.

  • Мистецтво має допомагати людині краще зрозуміти життя.

3. Унормованість поетичної творчості Горацієм у «Посланні до Пісонів».

  • Послання звернене до аристократів Пісонів, із котрих один був починаючим драматургом.

  • У цьому посланні Горацій основним чином дає поетику драми:

  • щоб бути поетом одного таланту недостатньо. Його потрібно доповняти майстерністю і вмінням. Дуже важливою є думка авторитетного судді-критика, котрий безпристрасно проаналізує твір з точки зору стилю, мови і недосконалий по формі твір верне авторові для виправлення. Незалежний від автора критик, який сміливо вказує на недоліки, - істинний друг.

4. Н. Буало як теоретик класицизму.

Створив поему-трактат в 4-х піснях «Поетичне мистецтво», у якій принципи класицизму вперше зведені в одне ціле, систематизовані, всесторонньо узагальнені. Буало виходить із переконання, що в поезії, як і в інших сферах життя, вище всього має бути поставлений розум, котрому мають підкорятися фантазія і почуття. Як по формі, так і по змісту поезія повинна бути загальнозрозумілою, але легкість і доступність не повинні переходити у вульгарність; стиль має бути витонченим, високим, але в той же час, простий і вільний від помпезності.

5. Розвиток нормативних поетик в Європі та в Україні.

Із часу Аристотеля, що дав у своїй «Поетиці» першу систематизацію літ жанрів, закріпилося уявлення про те, що літ жанри являють собою закономірну, раз і назавжди закріплену систему, а задачою автора є всього лише добитися найбільш повної відповідності свого твору якостям обраного жанру. Таке розуміння жанру привело до появи цілого ряду нормативних поетик, які містили вказівки для авторів щодо написання творів. Вершиною такого типу творів є трактат Буало «Поетичне мистецтво» (1674). Це не означає, що система жанрів залишалася незмінною протягом 2 тисяч років. Однак зміни (і дуже суттєві) або не помічали теоретики, або осмислювались ними як порча, відхилення від необхідних зразків. І лише до кінця XVIII ст. розкладання традиційної жанрової системи, що пов’язане з літ еволюцією, внутрішньоліт процесами, впливом нових культурних і соціальних обставин, зайшло настільки далеко, що нормативні поетики уже ніяк не могли описати літ реальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]