Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузьм-Омел_Педагогика_С_190_203_Анализ_оцинюв_К....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

190 Розділ 2

2.7. Аналіз і оцінка навчальної діяльності учнів

Місце і роль аналізу й оцінки знань, умінь та нави­чок учнів у системі навчального процесу. Види кон­тролю знань, умінь і навичок учнів. Методи контролю знань, умінь та навичок. Оцінка знань, умінь і навичок. Рейтингова система оцінювання навчальної діяль­ності учнів. Правила і техніка контролю успішності навчальної діяльності. Література. Завдання для са­мостійної роботи. Завдання для самоконтролю.

2.1.1. Місце і роль аналізу й оцінки знань, умінь та навичок учнів у системі навчального процесу

Аналіз і оцінка знань, умінь та навичок учнів (контроль за навчанням) — невід'ємний структурний компонент навчально­го процесу. Виходячи з логіки процесу навчання, він є, з одного боку, завершальним компонентом оволодіння певним змістов­ним блоком, а з другого — своєрідною сполучною ланкою в системі навчальної діяльності особистості.

Система аналізу й оцінки знань, умінь та навичок учнів пе­редбачає виконання таких основних функцій: навчальної, сти­мулюючої, виховної, діагностичної (рис. 2.30).

Теорія навчання (дидактика) 191

учні. Тому система навчання може функціонувати ефективно лише за умов дії прямого і зворотного зв'язків. У процесі на­вчання добре проглядається, в основному, прямий зв'язок (учи­тель знає, який обсяг знань має сприйняти й усвідомити учень), а складно, епізодично налагоджується зворотний зв'язок (який обсяг знань, умінь і навичок і як засвоїв кожний учень) (рис. 2.31).

Рис. 2.31. Зв'язки між вчителем і учнями

Діагностична функція аналізу й оцінки знань, умінь та на­вичок передбачає виявлення прогалин у знаннях учнів, процес учіння має форму концентричної спіралі (рис. 2.32). Якщо на нижчих рівнях учіння трапилися прогалини, то буде порушена закономірність спіралеподібної структури учіння. Тому так важливо своєчасно виявити прогалини, усунути їх і лише потім рухатися вперед.

Рис. 2.30. Функції аналізу й оцінки

Навчальна функція полягає у забезпеченні зворотного зв'яз­ку як передумови підтримання дієвості й ефективності процесу навчання. У ньому беруть участь два суб'єкти — учитель й

Рис. 2.32. Спіралеподібна форма засвоєння знань

Стимулююча функція аналізу й оцінки навчальної діяль­ності учнів зумовлюється психологічними особливостями лю­дини, що проявляється у бажанні кожної особистості отримати оцінку результатів певної діяльності, зокрема навчальної. Це викликано ще й тим, що у процесі навчання школярі щоразу пізнають нові явища і процеси. Через недостатній рівень соці­ального розвитку та самооцінки учням важко об'єктивно оці­нити рівень і якість оволодіння знаннями, вміннями та навич­ками. Учитель своїми діями і має допомогти учням усвідомити якість і результативність навчальної праці, що психологічно стимулюватиме школярів до активної пізнавальної діяльності.

192 Розділ 2

Виховна функція полягає у впливі аналізу й оцінки навчаль­ної діяльності на формування в учнів ряду соціально-психоло­гічних якостей: організованості, дисциплінованості, відповідаль­ності, сумлінності, працьовитості, дбайливості, охайності, напо­легливості та ін.

Процес аналізу й оцінки навчальної діяльності учнів має спи­ратися на вимоги принципів систематичності, об'єктивності, диференційованості й урахування індивідуальних особливостей учнів, гласності, єдності вимог, доброзичливості. Використовую­чи оцінку, учитель має володіти педагогічним тактом, мати ви­сокий рівень педагогічної культури. Адже "найголовніше за­охочення, — зауважував В.О. Сухомлинський, — і найсильніше (та не завжди діє) покарання в педагогічній праці — оцінка. Це найгостріший інструмент, використання якого потребує ве­личезного вміння і культури"1.